Kezdd az új évet tiszta levegővel

forrás: Prím Online, 2022. január 9. 14:23

Itt az Újév, ilyenkor szokás mondani, hogy vegyünk egy jó nagy levegőt és kezdjük frissen, tisztán az új esztendőt. Egy igazán tiszta és egészséges „mély levegőt” venni pedig esetenként nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. Napjainkban sok szó esik a kültéri levegő minőségéről, annak talán azonban nem is vagyunk tudatában, hogy az otthoni levegő minőségét milyen tényezők ronthatják és mit tehetünk azért, hogy családunk egészségesebb környezetben élhessen. Azért, hogy ebben tudatosabbak lehessünk, az otthoni takarító és légfrissítő eszközöket is gyártó Dyson mérnökei összeállítottak 5+1 javaslatot.

Az otthoni levegő minőségét számos, elsőre talán meglepő tényező befolyásolhatja. A szennyező anyagok természetesen kívülről is bekerülhetnek otthonunkba, de magában a lakásban is számos, akár az egészségre is ártalmas szennyeződés kerülhet. A lakásban megbújó por, vagy a kisállatok szőre ezek közül talán közismertebb, de a takarítószerek, légfrissítők által kibocsájtott permetek, a penészgombák spórái, sőt a bútorokból, padlókból a levegőbe kerülő káros anyagok is ronthatják a benti levegő minőségét. A Dyson légtisztító berendezéseit tervező mérnökök szerint számtalan egyszerű módszer létezik arra, hogy otthonunk levegőjének minőségét a mindennapokban javítsuk és ezt meg is őrizzük. 

 

1. Figyeljünk a hőmérsékletre és a páratartalomra

A penészgombák és baktériumok megtelepedésének a meleg, sötét, párás környezet kedvez. Ahhoz, hogy megjelenésüket elkerüljük célszerű valamilyen módon a belső terek páratartalmát kontrol alatt tartani. Ebben a megfelelő szigetelés – a szükséges szellőztetéssel együtt alkalmazva – sokat segíthet. A Dyson szakértői szerint a beltéri páratartalom ideálisan 30 és 50 százalék közt mozog, de semmiképp sem jó, ha magasabb 60 százaléknál. Érdemes azt is észben tartani, hogy míg a túl magas páratartalom a penész megjelenésének kedvez, addig a túl alacsony kiszáríthatja és irritálhatja a bőrünket és torkunkat.

 

 

2. Kezdjünk egy nagytakarítással

Kezdhetjük az Újévet, és a friss, egészséges benti levegőért való teendőinket is, egy alapos takarítással. Ennek során eltávolíthatjuk azoknak a szennyeződéseknek egy részét – például a felhalmozódott port, állatszőrt, de akár a sarkokban bujkáló penészt is - melyek hozzájárulnak az egészségtelen benti levegőhöz.  Az alapos portörlés, porszívózás és felmosás során semmiképp se feledkezzünk meg a nehezen hozzáférhető, félreeső sarkokról, szekrénytetőkről sem, mivel ideális környezetet jelentenek a pornak és a penészgombáknak. Érdemes ilyenkor a lakástextileket, matracokat, ágyneműket is kitisztítani, ugyanis a por ezekben is megtelepszik.

 

3. Ami kinti, az lehetőleg ne kerüljön be a lakótér belsejébe

Számtalan szennyező anyag bizony kívülről érkezik otthonunkba: a szigetelés résein, vagy éppen cipőnkön, ruházatunkon keresztül. A megfelelően kialakított szigetelés sokat segíthet abban, hogy a kinti levegőben megtalálható szennyező anyagokat, mint például a különböző polleneket, otthonunkon kívül tartsuk. Ahol erre mód van célszerű lehet a bejáratnál kialakítani egy szőnyeggel és akasztóval ellátott sarkot is, ahol megtisztíthatjuk vagy letehetjük a kinti lábbeliket, kabátokat, esernyőket. Ennek révén nem hordjuk be a port, és más szennyező anyagokat lakásunk belső tereibe.

 

4. Keressük a természetes alternatívákat

A mindennapokban használatos tisztítószereknek, légfrissítőknek, dezodoroknak számos olyan összetevőjük van, ami veszélyt jelenthet egészségünkre. Főként az illatosított termékekre jellemző, hogy illékony szerves vegyületeket (ezek olyan vegyületek, melyek szobahőmérsékleten gázzá alakulnak, és a lakás levegőjébe jutnak) tartalmaznak, és ezért a termék használata után is kedvezőtlenül befolyásolhatják a levegő minőséget. Érdemes elgondolkozni azon, hogy melyik takarító vagy épp légfrissítőszert tudjuk kiváltani például a természetes alternatívát nyújtó frissítő, tisztító hatású citromlével.

 

 

5. A kézenfekvő megoldás: szellőztetés

A benti levegőminőség javításának egyik legkézenfekvőbb eszköze lehet a rendszeres és átgondolt szellőztetés. A szobákba áramló levegő eltávolítja lakás levegőjében keringő szennyező anyagokat és a páratartalom kontrolálásában is segíthet, különösen például a fürdőszoba esetében. 

 

+1. Légtisztító berendezés használata

Az egészséges otthoni levegő fenntartásához nagyban hozzájárulhat a légtisztító berendezések használata. Az, hogy ezek milyen, mekkora és mennyi részecskét képesek a levegőből eltávolítani szűrőrendszerükön múlik. A Dyson szakértői azt tanácsolják, hogy a szűrő megfelelő szigetelésére kiemelten figyeljünk, mert ha jó a szigetelés, a légáramlás nem tudja megkerülni azt, így a készülék nemcsak hatékonyan kiszűri a különböző szennyező részecskéket, de azok nem tudnak visszakerülni a légáramba. A kettős szűrőrendszer is fontos, mivel a HEPA, vagy esetleg más fajtájú részecskeszűrők a szennyező anyagokat és az allergéneket távolítják el, az aktív szénszűrő pedig az illékony vegyületeket és gázokat. Ma már vannak olyan készülékek is, melyek folyamatosan monitorozzák a szoba levegőminőségét, a levegőben megtalálható szennyező anyagok koncentrációjáról pedig akár értesítést is küldenek okostelefonunkra. Ezekkel a készülékekkel akár távolról is figyelhetjük otthonunk levegőminőségét, de soknak olyan funkciója is van, mellyel akár meleget is varázsolhatunk egy-egy helyiségbe, így mikor egy téli, hűvös napon hazaérünk, nem csak a levegő lesz tiszta, de kellemes meleg is vár.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05