Kezdd az új évet tiszta levegővel

forrás: Prím Online, 2022. január 9. 14:23

Itt az Újév, ilyenkor szokás mondani, hogy vegyünk egy jó nagy levegőt és kezdjük frissen, tisztán az új esztendőt. Egy igazán tiszta és egészséges „mély levegőt” venni pedig esetenként nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. Napjainkban sok szó esik a kültéri levegő minőségéről, annak talán azonban nem is vagyunk tudatában, hogy az otthoni levegő minőségét milyen tényezők ronthatják és mit tehetünk azért, hogy családunk egészségesebb környezetben élhessen. Azért, hogy ebben tudatosabbak lehessünk, az otthoni takarító és légfrissítő eszközöket is gyártó Dyson mérnökei összeállítottak 5+1 javaslatot.

Az otthoni levegő minőségét számos, elsőre talán meglepő tényező befolyásolhatja. A szennyező anyagok természetesen kívülről is bekerülhetnek otthonunkba, de magában a lakásban is számos, akár az egészségre is ártalmas szennyeződés kerülhet. A lakásban megbújó por, vagy a kisállatok szőre ezek közül talán közismertebb, de a takarítószerek, légfrissítők által kibocsájtott permetek, a penészgombák spórái, sőt a bútorokból, padlókból a levegőbe kerülő káros anyagok is ronthatják a benti levegő minőségét. A Dyson légtisztító berendezéseit tervező mérnökök szerint számtalan egyszerű módszer létezik arra, hogy otthonunk levegőjének minőségét a mindennapokban javítsuk és ezt meg is őrizzük. 

 

1. Figyeljünk a hőmérsékletre és a páratartalomra

A penészgombák és baktériumok megtelepedésének a meleg, sötét, párás környezet kedvez. Ahhoz, hogy megjelenésüket elkerüljük célszerű valamilyen módon a belső terek páratartalmát kontrol alatt tartani. Ebben a megfelelő szigetelés – a szükséges szellőztetéssel együtt alkalmazva – sokat segíthet. A Dyson szakértői szerint a beltéri páratartalom ideálisan 30 és 50 százalék közt mozog, de semmiképp sem jó, ha magasabb 60 százaléknál. Érdemes azt is észben tartani, hogy míg a túl magas páratartalom a penész megjelenésének kedvez, addig a túl alacsony kiszáríthatja és irritálhatja a bőrünket és torkunkat.

 

 

2. Kezdjünk egy nagytakarítással

Kezdhetjük az Újévet, és a friss, egészséges benti levegőért való teendőinket is, egy alapos takarítással. Ennek során eltávolíthatjuk azoknak a szennyeződéseknek egy részét – például a felhalmozódott port, állatszőrt, de akár a sarkokban bujkáló penészt is - melyek hozzájárulnak az egészségtelen benti levegőhöz.  Az alapos portörlés, porszívózás és felmosás során semmiképp se feledkezzünk meg a nehezen hozzáférhető, félreeső sarkokról, szekrénytetőkről sem, mivel ideális környezetet jelentenek a pornak és a penészgombáknak. Érdemes ilyenkor a lakástextileket, matracokat, ágyneműket is kitisztítani, ugyanis a por ezekben is megtelepszik.

 

3. Ami kinti, az lehetőleg ne kerüljön be a lakótér belsejébe

Számtalan szennyező anyag bizony kívülről érkezik otthonunkba: a szigetelés résein, vagy éppen cipőnkön, ruházatunkon keresztül. A megfelelően kialakított szigetelés sokat segíthet abban, hogy a kinti levegőben megtalálható szennyező anyagokat, mint például a különböző polleneket, otthonunkon kívül tartsuk. Ahol erre mód van célszerű lehet a bejáratnál kialakítani egy szőnyeggel és akasztóval ellátott sarkot is, ahol megtisztíthatjuk vagy letehetjük a kinti lábbeliket, kabátokat, esernyőket. Ennek révén nem hordjuk be a port, és más szennyező anyagokat lakásunk belső tereibe.

 

4. Keressük a természetes alternatívákat

A mindennapokban használatos tisztítószereknek, légfrissítőknek, dezodoroknak számos olyan összetevőjük van, ami veszélyt jelenthet egészségünkre. Főként az illatosított termékekre jellemző, hogy illékony szerves vegyületeket (ezek olyan vegyületek, melyek szobahőmérsékleten gázzá alakulnak, és a lakás levegőjébe jutnak) tartalmaznak, és ezért a termék használata után is kedvezőtlenül befolyásolhatják a levegő minőséget. Érdemes elgondolkozni azon, hogy melyik takarító vagy épp légfrissítőszert tudjuk kiváltani például a természetes alternatívát nyújtó frissítő, tisztító hatású citromlével.

