5 CSOK tévhit, amin talán még te is meglepődsz

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 1. 10:02

Hoztam neked 5 CSOK tévhitet, a legjellemzőbbeket. Egy CSOK igényléssel akár 10 millió forintnyi támogatáshoz is hozzájuthatunk, és akár maximum 3%-os kamatozású hitelt is igényelhetünk.

Tudom jól, hogy a CSOK igénylés elég bonyolult, elég összetett folyamatról van szó, így nem csoda, hogy tévhitek keringenek róla. Viszont azért, hogy mindenkit megszabadítsunk ezektől és az ezek által okozott kellemetlenségtől, most átvesszük őket. Lássuk hát, mik is ezek.

 

 

 

1. CSOK tévhit: csak házasok igényelhetik

 

Talán a legjellemzőbb tévhit mind közül. Ez talán oda vezethető vissza, hogy vannak egyéb olyan állami támogatások, melyek házassághoz kötöttek. Ezzel keverhették sokan, innen indulhatott ez a tévhit. Fontos tudni, hogy élettársak vagy egyedülálló, a gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik a CSOK-ot. Ennél a támogatási formánál is van házassághoz kötött rész. De ez csak a jövőben vállalt gyermekre vonatkozik és csak akkor, ha 40 év alatti az egyik fél.

 

2. Ha kapsz CSOK-ot, kapsz CSOK hitelt is

 

Ez sajnos nem így van. Azzal még, hogy a CSOK-ra jogosult vagy, közel sem biztos, hogy a CSOK hitelre is. Előbbi egy támogatás, utóbbi viszont egy hitel, így szigorúbbak a feltételei. A bank kritériumainak is meg kell benne felelni, mind az igénylő anyagi helyzetét tekintve, mind pedig az ingatlanra vonatkozóan.

 

3. CSOK és babaváró hitel nem igényelhető ugyanarra a gyermekre

 

Nem ugyanabban az időpontban, de igényelhető. Ha babaváró hitelt szeretnél igényelni, azt csakis a még meg nem született gyermekre kérheted. CSOK viszont a vállalt mellett a már meglévő gyermekre is igényelhető.

 

4. Nagykorú gyermekre nincs CSOK

 

De van! Hiába töltötte be a gyermek a 18. életévét, lehet utána CSOK-ot igényelni. Egészen addig, amíg be nem töltötte a 25. életévét. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy közös háztartásban kell élnie a családdal, és nem lehet önfenntartó. Azaz a szülőknél kell élnie, és nem lehet elég jövedelme ahhoz, hogy eltartsa magát.

 

5. A CSOK-os ingatlannak kell lennie a lakhelynek

 

Alapjába véve részben igaz. Mivel az alapszabály az, hogy a CSOK segítségével megvásárolt ingatlanban kell élnie a családnak minimum 10 évet. Azonban vannak kivételek is, melyek mentesítenek minket ez alól a szabály alól. Ilyen például az az eset, ha munka miatt vagy a gyermek tanulása miatt egy-egy családtagnak átmenetileg el kell költöznie. Például ilyen, ha a családfő csak az ország másik végében talál munkát, ezért odaköltözik, és csak hetente egyszer jön haza. De az is, ha egy vidéki kistelepülésről a főiskolás gyermek Budapesten kezdi meg a főiskolai tanulmányait, ezért a fővárosba költözik.

 

Érdemes tájékozódni

 

Mint láthatod, elég sok tévhit kering a köztudatban a CSOK kapcsán. Épp ezért nem is érdemes fél infók alapján eldönteni, hogy megigényeljük-e vagy sem. Mert könnyen úgy járhatunk, hogy jogosultak lennénk rá, mégsem kérjük. Érdemes tájékozódni, akár az igénylés során is.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan indítsd el a blogodat?

Szeretnél egy saját blogot? Pompás ötlet! A blog elindítása egyáltalán nem nehéz, nincs szükség programozói tudásra, ma már rengeteg eszköz és platform áll rendelkezésedre függetlenül attól, hogy miről írsz.

2021. október 13. 15:52

Tudj meg mindent a 100%-os lakossági támogatásról!

A napelemes rendszerek minden szempontból rendkívül hasznosak. Növelik a megújuló energiaforrásokból felhasznált energia mértékét, így óvják a környezetet. Csökkentik havi költségeinket azzal, hogy a villanyszámlánkat teljesen lenullázzák. Növelik az ingatlanunk értékét. Sőt, tölthetjük majd a segítségükkel az elektromos autónkat is.

2021. október 1. 22:02

Mi mindenre lehet jó a lépcsőfokos két oldalon járható létra fafelülettel?

Ebben a cikkben igyekszünk rávilágítani arra, hogy miért lehet igazán hasznos egy háztartás vagy ipari létesítmény számára egy korszerű lépcsőfokos két oldalon járható létra beszerzése és rendszeres alkalmazása.

2021. október 1. 09:34

Miért olyan kedvelt ruhadarab a mellény ősszel?

A mellényeket főleg ősszel és tavasszal viselik a gyerkőcök. Ha hűvösebbre fordul az idő, jó, ha valami melegíti a hátukat, derekukat, s ehhez nagyszerű választás a mellény. De csak ezért kedveljük annyira?

2021. október 1. 09:29

Ipari technológia a fogászatban?

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

2021. szeptember 15. 09:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20