Hackerek az árvizek ellen

forrás: Prím Online, 2021. október 4. 12:39

A veszélyes árvizek hatásainak enyhítésére dolgoztak ki különböző megoldásokat a HackZurich 2021 során a Xylem Water Challenge elnevezésű versenyen induló csapatok. A győztes a Res-Queue csapat lett, ami egy olyan döntéstámogató rendszerrel nyerte el a Xylem Water Challenge díjat, amely segít optimalizálni a mentési műveleteket árvizek idején.

Az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé válik időjárásunk, ami többek között azzal jár, hogy hatalmas és rendkívül veszélyes árvizekkel szembesülünk a világ számos táján. A Xylem globális víztechnológiai vállalat a veszélyes árvizek hatásainak enyhítésére hirdetett versenyt a hétvégén megrendezett HackZurich 2021 keretén belül Xylem Water Challenge néven. 

 

A résztvevőknek egy olyan interaktív platformot kellett létrehozniuk, ahol az árvízi események által érintett közösségek pillanatok alatt elérhetik és megoszthatják az életmentő információkat. A győztes csapat, a Res-Queue tagjai egy, a hétvégén megrendezett 40 órás, non-stop hackathon esemény, a HackZurich keretében dolgozták ki saját megoldásukat a svájci Zürichben. A nyertesek egy olyan döntéstámogató rendszert fejlesztettek ki, ami valós idejű képeken és videókon alapuló gépi tanulási modellek segítségével veszélyességi szinteket határoz meg, ezzel támogatva a mentőegységeket a válaszadás optimalizálásában.

 

 

"A küldetésünknek tekintjük, hogy megoldjuk a világ legnagyobb vízügyi kihívásait, és azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább digitális megoldásokat kell ehhez bevetni. A HackZurichen tartott vízügyi kihívásunk résztvevői inspiráló példái a tehetségek új generációjának, akiknek szenvedélye a valós problémák megoldása és a világ fenntarthatóbbá tétele. Ahogy az idei pusztító árvizek Európa-szerte megmutatták, a víz szempontjából kritikus időszakot élünk, és szükségünk van ezeknek az ifjú tehetségeknek minden szenvedélyére és leleményességére, hogy eredményesen reagáljunk a változó helyzetre” - mondta el Hayati Yarkadas, a Xylem európai elnöke. 

 

"Ennek az árvízkezelési kihívásnak a megoldása nagyon fontos számunkra, mivel életeket menthet meg. Mi lehet ennél fontosabb? A víz tulajdonképpen maga az élet - életeket ment meg, azonban életeket is elvehet" - jelezte Matan Levy, a Res-Queue csapat tagja.

 

"Igazán nagyszerű volt látni, hogy a résztvevők az Esri technológiáját használják a természeti veszélyek kezelésére, és hasznos megoldásokat nyújtanak az árvízi eseményekre történő reagáláshoz szükséges döntéshozatal támogatására" - közölte Arno Fiva, a Xylem egyik technológiai partnere, az Esri zürichi K+F központjának 3D fejlesztője.

 

Az ENSZ előrejelzése szerint az éghajlatváltozás miatt 2050-re 1,6 milliárdra nő az árvízveszélynek kitett emberek száma.

 

A Xylem részvétele a HackZurich2021-en a Xylem Ignite program része, amely egy olyan globális kezdeményezés, melynek célja, hogy kiépítse és megerősítse a vízügyi megoldások iránt szenvedélyesen érdeklődő és a víziparban a változásokat ösztönző diákvezetők hálózatát. A program már több mint 6600 diákot vont be a vízzel kapcsolatos kihívások megismerésébe és megoldásába.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A virtuális valóság és a digitális ikrek is helyet kap a lakóautók tervezésében

A felhalmozott szaktudás mellett a legújabb tervezőmegoldásokat is felhasználja új modelljeinek fejlesztése során a Hymer lakóautógyártó. A prototípusgyártásban a digitális ikerpár kap szerepet, a fejlesztési folyamat egy része pedig a virtuális térbe helyeződik át a Siemens segítségével.

2022. október 4. 09:57

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Már nincs messze, hogy kriptovalutában kapjuk a jutalompontokat

A kereskedelem régóta jól bevált marketingeszközei a vásárlások után járó jutalompontok, hűségpontok, kuponok. Hamarosan azonban könnyen lehet, hogy a matricák és vonalkódos cetlik helyett kriptovalutát kaphatnak majd az emberek. Legalábbis ezen dolgozik a Crypto Chip Token (BVC) csapata, felhasználva az elérhető legmodernebb blokklánctechnológiát és a nagyforgalmú webshopon történő tesztelés lehetőségét.

2022. október 3. 16:47

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38