 

 

5. A kézenfekvő megoldás: szellőztetés

A benti levegőminőség javításának egyik legkézenfekvőbb eszköze lehet a rendszeres és átgondolt szellőztetés. A szobákba áramló levegő eltávolítja lakás levegőjében keringő szennyező anyagokat és a páratartalom kontrolálásában is segíthet, különösen például a fürdőszoba esetében. 

 

+1. Légtisztító berendezés használata

Az egészséges otthoni levegő fenntartásához nagyban hozzájárulhat a légtisztító berendezések használata. Az, hogy ezek milyen, mekkora és mennyi részecskét képesek a levegőből eltávolítani szűrőrendszerükön múlik. A Dyson szakértői azt tanácsolják, hogy a szűrő megfelelő szigetelésére kiemelten figyeljünk, mert ha jó a szigetelés, a légáramlás nem tudja megkerülni azt, így a készülék nemcsak hatékonyan kiszűri a különböző szennyező részecskéket, de azok nem tudnak visszakerülni a légáramba. A kettős szűrőrendszer is fontos, mivel a HEPA, vagy esetleg más fajtájú részecskeszűrők a szennyező anyagokat és az allergéneket távolítják el, az aktív szénszűrő pedig az illékony vegyületeket és gázokat. Ma már vannak olyan készülékek is, melyek folyamatosan monitorozzák a szoba levegőminőségét, a levegőben megtalálható szennyező anyagok koncentrációjáról pedig akár értesítést is küldenek okostelefonunkra. Ezekkel a készülékekkel akár távolról is figyelhetjük otthonunk levegőminőségét, de soknak olyan funkciója is van, mellyel akár meleget is varázsolhatunk egy-egy helyiségbe, így mikor egy téli, hűvös napon hazaérünk, nem csak a levegő lesz tiszta, de kellemes meleg is vár.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A rali-világbajnokság egyik legerősebb csapatát erősíti a Széchenyi István Egyetem hallgatója

A 2019-ben és 2020-ban világbajnok, 2021-ben második Hyundai Motorsport WRC tervezői csapatának fontos láncszeme lett Piller Rudolf, aki a győri Széchenyi István Egyetemen folytatott tanulmányai mellett kapott állást mérnökként az autóversenyzés egyik elitcsapatánál. A fiatal szakember tehát részese lehet a rali-világbajnokság új korszakának, hiszen a versenysorozatban életbe lépő szabályok értelmében az idei évtől hibrid autókkal küzdenek egymással a pilóták.

2022. január 18. 18:34

A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MVM és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és ezzel egyidejűleg közös kutatási programokat is indítanak. A partnerek a klímasemleges gazdaság feltételeit, valamint a villamosenergia-szektort érintő innovatív műszaki, üzleti, illetve szabályozási megoldásokat vizsgálják a BME Zéró Karbon Központjának részvételével.

2022. január 18. 17:02

Megérkezett a menetrögzítő kamerák nagyágyúja!

A Mio, a menetrögzítő kamerák vezető gyártója mindent megtesz, hogy új szintre emelje a vezetés élményét. MiVue 800-as szériájával számos újdonságot hozott, most pedig felteszi a pontot az i-re a legújabb MiVue 886-os modellel, ami a márka első 4K felbontású kamerája! Miben más ez az eszköz, mint a többi? Mutatjuk!

2022. január 18. 13:58

Ezek a trendek hasítanak 2022-ben a közösségi médiában

Világszinten már több, mint négy és félmilliárd ember használja rendszeresen a közösségi médiát, méghozzá átlagosan közel két és fél órát naponta. Az utóbbi két évben közel egymilliárd fővel nőtt az aktív felhasználók száma, részben valószínűleg a pandémiával együtt járó korlátozásoknak is köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a tartalomgyártó iparág (Creator Economy) egyre nagyobb üzlet: világszerte már összesen több, mint 50 millió amatőr és professzionális influenszert tartanak számon, a teljes piac mérete pedig éves szinten már közel 14 milliárd dollárra (4 340 milliárd forintra) rúg. 

2022. január 18. 12:33

Milyen lesz a jövő munkahelye?

A hibrid munkavégzés során fennakadásokat okozhat a munkakörnyezet folyamatos változása. A jobb kommunikáció és az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében a Dell Technologies vázolt pár potenciális megoldást, amelyek a jövő munkahelyének szerves részei lehetnek.

2022. január 18. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35