Nemzetközi súlyú és hatású a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 29. 12:44

Gróf Széchényi Ferenc-díjat vehetett át dr. Szauter Ferenc, a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) központvezetője, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék docense a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén. Az elismerés jelzi azt is, hogy a JKK eredményei országosan is meghatározó kutatóhellyé tették a Széchenyi István Egyetemet az elmúlt évtizedben.

„Mérnöki területen az egyéni teljesítmények rendkívül ritkák, közösen, együttműködve érhetők el eredmények. Ez az elismerés sem csak nekem, hanem az egész egyetemi csapatnak is szól” – mondta kérdésünkre dr. Szauter Ferenc, aki Gróf Széchényi Ferenc-díjat vehetett át a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat győri Esterházy-palotában tartott díszközgyűlésén. A méltatásból is kiderült, hogy régóta, ezer szállal kötődik az egyetemhez: itt szerzett alap- és mesterdiplomát, doktori címet, alapítója volt a SZEnergy hallgatói csapatnak, emellett az intézmény Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének oktatója, nemzetközi súlyú és hatású Járműipari Kutatóközpontjának kutatómérnöke, központvezetője. „Tevékenységének eredményei Győr-Moson-Sopron megyét reprezentálják a tudományos életben, a járműipar jövőképét, kutatási értékeit jelenítik meg és gyarapítják” – hangzott el.

 

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke adta át a díjat dr. Szauter Ferencnek. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy tevékeny szereplője lehetek a 2012-ben létrehozott Járműipari Kutatóközpont munkájának, amelyben az egyetem erősségeire építve, multidiszciplináris módon több tanszék és kar vesz részt. A JKK mérnökcsapata az elektromos hajtások terén mára meghatározó lett az országban, emellett az autonóm járművek területén a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel (SZTAKI) együttműködésben mind a földi, mind a légi járművek esetében jelentős kompetenciával rendelkezik. Számos ipari szereplő partnerévé váltunk, vállalatokkal dolgoztunk, dolgozunk együtt kutatás-fejlesztési projektekben, amivel hozzájárulunk a gazdaság versenyképességének növeléséhez. Kiemelkedő lépcsőfokot jelentett, hogy dr. Bokor József professzor úr segítségével megerősödtek akadémiai kapcsolataink, így tudományos szempontból ugyancsak előre tudtunk lépni” – fejtette ki dr. Szauter Ferenc.

 

A központvezető beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedben az egész Széchenyi István Egyetem, így a JKK infrastruktúrája is hatalmasat fejlődött, nemzetközi színvonalúvá vált, ami nagymértékben segíti a munkájukat.

 

Dr. Szauter Ferenc a Gróf Széchényi Ferenc-díjjal Széchenyi István győri egyetemen lévő szobránál. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A beruházásoknak köszönhetően kiváló a laborhátterünk, a környezetérzékelési szenzoroktól a számítási kapacitáson át az elektromos próbapadokig ultramodern hardvereink, szoftvereink és berendezéseink vannak, amelyeket kutatásra és fejlesztésre egyaránt tudunk használni. A kutatói utánpótlás miatt is rendkívül fontos Jedlik Ányos Szakkollégiumunk – amelybe a három hallgatói csapatunk is tartozik – szintén korszerű laborokkal rendelkezik. Emellett egyedülálló módon ki tudtuk terjeszteni infrastruktúránkat Zalaegerszegre, ahol a ZalaZONE-on meglévő telephelyünk mellett az épülő tudományos és innovációs parkban újabb laborjaink és vizsgálóberendezéseink lesznek. További értékes potenciált jelent, hogy csaknem korlátlan hozzáférésünk van az ottani tesztpályához, ami a cégek számára is hasznos, hiszen ezt közös projektek esetén szolgáltatásként tudjuk kínálni” – fogalmazott dr. Szauter Ferenc. Megjegyezte: az eredmények eléréséhez nagy segítséget jelentett az egyetemi vezetés által biztosított támogató légkör, valamint az, hogy a JKK-ban fiatalos, dinamikus csapatban, családias hangulatban végezhetik tevékenységüket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05