5 mód, hogy ínyencként fogyaszd a paprikát

forrás: Prím Online, 2022. január 1. 10:07

Azt minden valamirevaló háziasszony tudja, hogy ha fogyóban a fűszerpaprikája, akkor mielőbb be kell szereznie az utánpótlást, különben a legtöbb ételt nem fogja tudni kellően ízesíteni. Sőt, valószínűleg a vasárnapi húsleveshez a legtöbb családnál elérhető távolságra van bekészítve vagy a hegyes erős paprika, vagy bors, vagy a paprikakrém.

De nem kell, hogy itt megálljon ennek a különleges gyümölcsnek a felhasználási módja, sőt! A Chili Hungária Webáruház munkatársai összegyűjtötték, hogy milyen formában tudod még fogyasztani.

 

Krémek, kencék, szószok

 

A darált gyümölcsből készült paprikakrémek nagyon finomak kenyérre kenve. Ezek közül a legismertebb az ajvár, de hasonló fűszerezésű a Muhammara is. Chipsekhez, nachoshoz, sült húsokhoz vagy sült krumpli mellé mártogatósként is kínálhatjuk. A legjobb, díjnyertes chili szószt szerezd be a Chili Hungária Webáruházból.

 

 

Savanyúság

 

A téli hónapokban nagyon jólesik elővenni a nyár zamatait őrző üvegeket. Nagyon jó párosítás pörkölthöz vagy más húsos ételekhez, mert ellensúlyozza azok savasságát. Nem mellesleg az így tárolt gyümölcs a teljes vitaminkészletét megőrzi, amire szintén nagy szükségünk van, amikor alig van idénye valaminek. Vásárolhatunk kész terméket a boltban, de ha kicsit előrelátóak vagyunk, akkor mi magunk is elkészíthetjük. Több fajta paprikát is felhasználhatsz: az almapaprika kifejezetten édes, ezt szokták káposztával is tölteni. De választhatsz cseresznyepaprikát vagy akár hegyes erőset is, vegyítheted a különböző fajtákat, minden a te ízlésedre van bízva. 

 

Saláta

 

Mennyei salátákat ízesíthetünk többféle paprikával, de akár maga a saláta alapját is adhatja. Kiváló erre a célra a pritamin vagy kápia fajta, de itt is keveredhetnek egymással.

 

Sütés, főzés, grillezés

 

Az évek óta egyre népszerűbb kerti partyk fő tevékenysége a grillezés. Ilyenkor a húsok mellett zöldségeket, gyümölcsöket is pakolunk a rácsra, és ha alkalmunk adódik, akkor jól tesszük, ha a kápiát sem felejtjük el. Télen is süthetünk paprikát, ilyen formában is megőrzi a benne rejlő vitaminokat. Ha akkora mennyiséget csinálsz, amennyi azonnal elfogy, akkor elég csak egy pici olajjal meglocsolni. Viszont ha üvegbe teszed, és teljesen beborítod olajjal, akkor néhány napig (maximum 1 hétig) hűtőben is tartósíthatod. 

 

Töltött paprika - másképp

 

Ezt az ételt már ismerjük, húsgombócok lapulnak a gyümölcs belsejében, és sűrű paradicsomszósszal öntjük nyakon. A mediterrán vidékről azonban átvettük a diétásabb verzióját, ami feta sajttal, esetleg sonkával van belülről bélelve. Ízlésünktől függően használhatunk kicsi, magyar csípős paprikát vagy jalapenot. Az édes ízek kedvelőinek marad a jól bevált kápia vagy pritamin paprika. A megtöltött gyümölcsöket vagy leöntjük olajjal, és egy héten belül elfogyasztjuk, vagy főételként tálaljuk bulgurral vagy quinoával.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09