Tovább bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 12. 12:10

Járműipari kutatásokat segítő eszközökkel, berendezésekkel, illetve új inkubációs épülettel is bővül a győri Széchenyi István Egyetem ZalaZONE-on meglévő fejlesztési infrastruktúrája, tovább erősítve az intézmény zalaegerszegi jelenlétét. 

A Széchenyi István Egyetem célja, hogy nemzetközi színvonalú környezetet teremtsen az oktatáshoz, a kutatáshoz, hozzájárulva a térség versenyképességének növeléséhez. Ezt szolgálja az a 4 milliárd forint európai uniós forrásból a ZalaZONE-on megvalósuló infrastruktúrafejlesztés is, amelynek része az autonóm járművekkel és mobilitási rendszerekkel, illetve más járműipari területekkel kapcsolatos kutatásokat segítő eszközök, berendezések beszerzése és az ehhez kapcsolódó humánerőforrás-bővítés.

 

A ZalaZONE Európa egyik legkorszerűbb tesztpályája. (Fotó: Széchenyi István Egyetem) 

 

„A projekt keretében a tesztpálya mellett megvalósul egy inkubációs épület is, benne startup központtal, mintaműhellyel, segítve a gyakorlati készségek erősítését, a hallgatók és a cégek együttműködését. A kivitelezés még szeptemberben megkezdődik. Az egyetem zalaegerszegi járműipari kutatócsoportjában jelenleg már közel tízen dolgoznak, míg a ZalaZONE kutatási központban tevékenykedő csaknem száz gyakornok hallgató közel fele széchenyis. A zalaegerszegi kutatás-fejlesztési tevékenységet támogatja, hogy a győri egyetem szervezeti egységeinek, kutatóinak igen jelentős óraszámban hozzáférésük van Európa egyik legkorszerűbb tesztpályájához” – fejtette ki Háry András, a ZalaZONE Science Park Kft. ügyvezető igazgatója.

 

„A zalaegerszegi fejlesztés kiemelten fontos a Széchenyi István Egyetem számára. A modellváltásnak köszönhetően intézményünknek a korábbinál jóval nagyobb tere nyílik arra, hogy éljen az innovációs és üzleti, vállalkozási lehetőségekkel. Ezt a szemléletet, kultúrát hallgatóink és oktatóink-kutatóink a legmodernebb technológiával és környezetben sajátíthatják el és erősíthetik a ZalaZONE-on megvalósuló beruházások révén” – jelentette ki Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

 

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának önvezető autója a ZalaZONE tesztpályáján. (Fotó: Széchenyi István Egyetem) 

 

„A ZalaZONE újabb és újabb beruházásokat vonz, aminek nemcsak az ipar, hanem a képzések erősödését is köszönhetjük. Hatása a szakképző intézményektől az egyetemi oktatásig minden szinten érezhető. A győri egyetemmel való együttműködés azt jelenti a Zalaegerszeg számára, hogy a város rendkívül fontos pozíciót tölt majd be a gazdaságfejlesztésben, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban az elkövetkező években” – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09