Feltörekvő startupok arattak diadalt az EIT Jumpstarter döntőjében

forrás: Prím Online, 2021. december 3. 19:08

Az EIT Jumpstarter – a kezdeti szakaszban lévő, ígéretes startupok tehetségkutatója – hét kategóriában hirdetett győztest a szerdai Grand Final döntőn. Az egészségügy, az élelmiszeripar, a nyersanyagok, az energia, a városi mobilitás, a gyártástechnológia és az Új Európai Bauhaus (amelynek fókuszában a fenntartható és befogadó életterek állnak) területein kereste a zsűri a leginnovatívabb termékeket és szolgáltatásokat. A nyertesek között találjuk azt az innovációt, amely segíti a mozgásképtelen betegek önálló kommunikációját (BirgerMind, EIT Health), egy fejlesztést, amely aggregálja a parkoló elektromos járművek akkumulátor-kapacitását (Mjolnir Energy, EIT InnoEnergy) és egy olyan megoldást, amelynek eredményeképp az élelmiszermaradékból fehérjedús állateledel állítható elő (BioConvert, Új Európai Bauhaus).

Az EIT Jumpstarter – a kezdeti szakaszban lévő, ígéretes startupok tehetségkutatója – hét kategóriában hirdetett győztest a szerdai Grand Final döntőn. A programot azzal a céllal indították négy évvel ezelőtt, hogy segítse a – mérsékelt innovációs teljesítményű európai országokból és régiókból származó*;**  – fiatal tehetségeket, és tudományos ötletükből így virágzó üzleti vállalkozás váljon. A nyerteseket az egészségügy, az élelmiszeripar, a nyersanyagok, az energia, a városi mobilitás, a gyártástechnológia, és az Új Európai Bauhaus kategóriákban hirdették ki.

 

 

A fentieken kívül az élen végzett még egy teszt, amely egyszerre 80 antibiotikum-maradványt képes kimutatni (FlowForLife, EIT Food), egy startup, amely piacvezető szeretne lenni a legtisztább nanorécseszkék előállításában (Nano-Pure-Precision, EIT RawMaterials), egy startup, amely az automatizációt kívánja hatékonyabbá tenni okos robotokkal (RoboTwin, EIT Manufacturing), és egy prémium (e-)kerékpár parkoló hálózatot (T-Park, EIT Urban Mobility). 

 

„Az idei év nagyon különleges volt az ötödik alkalommal megrendezett EIT Jumpstarter történetében: a program nem csupán egy új kategóriával, az Új Európai Bauhausszal bővült, de idén először egy új európai régióból is csatlakoztak a versenyhez résztvevők.  Ezek a mérföldkövek mind tartalmasabbá tették ezt az egyébként is igen magas színvonalú versenyt. Ráadásul soha ennyien nem jelentkeztek még erre a programra, ami bizonyítja, hogy az EIT Jumpstarter sokak számára referenciapont. Ez nagy motivációforrás nekünk, így még nagyobb lendülettel igyekszünk felpörgetni az innovációt a fejlődő európai régiókban” – mondta Marosvölgyi Dóra, az EIT Health InnoStars Cross-KIC Stratégiai Regionális Innovációs Igazgatója.

 

A 2017-es indulás óta 570 startup vett részt a programban. Az idei évben 548-an jelentkeztek az EIT Jumpstarterre, végül 42 csapat tudta megméretni magát a szakértő zsűri előtt. A kategória győztesei 10 ezer eurós jutalmat kaptak, s egyúttal számíthatnak majd a jövőben az EIT Közösségek szakértői hálózatának támogatására is. A verseny során a résztvevők megtanulták, hogy miként kell felépíteni egy életképes üzleti tervet, a mentorok segítettek nekik a validálásban, s mindeközben értékes tanácsokkal látták el őket.  Az EIT Közösségek szoros együttműködése folytán az EIT Jumpstarter kulcsszereplővé vált a piacon, és a korai fázisú startupok szívesen jelentkeznek a programba, amely segít nekik, hogy ötletükből egy sikeres üzleti vállalkozás váljon.

 

 

A 2021-es EIT Jumpstarter győztesei

A győzteseket hét kategóriában hirdették ki.

 

EIT Health 

A BirgerMind egy olyan fejlesztéssel nyerte meg a kategóriát, amelynek segítségével a teljesen mozgásképtelen betegek önállóan tudnak kommunikálni. A GOTech Antimicrobial végzett a második helyen, míg a Synflora a harmadik helyen.

1.hely – BirgerMind (Lettország)

2.hely – GOTEch Antimicrobial (Portugália)

3.hely – Synflora (Spanyolország)

 

EIT Food 

A FlowForLife egy olyan teszttel nyert, amely egyszerre 80 antibiotikum-maradványt képes kimutatni. A startup célja az antibiotikumok kiszűrése az élelmiszerekben. A dobogó második helyén a SAFE Pack végzett, míg a harmadikon az Alghètica. 

1.hely – FlowForLife (Olaszország)

2.hely – SAFE Pack (Portugália)

3.hely – Alghètica (Olaszország)

 

EIT RawMaterials 

A Nano-Pure-Precision célja, hogy piacvezető legyen az Európai Unióban a legtisztább nanorészecskék előállításában. A speciális lézertechnológiának köszönhetően számos elemből képesek jó minőségű nanorészecskéket előállítani. A kategória ezüstérmese a Smart Components lett, míg a CynaraMulch bronzérmet nyert.

