Szüreti mulatság – hagyományőrzés ősszel

forrás: Prím Online, 2021. november 1. 17:18

A hagyományaink közül a szüret az, amely a történelem során szinte mindig többről szólt, mint a munkafolyamatról. Egy olyan hagyományőrzés ez ma, amely mindig az ünnepről és a szüreti mulatságról szólt.

Egy ízig-vérig családi program

 

A szüret már a 16-17. században hetedhét országra szóló esemény volt, amelyről senki sem akart lemaradni. A 18-19. században alakult ki a szokás, miszerint október 28-án kezdődik a szüretelés, pontosan Simon-Júda, a szőlők védőszentjének napján.

 

Ilyenkor összegyűlt a család, távolabbi rokonok érkeztek, a házigazda pedig gondoskodott mindenki bőséges ellátásáról. Már hajnalban nagy sürgés-forgás volt a konyhában, készült a nélkülözhetetlen gulyás, lacipecsenye, pogácsa, no és a pálinka is jól fogyott a nap folyamán. 

 

A munkamegosztást tekintve a nők szedtek, a férfiak puttonyoztak. Talán sokunknak vannak gyerekkori emlékei, amikor a nagypapa mellett kerestük a sort róva, nem maradt-e szedetlen tőke. 

 

Az egész nap tele volt beszélgetésekkel, viccelődésekkel és néha még énekléssel is. Jó alkalom volt ez a családi program akár egy eljegyzésre is sort keríteni.

 

A szüret fénypontja a szüreti mulatság

 

Mivel a hazai borok elismertek és magas minőséget képviselnek nemzetközi szinten is, így a szüreti mulatság, azaz a szüreti felvonulás és bál nem egy elfeledett ünnep. 

 


Ez az esemény egy valódi hagyományőrzés, amelyhez hagyományos szüreti ruhák is szükségesek. A Böbe Hagyományőrző Bolt kollekciójában mindenki találhat népviseleti ruhát mind a szüreti felvonulásra, mind a szüreti bálba. Gondolnak a felnőttek mellett a gyerekekre is, illetve ha egyedi elképzelésünk van, akkor személyre szabottan elkészítik. 

 

A hagyományoknak megfelelően szerepruhába öltözők számára szintén érdemes körülnézni, a felvonulóknak, táncosoknak, bírónak és bírónénak vagy a csősznek, mert megtalálhatóak a kínálatban. 

 

A szüret fénypontja a szüreti mulatság, így a hagyományőrző szüreti ruhák kiválasztása épp olyan fontos, mint maga az ünnep.


A szüreti felvonulás után jöhet a bál

 

Az esti szüreti bált megelőzően került sor a szüreti felvonulásra, mely rengeteg hagyománnyal átszőtt esemény, és különböző szerepeket játszó figurákkal színesített.

 

A szüreti felvonulás érdekessége a baksus figurája, Tokaj-hegyalján ő volt Baksus Pajtás, egy nemzeti színű hordón ülő magyar huszár. Jellegzetes rajta kívül még a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatták a népet. Különböző tájegységek különféle szokásai alakították, formálták a felvonulást az évtizedek során, így ma már igazán gazdag, sokszínű elemeket tartalmaz. 

 

A szüreti bál a felvonulást követően kezdődött. A szüreti felvonulás szereplői itt tovább viselték a tisztségeiket, például a csőszök és csőszlányok vigyázták a dekorációként használt szőlőfürtöket, és akit lopáson értek, azt megbüntették. Rendszerint hajnalig, de inkább reggelig tartott a tánc és dalolás.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elektromos autót csak szakértőtől!

Cipőt a cipőboltból, elektromos autót csak szakértőtől? Még szép! Sok előnye van annak, hogy valódi szakértőtől vásároljuk meg új kedvencünket. Számos dologban tud segíteni egy hozzáértő szakember. Valóban kényelmessé tudja tenni az új autónk beszerzését, és akár a későbbi szervizelését is. De nézzük is, hogy miért mondom ezt.

2021. november 16. 17:21

Szüreti mulatság – hagyományőrzés ősszel

A hagyományaink közül a szüret az, amely a történelem során szinte mindig többről szólt, mint a munkafolyamatról. Egy olyan hagyományőrzés ez ma, amely mindig az ünnepről és a szüreti mulatságról szólt.

2021. november 1. 17:18

Hogyan válassz megfelelő konyhabútort?

Végre belevágnál, hogy megvalósítsd álmaid konyháját, de elveszel a konyhabútorok rengetegében? Aggodalomra semmi ok, csupán néhány szempontot szükséges szem előtt tartanod a választás során. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelned!

2021. november 1. 17:15

Így vásároljunk (használt) biciklit

Kerékpár beszerzése előtt a legtöbbünkben megfogalmazódik, hogy vajon használt vagy új biciklire tegyünk-e szert. Nyilvánvalóan mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, a döntés meghozatala azonban sokszor nehéz.

2021. november 1. 17:11

Szállítani kell valamit? Ne feledkezz meg a megfelelő rögzítésről!

Költözöl? Alaposan bevásároltál? Esetleg leárazás volt valamelyik bútorüzletben? Akárhogy is, ha te fogod hazaszállítani a megvásárolt dolgokat, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy hogyan teheted meg ezt biztonságosan. Főleg abban az esetben, ha a rakományod komolyabb súlyt képvisel.

2021. november 1. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom

2021. december 8. 18:01

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45