A tudatos internethasználat 4 alappillére

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:59

Az online tér végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg, teret ad az informálódáshoz, szórakozáshoz, tanuláshoz, munkához és így tovább. Ez a határtalan információhalmaz azonban veszélyeket is rejt magában, amiket nagyrészt ki lehet küszöbölni az alábbiakkal.

Csak megbízható weboldalakat keress fel!

 

Az interneten rengeteg hasznos, ugyanakkor legalább ennyi hamis és téves információ kering. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak egy kicsit elferdítik a valóságot, de olyanok is, amik abszolút hiteltelen, légből kapott dolgokat állítanak be valós tényként. Ezek közt sajnos roppant nehéz eligazodni, így az a legjobb, ha szkeptikus vagy mindennel kapcsolatban amit nézel vagy olvasol.

 

Egy-egy hírnek nézz utána több forrásból is, mielőtt maradéktalanul elhinnéd, és kerüld a már látszólag is kamucikkekkel operáló, kattintásvadász címekkel rendelkező weboldalakat. 

 

 

Mindent a megfelelő helyen keress!

 

Egy egyszerű példa: ha például parfümöt szeretnél vásárolni, akkor nem egy barkácsüzletet keresel fel ugye? Nos, ezt tematikát kövesd böngészés közben is. Ha rákeresel valamire, akkor nézd meg, hogy a találatokat kiadó oldalak között melyiknek mi a fő profilja. Így nemcsak könnyebben találod meg a szükséges információkat, hanem sokkal hitelesebb forrásokból is tájékozódhatsz.

 

Ha például célzottan a hazai rádióadók műsorrendje érdekel, akkor az össze-vissza kattintgatás helyett keresd fel kapásból a MyOnlineRadio weboldalát, ahol élőben hallgathatsz közel 100 rádiócsatornát, illetve egy hétre előre megtekintheted a rádióműsorokat, hasznos tudnivalókkal kiegészítve. Így biztosan nem maradsz le kedvenc zenés vagy beszélgetős programodról egy tévesen közölt információ miatt. 

 

Tartsd szem előtt a biztonságot!

 

Manapság az internetes átverések fénykorát éljük, ráadásul a hackerek és a csalók is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Mindig nagyon alaposan nézd meg, hogy milyen oldalakon adsz meg személyes adatokat, például lakcímet, személyiigazolvány-számot, vagy TAJ azonosítót! 

 

A vásárlásnál is légy óvatos, kizárólag a megbízható felületeken add meg a bankkártyád adatait, és jegyezd meg, hogy a PIN-kódot sosem kell beírni online fizetéshez! Ha ilyesmit kérnek, az biztosan átverés. Hogyha sokat vásárolsz az interneten keresztül, érdemes lehet egy virtuális webkártyát csináltatni, és ezt mindig csak akkora összeggel feltölteni, amennyire épp szükség van. 

 

Ne engedd, hogy függővé tegyenek a közösségi oldalak!

 

A közösségi média roppant alattomosan hálózza be a mindennapjaidat: az oldalakat böngészve mindig “véletlenül” pont olyan tartalmakat dob ki, amikre jó eséllyel rákattintasz. 

 

Ha pedig épp nincs a kezedben az okostelefonod, akkor állandóan érkeznek az értesítések, amiket persze azonnal meg kell nézned, így könnyen azon kaphatod magad, hogy naponta több órát is elpazarolsz az idődből a céltalan görgetésre. 

 

Ez ellen a legjobb módszer, ha tudatosan csökkented az online jelenlétet és beállítod a mobilodon, hogy napi 1 órára korlátozza a közösségi oldalak elérését. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB várja az egyetemi hallgatókat 2022-es női mentorprogramjára

A Női Mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, és lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével. 

2021. szeptember 27. 13:56

Már a klímaváltozás okozta többletköltségekre is köthetünk biztosítást

A világ napról napra változik, és vele együtt változnak a szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatos igényeink is. Ma már számos olyan, korábban utópisztikusnak tűnő terméket vásárolhatunk, mint például a hajlítható képernyőjű hibrid okostelefon-tablet vagy a 3D nyomtatással és beépített LED világítással készült ultrakönnyű, hálós szerkezetű bicikliváz. 

2021. szeptember 27. 12:41

Új területeken tesztelik a VR technológiát

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Vodafone VR program: immár a Bethesda Gyermekkórház égési és sebészeti osztályain is tesztelik a VR szemüvegeket és az azokon található virtuális kalandjátékot. Ezzel újabb felhasználási területekre terjesztik ki a programot: az égési sérült gyerekeket ápoló osztályokon a VR kalandjáték eltereli a figyelmet a kötéscsere okozta fájdalomról, míg a sebészeti osztályokon a műtét előtt jelentkező szorongás oldásában tölt majd be fontos szerepet a technológia.

2021. szeptember 27. 11:10

Fűszerez, steaket süt és még el is takarít

Kevesebb időt töltenél a konyhában, vagy csak nem vonz a főzés gondolata? Tökéletesre sütött húst szeretnél egy különleges alkalomra? Vagy csupán nincs ötleted, hogy mi legyen az aznapi ebéd? A Moley konyha egy teljesen automatizált konyhai egység, amely robotkarokból, mozgásrögzítő rendszerből és egy csatlakoztatott grafikai felhasználói felületből áll.

2021. szeptember 27. 09:47

A Samsung Neo QLED tévéi az innovatív és a fenntartható megoldásokat ötvözik

A környezet védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem kiemelten fontossá teszi, hogy a modern technológiákat fejlesztő vállalatok átgondoltan közelítsenek az innovációhoz.

2021. szeptember 26. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46