Szüreti mulatság – hagyományőrzés ősszel

forrás: Prím Online, 2021. november 1. 17:18

A hagyományaink közül a szüret az, amely a történelem során szinte mindig többről szólt, mint a munkafolyamatról. Egy olyan hagyományőrzés ez ma, amely mindig az ünnepről és a szüreti mulatságról szólt.

Egy ízig-vérig családi program

 

A szüret már a 16-17. században hetedhét országra szóló esemény volt, amelyről senki sem akart lemaradni. A 18-19. században alakult ki a szokás, miszerint október 28-án kezdődik a szüretelés, pontosan Simon-Júda, a szőlők védőszentjének napján.

 

Ilyenkor összegyűlt a család, távolabbi rokonok érkeztek, a házigazda pedig gondoskodott mindenki bőséges ellátásáról. Már hajnalban nagy sürgés-forgás volt a konyhában, készült a nélkülözhetetlen gulyás, lacipecsenye, pogácsa, no és a pálinka is jól fogyott a nap folyamán. 

 

A munkamegosztást tekintve a nők szedtek, a férfiak puttonyoztak. Talán sokunknak vannak gyerekkori emlékei, amikor a nagypapa mellett kerestük a sort róva, nem maradt-e szedetlen tőke. 

 

Az egész nap tele volt beszélgetésekkel, viccelődésekkel és néha még énekléssel is. Jó alkalom volt ez a családi program akár egy eljegyzésre is sort keríteni.

 

A szüret fénypontja a szüreti mulatság

 

Mivel a hazai borok elismertek és magas minőséget képviselnek nemzetközi szinten is, így a szüreti mulatság, azaz a szüreti felvonulás és bál nem egy elfeledett ünnep. 

 


Ez az esemény egy valódi hagyományőrzés, amelyhez hagyományos szüreti ruhák is szükségesek. A Böbe Hagyományőrző Bolt kollekciójában mindenki találhat népviseleti ruhát mind a szüreti felvonulásra, mind a szüreti bálba. Gondolnak a felnőttek mellett a gyerekekre is, illetve ha egyedi elképzelésünk van, akkor személyre szabottan elkészítik. 

 

A hagyományoknak megfelelően szerepruhába öltözők számára szintén érdemes körülnézni, a felvonulóknak, táncosoknak, bírónak és bírónénak vagy a csősznek, mert megtalálhatóak a kínálatban. 

 

A szüret fénypontja a szüreti mulatság, így a hagyományőrző szüreti ruhák kiválasztása épp olyan fontos, mint maga az ünnep.


A szüreti felvonulás után jöhet a bál

 

Az esti szüreti bált megelőzően került sor a szüreti felvonulásra, mely rengeteg hagyománnyal átszőtt esemény, és különböző szerepeket játszó figurákkal színesített.

 

A szüreti felvonulás érdekessége a baksus figurája, Tokaj-hegyalján ő volt Baksus Pajtás, egy nemzeti színű hordón ülő magyar huszár. Jellegzetes rajta kívül még a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatták a népet. Különböző tájegységek különféle szokásai alakították, formálták a felvonulást az évtizedek során, így ma már igazán gazdag, sokszínű elemeket tartalmaz. 

 

A szüreti bál a felvonulást követően kezdődött. A szüreti felvonulás szereplői itt tovább viselték a tisztségeiket, például a csőszök és csőszlányok vigyázták a dekorációként használt szőlőfürtöket, és akit lopáson értek, azt megbüntették. Rendszerint hajnalig, de inkább reggelig tartott a tánc és dalolás.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50