Megnyílt a SZTAKI-ban Ottonie von Roeder kiállítása

forrás: Prím Online, 2021. október 4. 15:42

2021. szeptember 30. és október 29. között látogatható Ottonie von Roeder német művész kiállítása a SZTAKI-ban. Az ingyenes tárlatot regisztrációt követően, időpontegyeztetéssel lehet megnézni. A látogatóktól a bejáratnál védettségi igazolványt kér az intézet, amelynek területén kötelező a maszkviselés.

A kiállítás zártkörű megnyitóünnepségét 2021. szeptember 29-én, délután három órakor tartották a SZTAKI-ban. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője, valamint Dr. Evelin Hust, a budapesti Goethe Intézet igazgatója. Váncza József kiemelte, hogy a művészet és a tudomány korábban is találkozott már a SZTAKI-ban, ennek mentén pedig szívesen mondott igent a Goethe Intézet AI-Residency programjára, aminek kertében Ottonie von Roeder egy teljes hónapot töltött az intézetben. A művésznő törekvései jól illettek a SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium programjába is, aminek egy fontos eleme ezen új technológiák társadalmi kérdéseinek vizsgálata.

 

 

Evelin Hust kiemelte: ezt a projektet egy olyan korszakban indította útjára a két intézet, amikor a személyes kapcsolattartás szinte teljesen megoldhatatlan volt, Váncza Józseffel is csak a megnyitón találkozott először. Hozzátette: elsőre sokan nem értik, hogy a Goethe Intézet miért foglalkozik mesterséges intelligenciával, a szervezet azonban mindenképpen reagálni szeretne a fejlődés társadalmi hatásaira.

 

 

A két beszédet Ottonie von Roeder és Horváth Dániel, a projekt szakmai vezetőjének közös prezentációja követte, amiben bemutatták az egyhónapos munka eredményét.

 

 

 Az installáció művészeti koncepciója szerint egy robotkar egy másik robotkart épít, ami – miután megtanulta, hogyan kell viselkednie egy robotkarnak – újabb robotkart rak össze. A folyamatot összesen négy robotkar prezentálja, a munkából pedig valódi mesterséges intelligencia is kiveszi részét: a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatói (Abai Kristóf és Beregi Richárd fejlesztőmérnökök, illetve közreműködőként Bocsi Kristóf, Csempesz János, Hajós Mátyás és Kemény Zsolt) gépi látással tanították meg a folyamatban résztvevő első robotkart a második gép összeszerelésére.

 

 

A kiállításon a főinstalláción túl Ottonie von Roeder korábbi munkái is szerepelnek, többek közt a Post-Labouratory című projekt, aminek lényege, hogy a résztvevők a saját munkájuk automatizálása után új életet kezdhetnek.

 

 

A Robotiskola and Friends október 29-ig látogatható a SZTAKI-ban (1111 Budapest, Kende u. 13-17.). A látogatás egyeztetés és időpontfoglalás függvénye, amit a contact(kukac)sztaki(pont)hu e-mailcímen lehet kérni.

 

 

Fotók: Sebestyén László // SZTAKI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még élvezetesebb hibrid munkamegbeszélések a Logitech Sight AI kamerájának használatával

Bemutatkozott a Logitech AI-alapú asztali kamerája, a Logitech Sight, amely a Rally Bar vagy Rally Bar Mini elülső kamerákkal együttműködve intelligens módon rögzíti a tárgyalóteremben mozgó résztvevők legjobb perspektíváját és követi a beszélgetéseket. A hibrid munkavégzés világában a távolról dolgozók 43%-a számol be arról, hogy nem tud igazán bevonódni egy-egy megbeszélésbe - ezen a helyzeten segít a Logitech Sight kamerája, csökkentve a hibrid csapatok közötti egyenlőtlenségeket a tárgyalóteremben. 

2022. december 7. 13:59

Így hat a hazai webáruházakra a háború és az infláció

A webáruházak közel fele számolt be forgalomcsökkenésről az idén jelentősen megugró infláció és az orosz-ukrán háború következményeképp. A szereplők már a kereslet visszaesését is érzékelik. A legtöbben a szállítási nehézségeket és az inflációt jelölték meg az idei év legnagyobb problémájának – derül ki a Shoprenter Kft. 15. Nagy Webáruház Felméréséből, amelyben 725 hazai webáruház tulajdonos vett részt.

2022. december 7. 12:41

A Palletways négy éve indította el magyarországi hálózatát

A Palletways Group négy évvel ezelőtt a biatorbágyi központtal működő magyar hálózat elindításával bővítette európai jelenlétét és erősítette tovább az exportlehetőségeket Magyarországra és Magyarországról.

2022. december 7. 11:26

Az érzékenyítés magasiskolája: Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták az Eatont

Rangos szakmai elismerést kapott az Eaton! Az intelligens energiagazdálkodásra specializálódott cég a Multinacionális vállalat kategóriában, közel 70 kandidáló közül érdemelte ki az Üzleti Etikai Díjat. Az Eaton – ahogy méltatásában a zsűri fogalmazott – kiemelt, szívet melengető vállalásain és eseményein keresztül mutatja be, hogyan válhat az etikus magatartás és a sokszínűség a mindennapok természetes részévé.

2022. december 7. 09:58

Egy klubban az Intel, a Samsung és a Schneider Electric

A Schneider Electric alapítótagja és vezetői szintű támogatója a SEMI által létrehozott új szervezetnek, a klímavédelem érdekében fellépő „Semiconductor Climate Consortium”-nak. A többek között az Intelt, a Samsungot és a TSMC-t is tagjai között tudó szervezet célja, hogy a félvezetőgyártás teljes értékláncában csökkentsék az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. 

2022. december 6. 20:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55