Együttműködő robotok a gyártásban és az anyagmozgatásban

forrás: Prím Online, 2022. január 3. 16:02

Az elmúlt évek e-kereskedelmi robbanását követően a kisebb vállalkozások is elkezdtek foglalkozni azzal, hogyan lehet a lehető leghatékonyabbá tenni az áruk raktárból a vásárlókhoz történő eljuttatásának folyamatát. Ez az a folyamat, amely a gyakori megerőltető mozgások miatt a legkevésbé népszerű a munkavállalók körében. Emiatt az elosztóközpontokban működő nagyvállalatok ezt a feladatot ipari robotokra bízzák. De mi a helyzet a kisebb vállalatokkal? Ők a költségek optimalizálása érdekében termékekkel teli raktárakat szeretnének üzemeltetni, ezért gyakran nincs helyük a nagyméretű robotoknak. Pontosan ezért vannak a piacon az együttműködő robotok: rugalmasságuk különösen a kis- és középvállalkozások számára hasznos.

A dinamikusan változó logisztikai iparnak köszönhetően, ma már számos vállalat és vállalkozás számára elérhetőek integrált automatizálási megoldások. Ilyen például az e-kereskedelmi iparág, ahol a webáruházak közvetlenül a vásárlóknak küldik a csomagokat. Ez általában azt jelenti, hogy a raktárból egyszerre egy vagy több megrendelést kell felvenni. Az ilyen típusú megrendelések kezelése nem jelent problémát egy együttműködő robot – azaz kobot – számára.

 

Szabadalmaztatott kialakításának köszönhetően a kobot képes az alkalmazottak mellett dolgozni. A beállításoktól függően különböző fokú autonómiával rendelkezik, az egyes műveletek során pedig gondos kockázatértékelést végez. Úgy működik, mint egy normál ipari robot, és megáll, ha egy alkalmazott egy bizonyos közelségbe kerül. Ha egy dolgozó a közelében van, csökkenti a sebességét és a teljesítményét. Ez lehetővé teszi, hogy a robot folytassa a munkát, miközben biztosítja a kezelő biztonságát.

 

 

A raktárakban nincs idő hosszú tárolási időkre. A jó hír az, hogy a legtöbb együttműködő robot már a dobozból azonnal üzembe helyezhető. Viszonylag kis súlyuknak köszönhetően a kobotok asztalra, mennyezetre vagy egyéb szűk helyekre is felszerelhetőek. A hagyományos ipari robotok nagyobbak, központi számítógépeket, biztonsági berendezéseket és kerítéseket igényelnek. Ez elég jelentősen korlátozza azt a helyet, ahová ezek a megoldások beépíthetők. Egy nagy elosztó raktárban, vagy egy hatalmas gyártócsarnokban van hely egy ilyen megoldásnak, de a kisebb vállalkozások gyakran nem rendelkeznek ilyen lehetőséggel. 

 

A Universal Robots az automatizálás összes előnyét biztosítja a vállalkozások számára, miközben semmilyen, a hagyományos ipari robotok esetében szokványos többletköltség nem merül fel. Így a robotokkal való automatizálás még a kis- és közepes méretű vállalkozások számára is megfizethetővé válik.

 

A kobotok másik előnye, hogy a végszerszám, azaz a robotnak a termékkel érintkező része könnyen cserélhető. A robotokat előre be lehet programozni különböző feladatokra, így a végszerszám cseréje után a kezelő egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő feladatot a tanítópaneléről (teach pendant). (Például, a L’oreal egyik külföldi üzemében a termékek dobozolásában segítenek a UR kobotjai, de természetesen számos más feladatra is alkalmasak ezek az ügyes kis gépek.) 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09