Robotikai eszközök teszik biztonságosabbá a 3D-s gyártási folyamatokat

Henger Attila, 2021. július 21. 11:20

A Lancaster Egyetem mérnöki tanszékének öt hallgatója egy hatékony módszert fejlesztett ki arra, hogy megvédje a műanyag- és fémgyártással foglalkozó vállalatok alkalmazottainak egészségét azáltal, hogy korlátozták a szelektív lézeres szinterezéshez használt nejlonpornak való kitettségüket.

Virágkorukat élik az additív gyártási és az ipari 3D-s nyomtatási folyamatok, melyek megváltoztatják a gyártóvállalatok mindennapjait és új gyártási megoldásokat hoznak létre. A gyártás során előforduló gyors változások azt jelentik, hogy a munkakörnyezeteket is rövid időn belül módosítani kell, a vállalkozásoknak pedig biztosítaniuk kell, hogy az új technológiákat – mint amilyen például szelektív lézeres szinterezés – érintő környezet biztonságos legyen, és hosszú távon is az maradjon.  

 

Egy 3D nyomtatott munkadarab kivétele közben fellépő és elforduló nejlonpor káros lehet az e feladatot ellátó alkalmazott egészségére, így amennyiben egy intelligens rendszer, azaz egy robot, átveszi ezt a feladatot, egy egészségesebb, biztonságosabb és tisztább munkakörnyezet jöhet létre. A nejlonpornak való kitettség káros, mivel a dolgozók belélegezhetik, lenyelhetik, vagy véletlenül a szemükbe dörzsölhetik azt munkájuk során. A Lancaster Egyetem diákjainak megoldása csökkenti az alkalmazottak kitettségét és ezáltal megszünteti az abból eredő egészségügyi kockázatokat.

 

 

A Lancaster Egyetem öt mérnökhallgatóból álló csapata azt tűzte ki célul maga elé, hogy egy olyan intelligens rendszert hozzon létre, amely képes kiemelni az additív gyártás során előállított munkadarabot a szelektív lézeres szinterezés következtében lerakódott nejlonporból, így emberi alkalmazottnak nem kell érintkeznie az anyaggal. 

 

A csapat különböző technológiákat komplex kombinációban alkalmazott a projekt során, többek közt gripperekkel ellátott együttműködő robotkarokat, erőérzékelőket és képfelismerő rendszereket. A munkadarabot egy RG2 gripper veszi fel, amit „szondaként” is használnak a poron való átjutáshoz, mivel IP54 besorolású, azaz por elleni védettséggel rendelkezik. A HEX erő/nyomaték szenzor és a HEX UR foglalat feladata, hogy érzékelje az ellenállás szintjét, amikor a szonda érintkezésbe lép a munkadarabbal. Az alkalmazást végül az OnRobot Eyes teszi teljessé azzal, hogy felismeri a tárgy méretét és alakját. Az említett eszközöket egy Universal Robots UR5 kobothoz adták hozzá. 

 

A hallgatói csapat vezetője, James McEwan reményei szerint a megoldás segíteni fog biztonságosabb munkahelyeket teremteni a jövőben: „A kifejlesztett rendszer bizonyította, hogy elég robosztus, ahhoz, hogy különböző mennyiségben lerakódott porral, valamit különféle alakú és méretű munkadarabbal is meg tudjon birkózni. Ami a rendszer által kifejtett hatást illeti, mindez azt jelenti, hogy a munkahelyek biztonságosabbá válhatnak, mivel az alkalmazottakat már nem fenyegeti annak a veszélye, hogy lenyelik, vagy a szemükbe dörzsölik a port, melyeknek káros hatása lehet.”

 

A Lancaster diákjai egy rendkívül szilárd alapot hoztak létre az addiktív gyártás során előállított termékek automatizált utófeldolgozásával kapcsolatos további munkákhoz. A csapat arra számít, hogy ez csak az első egy sor sikeres projekt közül, melyek kobotokkal javítják a gyártási folyamatok hatékonyságát, ismételhetőségét és biztonságát. A tagok továbbá köszönetet mondtak a Lancashire Enterprire Partnership programnak, amely támogatást nyújtott nekik a fejlesztés során.  

