A tudatos internethasználat 4 alappillére

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:59

Az online tér végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg, teret ad az informálódáshoz, szórakozáshoz, tanuláshoz, munkához és így tovább. Ez a határtalan információhalmaz azonban veszélyeket is rejt magában, amiket nagyrészt ki lehet küszöbölni az alábbiakkal.

Csak megbízható weboldalakat keress fel!

 

Az interneten rengeteg hasznos, ugyanakkor legalább ennyi hamis és téves információ kering. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak egy kicsit elferdítik a valóságot, de olyanok is, amik abszolút hiteltelen, légből kapott dolgokat állítanak be valós tényként. Ezek közt sajnos roppant nehéz eligazodni, így az a legjobb, ha szkeptikus vagy mindennel kapcsolatban amit nézel vagy olvasol.

 

Egy-egy hírnek nézz utána több forrásból is, mielőtt maradéktalanul elhinnéd, és kerüld a már látszólag is kamucikkekkel operáló, kattintásvadász címekkel rendelkező weboldalakat. 

 

 

Mindent a megfelelő helyen keress!

 

Egy egyszerű példa: ha például parfümöt szeretnél vásárolni, akkor nem egy barkácsüzletet keresel fel ugye? Nos, ezt tematikát kövesd böngészés közben is. Ha rákeresel valamire, akkor nézd meg, hogy a találatokat kiadó oldalak között melyiknek mi a fő profilja. Így nemcsak könnyebben találod meg a szükséges információkat, hanem sokkal hitelesebb forrásokból is tájékozódhatsz.

 

Ha például célzottan a hazai rádióadók műsorrendje érdekel, akkor az össze-vissza kattintgatás helyett keresd fel kapásból a MyOnlineRadio weboldalát, ahol élőben hallgathatsz közel 100 rádiócsatornát, illetve egy hétre előre megtekintheted a rádióműsorokat, hasznos tudnivalókkal kiegészítve. Így biztosan nem maradsz le kedvenc zenés vagy beszélgetős programodról egy tévesen közölt információ miatt. 

 

Tartsd szem előtt a biztonságot!

 

Manapság az internetes átverések fénykorát éljük, ráadásul a hackerek és a csalók is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Mindig nagyon alaposan nézd meg, hogy milyen oldalakon adsz meg személyes adatokat, például lakcímet, személyiigazolvány-számot, vagy TAJ azonosítót! 

 

A vásárlásnál is légy óvatos, kizárólag a megbízható felületeken add meg a bankkártyád adatait, és jegyezd meg, hogy a PIN-kódot sosem kell beírni online fizetéshez! Ha ilyesmit kérnek, az biztosan átverés. Hogyha sokat vásárolsz az interneten keresztül, érdemes lehet egy virtuális webkártyát csináltatni, és ezt mindig csak akkora összeggel feltölteni, amennyire épp szükség van. 

 

Ne engedd, hogy függővé tegyenek a közösségi oldalak!

 

A közösségi média roppant alattomosan hálózza be a mindennapjaidat: az oldalakat böngészve mindig “véletlenül” pont olyan tartalmakat dob ki, amikre jó eséllyel rákattintasz. 

 

Ha pedig épp nincs a kezedben az okostelefonod, akkor állandóan érkeznek az értesítések, amiket persze azonnal meg kell nézned, így könnyen azon kaphatod magad, hogy naponta több órát is elpazarolsz az idődből a céltalan görgetésre. 

 

Ez ellen a legjobb módszer, ha tudatosan csökkented az online jelenlétet és beállítod a mobilodon, hogy napi 1 órára korlátozza a közösségi oldalak elérését. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel 130 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására közel 130 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. 

2021. szeptember 16. 19:18

Már 100 millió eszközön fut a HUAWEI saját operációs rendszere

Már több mint 100 millió HUAWEI okoseszköz – beleértve az okostelefonokat, táblagépeket és viselhető okoseszközöket – használja a vállalat legújabb operációs rendszerét, a HarmonyOS 2-t. 

2021. szeptember 16. 17:32

Cloud Email Security: újabb mérföldkő a fertőző e-mailek elleni harcban

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia- és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója bejelentette új SaaS-alapú Cloud Email Security (CES) portfoliójának megjelenését.

2021. szeptember 16. 15:51

Hibrid munkarendhez készített monitort a Samsung

A Samsung bemutatja legújabb különleges kijelzőmegoldását, a 24 colos S4 Monitort beépített webkamerával, amelyet a hibrid munkarendben dolgozók számára fejlesztett ki a vállalat. A kamerával, hangszórókkal és mikrofonnal felszerelt monitor egyéb kiegészítők nélkül is ideális megoldást jelent a videohívásokon való részvételre és a munkavégzésre.

2021. szeptember 16. 14:13

Digital Health Summit: Elkerülhetetlen a digitalizáció a jövő gyógyszeripara számára

A gyógyszeripar digitális transzformációja vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma az automatizáció és az ipar 4.0 témakörében. A szektorban ugyanis átlagon felüliek az üzleti lehetőségek, emellett pedig az egyik leginnovatívabb szegmensek közé tartozik, miközben képes erre a megfelelő mennyiségű tőkét allokálni. 

2021. szeptember 16. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

2021. augusztus 12. 09:58