Nemzetközi módszerekkel bővíti e-learning képzéseit a Vodafone Alapítvány

forrás: Prím Online, 2021. október 5. 17:33

Október 5-én nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva ünnepli a pedagógusok világnapját a Vodafone Magyarország Alapítvány. A SkillsUpload Jr. programban hét páneurópai ország Vodafone alapítványa vesz részt, hogy megosztva egymással tudásukat és tapasztalataikat, hazai szinten alakítsák a digitális kompetenciafejlesztés érdekében működő kezdeményezéseiket. Az együttműködés keretein belül a Vodafone Magyarország Alapítvány E-skola oldalán található, saját fejlesztésű IKT eszközök a tanórán elnevezésű program fejlesztését tűzte ki célul. Így a pedagógusok számára kialakított és ingyenesen elérhető e-learning továbbképzés a jövőben már nemzetközi módszerekkel kiegészülve kíván továbbra is támogatást nyújtani a tanárok számára a digitális térben való eligazodáshoz. 

2020 márciusában a járványhelyzet nem várt kihívások elé állította a tanárokat. A tantermek és offline oktatási módszerek világából egyik napról a másikra kellett szembenézniük az online oktatásra való átállás nehézségeivel és alkalmazkodniuk a virtuális tanórák feltételeihez. A  digitális otthonoktatásból következő kihívások természetesen nem csak a hazai pedagógusok munkáját nehezítették. Erre a globális problémára megoldást kellett találni. Az elmúlt másfél év világszerte bebizonyította a digitális eszközök oktatásban való kiemelten jelentős szerepét, ugyanakkor rávilágított a digitális kompetenciafejlesztés fontosságára is. 

 

A digitális oktatás a jövőben egyre nagyobb szerephez jut majd az offline oktatásban is. Oktatási módszerek hatékony fejlesztése és bevezetése érdekében szükségessé válik az együttműködés,  a tudásmegosztás és a közös gondolkodás. Ennek érdekében a Vodafone Csoport januárban bejelentette, hogy a Vodafone Group Foundation a következő 5 évben összesen 20 millió euróval támogatja a helyi Alapítványok digitális készségeket fejlesztő oktatási programjait. A „SkillsUpload Jr.” program a befektetés részeként jött létre, hét páneurópai ország alapítványának – német, magyar, holland, portugál, román, spanyol és török alapítványok – közreműködésével. A kezdeményezés alapvető célkitűzése, hogy képessé tegye az oktatókat és a diákokat egyaránt a digitális technológiák magabiztos és kreatív használatára, hozzájárulva a 21. századi digitális társadalom kialakításához. A Vodafone Magyarország Alapítvány az elmúlt másfél évben már számos olyan kezdeményezést indított E-skola oldalán, amelyek pedagógusokra, diákokra és szülőkre fókuszáltan szolgálják ezt a célt.

 

 

„Hiszünk abban, hogy az oktatási rendszerek átalakításának és megújulásának kulcsfontosságú szereplői a pedagógusok, így a digitális oktatásban való támogatásuk kiemelten fontos számunkra. Ezzel a céllal hoztuk létre másfél évvel ezelőtt az E-skola oldalán mai napig ingyenesen elérhető, IKT eszközök a tanórán elnevezésű, államilag akkreditált e-learning továbbképzésésünket, ami számos pedagógus munkáját segítette. A SkillsUpload Jr. program által most lehetőségünk lesz ezt is továbbfejleszteni, a nemzetközi módszereket és működő jó gyakorlatokat a helyi igényekre szabottan kialakítani, segítséget nyújtva a tanároknak. Azt gondoljuk, hogy a páneurópai alapítványok összefogásával Európa-szerte komoly változásokat érhetünk el és további lépéseket tehetünk az alapvető és közös célkitűzésünk irányába: kialakítani egy innovatív, kreatív és digitális oktatási színteret” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

 

A digitális kompetenciafejlesztés érdekében induló képzések kialakításában a Vodafone Alapítvány Digitális Oktatási Angyala, Váczi Dorka is meghatározó szerepet vállal. 

 

Az IKT eszközök a tanórán kurzusnak eddig mintegy kétezer résztvevője van, mely önmagában is bizonyítja, hogy mennyire fontos téma a pedagógusok digitális kompetenciafejlesztése. Számos pozitív visszajelzés érkezett az anyag hasznossága, felhasználhatósága és beépíthetősége kapcsán, mely arra sarkallt minket, hogy ne álljunk meg ennél a célcsoportnál, hanem kihasználva leghetőségeinket és az európai együttműködők már létező jó gyakorlatait és tapasztalatait, elinduljunk a diákok és szülők felé egyaránt. Netszülő kurzusaink segítenek eligazodni a szülőknek a digitális világ útvesztőjében és fejlesztés alatt áll diákoknak szóló internetbiztonsággal foglalkozó interaktív, játékos képzésünk is.  

 

A Vodafone Group Foundation október 5-én a tanárokat ünnepli, akik nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a digitális társadalom kialakításában. A világnap alkalmából a Vodafone Magyarország Alapítvány is szeretné köszönteni hazánk pedagógusait, akiket nem rég a digitális otthonoktatás kihívásairól is kérdezett. A tanárok az alábbi videóban őszintén mesélnek az online tanórák során szerzett tapasztalataikról: 

 

A nemzetközi programban résztvevő tanárok tapasztalatairól készült videó:

 

A magyar pedagógusokkal készült lokális videó: 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05