 

 

Andrew Kennedy professzort, a Lancaster Egyetem fejlett gyártással foglalkozó tanszékének vezetőjét lenyűgözte az a termékválaszték és a minőség, valamint a szolgáltatás és tanácsadás, amit az OnRobot helyi partnere, az Olympus Technologies nyújtott: „Azzal fordultunk az Olympus Technologies-hoz, hogy segítsenek nekünk robotokat, end-effektorokat és képfelismerő termékeket választani a mérnöki laboratóriumainkba. Volt egy elképzelésünk az első projektünkről, de egy olyan termékválasztékot szerettünk volna, amely a lehető legszélesebb kínálattal szolgál a jövőbeni alkalmazásokhoz is. Noha a pandémia miatt személyesen nem tudták megtekinteni a helyszínt, az Olympus szakértői folyamatos távsegítséget nyújtottak nekünk. A berendezések nagy részét rendkívül egyszerűen tudtuk telepíteni és beüzemelni, amikor pedig kérdésünk merült fel, az Olympus gyorsan válasszal tudott szolgálni.”

 

Adam Swallow, az Olympus Technologies Ltd. igazgatója így nyilatkozott: „Diplomás mérnökök munkaadójaként az Olympus Technologies örömmel látja, hogy a robotika beépül a mechatronikai és gépészmérnöki szakokba, és a hallgatókat arra ösztökélik, hogy innovatív robotberendezésekkel oldjanak meg valós problémákat. A Lancaster Egyetem döntésének következtében, mely szerint Universal Robots robotokat és különféle OnRobot kiegészítőket vásárol, az intézmény lehetőséget tud biztosítani hallgatók és kutatók csoportjai számára ahhoz, hogy automatizálással kapcsolatos kihívások széles skálájával foglalkozhassanak. Öröm volt támogatni ezt az első hallgatói csapatot, akik egy fantasztikus projektet vittek véghez annak ellenére, hogy mennyi kihívással kell szembe nézni mostanság. Bízunk benne, hogy dolgozhatunk még együtt az egyetemmel.”

 

Vikram Kumar, az OnRobot general managere a vállalat dániai központjából fejezte ki elismerését: „A Lancaster Egyetem projektje egy remek példa arra, hogy mit tudunk elérni akkor, ha ötvözzük az emberi kreativitást a technológiánk rugalmasságával és felhasználóbarát jellegével. Minden elismerésem az innováció fiatal hőseinek! Az automatizálás a jövő felé vezető utat jelenti, mind a megfelelő munkakörnyezet, mind az erős versenyképesség biztosítása érdekében. Ezt a brit projektet nagyon érdekesnek tartom.”

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Túl a százezren az okoseszközzel fizetők száma a K&H-nál

Átléptek egy határt a K&H-sok: májusban már 100 ezer felett volt az okoseszközzel fizetők száma, ami majdnem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A vásárlások száma ennek köszönhetően masszív emelkedést mutat, az Apple Pay-hez, Google Pay-hez, Xiaomi Pay-hez és Garmin Pay-hez köthető tranzakciók száma 18 százalékkal nőtt áprilishoz képest. Az Apple Pay- és Google Pay-forgalom pedig éves szinten 150, illetve 883 százalékkal nőtt. A K&H-sok az országos bővülést is felülmúlták, az első negyedévben 302 százalékkal több alkalommal 292 százalékkal nagyobb összeget költöttek, mint egy évvel korábban, ehhez képest a teljes piac 158 és 177 százalékkal bővül. 

2022. július 5. 12:40

Itt a válasz a növekedő energiaárakra: három jövőálló eszköz

A megújuló energiaforrások, illetve a digitális megoldásokkal elérhető energiamegtakarítás jelentik a legkézenfekvőbb megoldást a világpiacon tapasztalható áremelkedésre. Egyre többen feszegetik azt a kérdést is, hogy vajon a földgázt és az atomenergiát lehet-e, kell-e fenntartható energiahordozóként kezelni. Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric magyar szakértői harmadikként azt javasolják a vállalati felhasználóknak, hogy egyre inkább térjenek át az elektromosságon alapuló energiaellátásra a fosszilis energiahordozók helyett. 

2022. július 5. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24