Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

forrás: Prím Online, 2022. január 18. 15:29

Három meghatározó trend alakíthatja az idei évben az online marketinget: a videók előtérbe kerülése mellett az arc felvállalása és a 360 fokos marketingeszközök kerülhetnek középpontba 2022-ben. Berta Gergő marketingszakértő arról beszélt, napjainkban a hirdetéseknél már nemcsak a klasszikus értelemben vett demográfiai adatokkal lehet dolgozni, hanem előtérbe kerül az anyagi státusz, a hobbi és hogy éppen milyen érzelmi állapotban van valaki, így gyakorlatilag személyre szabhatók a reklámok. Hozzátette, a cégeknek a szakma komplexitása miatt érdemes ügynökséget maguk mellé állítani, így tényleg valós értéket képviselhet és megtérülővé válik az online marketing.

A koronavírus-járvány óriási lökést adott az e-kereskedelemnek, és szakértők szerint 2-3 éven belül eljuthatunk hazánkban is arra a szintre, hogy a fogyasztók többet vásárolnak online mint offline. Ugyan konzervatív országnak számítunk, ami az elöregedő társadalommal magyarázható, de az e-kereskedelem számai dinamikusan nőnek. A szemléletformálás célba ér, ezt pedig tovább gyorsítja, hogy már egy magánszemély is mindent meg tud vásárolni a tetőcseréptől kezdve a kenyérig az interneten.

 

Ezt a visszafordíthatatlan és egyben kedvező trendet most tudják igazán meglovagolni a vállalatok, de ehhez nemcsak az értékesítésre, hanem az online marketingre is kiemelt figyelmet fordítani.

 

A hirdetések nem összeadódnak, hanem egymásra épülnek

Berta Gergő, a Maximum Business Web és Marketing Ügynökség ügyvezető, tulajdonosa arról beszélt, alapvetően három fő újdonság lesz az online marketingben 2022-ben: a videós tartalmak felerősödnek, az arc felvállalása létfontosságúvá válik és a 360 fokos marketingeszközök is kiemelt szerepet kapnak idén.

 

„Már tavaly elkezdett hódítani a videó a képpel szemben, ezt jól mutatja a TikTok térhódítása. De ez nemcsak a felhasználók szemében izgalmasabb, hanem a közösségi platformok algoritmusa is jobban kedveli ezeket a tartalmakat. Egy videónak mindig értéket kell közvetíteni, olyan hasznos információkat kell átadni, amiért a fogyasztó fizetne is” – magyarázta.

 

Berta Gergő

 

Rámutatott arra is, sok cég még nem vállalja fel az arcát, nem mer beállni a kamera elé, mert nem érzi komfortosnak azt. Ezek a vállalatok ma már hátrányba kerülnek a fogyasztók szemében azokkal a cégekkel szemben, akik közelebb engedik magukhoz a közönségüket.

 

A 360 fokos marketingeszközökkel összefüggésben Berta Gergő azt mondta, már nem elég egy-egy platformot használni a cég népszerűsítésére. Több területnek kell összehangolva működnie ahhoz, hogy átütő sikert éljünk el.

 

„Ha jön egy látogatónk a Google-ből a weboldalunkra, kifejezetten nekik tudunk Facebook-hirdetéseket futtatni, majd lehetséges csak azokat YouTube-videókkal célozni, akik közülük visszatérnek a honlapra. A különböző platformokon futtatott hirdetések tehát nem összeadódnak, hanem egymásra épülnek, és ezt sokan elfelejtik” – nyilatkozott a Maximum Business Web és Marketing Ügynökség ügyvezető, tulajdonosa.

 

A testre szabott reklámok kora

Berta Gergő megjegyezte, a Google és a Facebook olyan éles profilozásokat képes végezni a hatalmas adatmennyiségnek köszönhetően, hogy a hirdetéseknél már nemcsak a klasszikus értelemben vett demográfiai adatokkal lehet dolgozni, hanem előtérbe kerül az anyagi státusz, a hobbi és az illető érzelmi állapota is.

 

„Az algoritmus egy célzás után tanul és tanul, így teljes mértékben személyre szabja a hirdetést, olyan, mintha az adott felhasználó lenne kifejezetten megszólítva. A Facebooknál ráadásul nem hivatalosan működik a hangfelismerés típusú hirdetés is. Ha a célközönségi tag akár lefordított, akár nem használt állapotban beszél a telefonja mellett például a fűnyírókról, akkor van rá esély, hogy ha feloldás után megnyitja a Facebook applikációt, szembejön vele egy ilyen típusú reklám” – árulta el.

 

Elmondása szerint jelentős jogszabályi változások nincsenek 2022-ben, de vannak dolgok, amikre érdemes odafigyelni. A Google többek közt tiltja a CBD, kannabisz olaj reklámozását, miközben a Facebook erősen szűri a kisállat-hirdetéseket, de ügyelni kell a nyereményjátékokra is, mert ha nem tartjuk be szigorúan a feltételeket, a közösségi médiaóriások ezeket is egyik pillanatról a másikra blokkolhatják.

 

Mivel a szakma olyan komplexé vált, hogy egy ember nem tud minden részéhez érteni, Berta Gergő azt javasolja a cégeknek, állítsanak maguk mellé egy ügynökséget, amely teljes szakmai hátteret tud biztosítani. A sikerre éhes vállalatoknak legalább 15 értékesítési csatornával kell rendelkezniük, ami egyszemélyes marketinggel nem kivitelezhető, zárta szavait.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05