Új APT-csoportot fedeztek fel az ESET kutatói

forrás: Prím Online, 2021. június 16. 17:13

Az ESET Research által felfedezett új APT-csoport, a BackdoorDiplomacy elsősorban közel-keleti és afrikai külügyminisztériumok hálózatába próbál bejutni, de az is előfordul, hogy telekommunikációs vállalatok kerülnek a támadások célkeresztjébe. A folyamat során a kiberbűnözők a szervereken futó programok sebezhetőségeit kutatják fel és használják ki annak érdekében, hogy hátsó ajtót telepíthessenek ezekre. Az újonnan beazonosított csoportról szóló kutatást az idei ESET World konferencián mutatták be először a kutatók.

A BackdoorDiplomacy esetében a támadást az ESET által Turian névre keresztelt hátsó ajtón (backdoor) keresztül indították. A hátsó ajtó szoftver lehetővé teszi a hackerek számára, hogy a titkosítási módszereket megkerülve távolról belépjenek a rendszerbe, ahol titokban érzékeny adatokat, jelszavakat és más fontos bizalmas információkat gyűjthetnek és lophatnak el a felhasználóktól. A BackdoorDiplomacy képes felismerni a cserélhető adathordozókat, főleg az USB flash meghajtókat, melyek tartalmát a fő meghajtó lomtárába másolja át. 

 

„A BackdoorDiplomacy ugyanolyan taktikákat, technikákat és eljárásokat használ, mint más hasonló ázsiai székhelyű kémkedő csoportok. A Turian valószínűleg egy fejlettebb verziója a Quarian nevű hátsó ajtónak, mely utoljára 2013-ban mutatott aktivitást szír és amerikai diplomáciai célpontok ellen.” – mondja Jean-Ian Boutin, az ESET fenyegetéskutatási vezetője. 

 

A Turian hálózati titkosítási protokollja szinte teljesen megegyezik más ázsiai központú bűnszervezetek által használt, Calypso, illetve Whitebird nevű hátsó ajtó program titkosítási protokolljával. Érdekesség, hogy a Whitebird-öt a BackdoorDiplomacy-val egyidőben (2017-2020) alkalmazták diplomáciai szervezetek elleni támadások során Kazahsztánban és Kirgizisztánban egyaránt. 

 

 

  

A BackdoorDiplomacy korábban több afrikai ország külügyminisztériumában, valamint Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában is indított támadásokat. Továbbá célpont volt számos afrikai telekommunikációs társaság és legalább egy közel-keleti jótékonysági szervezet is.  Az elkövetők minden esetben hasonló támadási taktikákat, technikákat és eljárásokat (TTP) használtak, de még a közeli földrajzi régiókban is rendszeresen módosították az alkalmazott eszközöket, ami nagyban megnehezítheti a csoport nyomon követését.

 

A bűnözői csoport Windows és Linux alapú szervereket egyaránt támad, leginkább olyan internetes portokon keresztül, ahol valószínűsíthetően gyenge a fájlfeltöltési biztonság, illetve javítatlan biztonsági rések találhatóak a rendszerben. Az áldozatok egy részét olyan adatgyűjtő fájlokon keresztül célozták meg, amelyeket cserélhető adathordozók (valószínűleg USB flash meghajtók) keresésére terveztek. A beépülő modul rendszeresen megvizsgálja az ilyen meghajtókat, és a cserélhető adathordozók behelyezésének észlelésekor megkísérli az összes rajta található fájl jelszóval védett archívumba való másolását. A BackdoorDiplomacy képes továbbá az áldozat rendszerinformációinak ellopására, titokban képernyőképek készítésére, illetve tetszőleges fájlok írására, áthelyezésére vagy törlésére is.

 

A BackdoorDiplomacy csoport kártékony tevékenységéről további részletek az ESET „BackdoorDiplomacy: Upgrading from Quarian to Turian” című angol nyelvű blogcikkében olvashatók bővebben.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50