A Neumann Társaság konferenciája a társadalom és a technológia jövőjéről

forrás: Prím Online, 2021. október 19. 11:14

A járványhelyzetre tekintettel a Neumann Társaság november 10-én online rendezi meg szokásos éves konferenciáját, amely idén a Deep IT alcímet viseli, és  elsősorban az életünk jövőjét befolyásoló technológiákra, trendekre fókuszál. A regisztráció után ingyenesen követhető eseményen egyaránt szó esik majd arról, milyen technológiai veszélyek (például a deepfake videók) fenyegetik társadalmunkat, illetve milyenek segítik azt: például a 3D-nyomtatás elterjedése hogyan alakítja át az egészségügyet, a digitális ikrek használata az ipart, és miként fog áttolódni a gépekkel való kommunikációnk az írottról egyre inkább a beszédalapú kommunikációra.

19-re lapot kérni? Ne engedjünk a 21-ből! Kitekintve a kutatások mélységeiből: merre tovább, hogyan lehet elősegíteni egy élhetőbb, biztonságosabb világ megteremtését? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi majd a választ a Neumann Társaság 2021-es Deep IT konferenciájának előadói. Az online közvetített konferencia 2021. november 10-én 14 órakor  kezdődik és 18 óráig tart.

 

Az eseményre előzetes regisztrációt követően bárki díjmentesen becsatlakozhat az interneten keresztül. A  szervezők azért választották a délutáni időpontot a rendezvénynek, hogy minél több érdeklődő diák, egyetemi hallgató is be tudjon kapcsolódni az előadásokba,  hiszen az interaktivitás jegyében a nézők kérdéseket is felhetnek majd az előadóknak.

 

Lakatos Dávid

Egyenesen a világ egyik legjelentősebb, 3D-nyomtatókat gyártó cége, a Formlabs  bostoni központjából jelentkezik majd be a Deep IT konferenciára Lakatos Dávid, a cég termékfejlesztési vezetője, aki a 3D-nyomtatás következő tíz évéről tart előadást, kitérve arra, hogy milyen jelentős változásokat hoz majd a technológia a fogászatban és az orvoslás egyéb területein. Előadásából az is ki fog derülni, hogy a nemrég 150 millió dolláros befektetést kapó, kétmilliárd dolláros értékűre taksált cég szerint miben jobb Budapest Berlinnél, vagyis miért budapesti irodájuk kibővítésével hozzák létre legnagyobb európai fejlesztési központjukat.

 

Horváth Zoltán – Fotó: Májer Csaba József, Széchenyi Egyetem

Dr. Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem professzora a valóság digitális leképezése, az úgynevezett digitális ikrek felhasználási lehetőségeibe avatja be a nagyérdeműt. Előadásából kiderül majd, hogy napjainkban miként alkalmazzák a hazai fejlesztésű fejlett digitális modelleket, szimulációkat, illetve gépi tanulási módszereket a mezőgazdaságtól az egészségügyig. A digitális leképezés jelentősége napjainkban hatalmas, hiszen a digitális modellek rengeteg valós idejű információt szolgáltathatnak egy-egy tervezett tárgyról, rendszerről anélkül, hogy abból fizikai próbapéldányokat kellene előállítani.

 

Dr. Veszelszki Ágnes

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense a vizuális manipuláció témakörével foglalkozik. Ezen belül is azt vizsgálja, hogy az új technológiák (mint például a deepfake) aláássák-e az interneten megjelenő információk hitelességét: kinek-minek hihetünk, ha már a szemünknek és fülünknek sem?

 

Prószéky Gábor

Prószéky Gábor matematikus, nyelvész, a MorphoLogic cég alapítója, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatójának előadásából abba nyerhetnek betekintést a nézők, miként alakul majd a nyelvek gépi feldolgozásának a jövője, és a mesterséges intelligenciák hogyan befolyásolják a beszédfelismerő, gépi hanggal kommunikáló rendszerek működését.

 

Török Ákos – Fotó: Qubit

Török Ákos, informatikus, a Suppress19 tudóscsoport ötletgazdája arról fog beszélni, milyen lehetőségeket nyújthat a tömeges tesztelés a COVID-19 járvány visszaszorításában, és milyen algoritmusokkal lehet támogatni a folyamatot.

 

Bakk József

Az informatikai világa egészen másként alakult, mint ahogy azt húsz éve elképzeltük, és minden jel arra mutat, hogy a jövője is máshogy fog alakulni, mint ahogyan azt akár két-három éve is gondoltuk - Bakk József, az IDC tanácsadó cég country managere előadásában az információtechnológia világának jelenlegi helyzetéről ad majd precíz helyzetképet a hallgatóságnak.

 

A Neumann Társaság a Deep IT konferencián fogja átadni hagyományos éves díjait, az informatikai készségek széleskörű elterjesztéséhez tevékenyen hozzájáruló szakembereket elismerő Neumann-díjat, a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén nagyot alkotóknak odaítélt Kalmár-díjat, valamint a társaság életműdíját is. (Utóbbival a hazai IKT-szektorban végzett több évtizedes munkáját ismerik el évente egy-egy szakembernek.)

 

Ugyancsak a konferencián fogják átadni a  35 év fiatalabb szakembereknek járó Kemény János-díjat, az oktatók, tanárok munkáját elismerő Tarján-emlékérmet, illetve az Infotér és az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért iparági szervezetekkel közös “Az év informatikai újságírója” díjat is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05