Két új csúcstechnológiás műholdat rendelt a SES

forrás: Prím Online, 2021. november 25. 11:10

A SES bejelenttette, hogy két geostacionárius (GEO) Ku-sávú műholdat rendelt a keleti 19,2 fokos elsődleges orbitális pozícióban található keringési pályájára. Ezek célja, hogy fenntartsák a vállalat európai nézőinek nyújtott prémium szolgáltatásait, valamint új lehetőségeket biztosítson számára a régióban. Az ASTRA 1P és az ASTRA 1Q nevű két új műholdat, amelyek várhatóan 2024-ben indulhatnak útjukra, a Thales Alenia Space fogja megalkotni, a Thales (67%) és a Leonardo (33%) közös vállalkozásaként. 

Az ASTRA 1P egy hagyományos, széles sugárzású műhold, amely a SES elsődleges televíziós szolgáltatásait támogatja és lehetővé teszi kereskedelmi és közszolgálati műsorszolgáltatóknak Németországban, Franciaországban és Spanyolországban, hogy továbbra is a legmagasabb képminőségben és a legköltséghatékonyabb módon sugározzák műholdas csatornáikat. 

 

Az ASTRA 1Q, egy következő generációs digitális műhold, amely egyben szélessugárzású és nagy átbocsátóképességű, és az ASTRA 1P-hez hasonlóan támogatni tudja a közvetlen műholdas DTH (direct to home) szolgáltatást. Emellett a teljes mértékben rugalmas ASTRA 1Q pályája testre szabható és könnyedén áthelyezhető egy másik keringési pályára, ami lehetővé teszi a SES számára, hogy előrelátóan kiszolgálja videó-és adatvásárlóinak változó igényeit.

 

 

A SES keleti 19,2 fokos elsődleges orbitális pozíciójában található jelenlegi műholdjai példátlan számú, összesen 118 millió háztartást, az összes európai tévés otthon 43%-át látják el. Az elsősorban Németországban, Franciaországban és Spanyolországban található televíziós háztartásokat ASTRA műholdak szolgálják ki. 

 

A HD-tartalmat fogadó televíziós otthonok száma az elmúlt öt évben majdnem 30%-kal növekedett. A keleti 19,2 fokról több mint 1000 csatornát sugároznak, 440-et HD, 15-öt pedig UHD minőségben. A keleti 19,2 fokos műholdakról közvetített csatornák közül több száz FTA (Free-to-Air), vagyis bárki által, előfizetés nélkül elérhető szolgáltatás, amely minden műfajt lefed a szórakoztató műsoroktól a filmeken keresztül a sportműsorokig. Ezeken nézhetünk dokumentumfilmeket, kulturális műsorokat, gyerekműsorokat vagy vásárlási csatornákat, több nyelven: németül, angolul, franciául vagy például spanyolul. 

 

 

„Keleti 19,2 fokos elsődleges televíziós pozíciónk az egyik legértékesebb tulajdonunk, ami az elmúlt 30 évben kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a neves európai műsorszolgáltatók megnövelhessék általa tévés közönségüket. Ez a két műhold rendelkezni fog a kellő rugalmassággal, megbízhatósággal és redundanciával, amelyre nézőinknek szüksége van, emellett segítségével még a 2040-es években is prémium szolgáltatásokat fogunk tudni nyújtani” – nyilatkozta Steve Collar, a SES vezérigazgatója. „Mindemellett a fejlett műholdas technológiának köszönhetően jövőbiztossá tesszük befektetésünket és nagyfokú rugalmasságot fecskendezünk az ASTRA 1Q-ba annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk az általunk kiszolgált összes piac változó igényét.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05