1.hely – Nano-Pure-Precision (Csehország)

2.hely – Smart Components (Lettország)

3.hely – CynaraMulch (Portugália)

 

EIT InnoEnergy 

A győztes Mjolnir Energy – az intelligens energiagazdálkodás érdekében – aggregálja a parkoló elektromos járművek akkumulátor-kapacitását. A CO2offset innovációja a második helyen végzett, míg az Energy Shift a harmadik helyen. 

1.hely – Mjolnir Energy (Spanyolország)

2.hely – CO2offset (Portugália)

3.hely – Energy Shift (Ciprus)

 

EIT Manufacturing 

Az aranyérmes RoboTwin innovációja – egy hardverből és szoftverből álló szett – azzal a céllal jött létre, hogy egyes munkák automatizációját hatékonyabbá tegye, okos robotokkal. Az ezüstérmes ebben a kategóriában a Surfvis.ai lett, míg a bronzérmes az ElastoBrain.

1.hely – RoboTwin (Csehország)

2.hely – Surfvis.ai (Törökország)

3.hely – ElastoBrain (Olaszország)

 

EIT Urban Mobility 

A T-Park olyan prémium (e-)kerékpár parkoló hálózatot fejlesztett, amely biztonságos, elérhető és felhasználóbarát. A csapat ezzel kivívta a zsűri elismerését, és az első helyen végzett. A második helyen a NeWay, míg a harmadik helyen a RoToLo végzett.

1.hely – T-Park (Spanyolország)

2.hely – NeWay (Szerbia)

3.hely – RoToLo (Málta)

 

Új Európai Bauhaus

A kategória győztese, a BioConvert légylárva felhasználásával képes az élelmiszermaradékból fehérjedús állateledelt előállítani. A második helyet a SUSTHEALTH nyerte meg, míg az Algreen a virtuális dobogó harmadik fokára állhatott.

1.hely – BioConvert (Szlovákia)

2.hely – SUSTHEALTH (Olaszország)

3.hely – Algreen (Lengyelország)

 

Speciális Díj

X-KIC Prize – CynaraMulch (Portugália)

 

Ha szeretnél te is a győztesek nyomdokaiba lépni, vagy van egy innovatív ötleted, töltsd ki az előzetes regisztrációs űrlapot, és szólunk, ha már lehet jelentkezni a jövő évi versenyre!

 

___________________

*  Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Málta, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Észak-Macedónia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Románia, Törökország, Ukrajna és minden egyéb, a Horizont 2020 programban való részvételre jogosult ország 

**  Az Európai Innovációs Eredménytábla 2021 szerint

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szárnyaljon az új NIKKOR objektívvel

A Nikon bemutatja az új, teljes képméretű fix szupertelefotó objektívét beépített telekonverterrel – a NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S objektívet. Gyors, f/2,8-as rekesze és lenyűgöző AF-teljesítménye rendkívüli objektívvé teszi sport-, vad- és természetfotózáshoz. Ugyanazt a lenyűgöző képminőséget kapja, 400 mm-nél és 560 mm-nél egyaránt az 1,4 telekonvertert aktiválva.

2022. január 20. 11:11

A Zyxel kibővített Nebula portfóliója már az 5G kapcsolatot is támogatja

A Zyxel Networks bejelentette, hogy Nebula Cloud Networking megoldása mostantól az 5G kapcsolatot is támogatja, biztonsági szolgáltatásait pedig közvetlenül a hozzáférési pontokra is kiterjeszti.

2022. január 20. 09:49

Az év információbiztonsági újságírója 2022

A 2004-ben alakult Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület céljai között szerepel az információvédelem kultúrájának és ismereteinek magyarországi terjesztése. Ezzel a céljukkal összhangban 2022-ben ismét meghirdetik az „Az év információbiztonsági újságírója 2022” címet.

2022. január 19. 20:01

Ezek a világjárvány hosszútávú hatásai a fogyasztókra

A világon végigsöprő koronavírus járvány nagymértékben megváltoztatta a vásárlói szokásokat. Ennek következménye, hogy a Z*  és a millenniumi generáció napjainkban egyre inkább hajlamos közvetlenül a márkáktól terméket rendelni. Azonban nem ez az egyetlen változás, ami a fogyasztói szokásokat illeti. A vásárlók ugyanis egyre inkább visszavágynak az üzletekbe, hogy ott bonyolítsák le a vásárlást.  Mintegy 72 %-uk tervezi, hogy a járvány csillapodásával jelentős interakciója lesz a fizikai üzletekkel – emeli ki a Capgemini Kutatóintézet legfrissebb kutatása, a What Matters to the Consumer

2022. január 19. 18:32

A Xiaomi új globális IoT kiberbiztonsági szabványt tett közzé

Az IoT eszközök használatára vonatkozó új közös, globális szabványra vonatkozó javaslatot tett közzé Xiaomi Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device Version 2.0 (Kiberbiztonsági Alapok a Fogyasztói IoT Eszközökhöz 2.0) néven a Xiaomi. Ezzel egyidejűleg a vállalat bejelentette, hogy egy újabb IoT-terméke kapta meg a BSI IoT Kitemark tanúsítványt. Két fontos hír, amely tovább erősíti a Xiaomi IoT ökoszisztéma biztonságos működésébe vetett bizalmat.

2022. január 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35