Ezért fontos, hogy őszinte légy az állásinterjún

forrás: Prím Online, 2022. január 22. 17:29

Egy coaching ülése egy ügyfelem azt kérdezte, hogyan hazudjunk a HR-esnek? Megmosolyogtatott, de egyben kicsit meg is ijesztett, hogy miként tudom majd legközelebb megfelelő módon kezelni ezt a feltevését, hogy a HR-esnek hazudni kell egy állásinterjún. Coachként nem mondhattam el az álláspontom, de a témában jártas oktatóként egyből cikázni kezdtek a gondolataim az ülés végeztével…

Hallgatóknál is tapasztalom, amikor állásinterjús szerepléseket gyakorlunk az órákon, hogy bizonyos kérdésekre nem mernek válaszolni, vagy nem a teljes igazságot mondják, mert félnek, hogy rossz színben tüntetik fel magukat. Mindig arra bíztatom őket, hogy igenis merjék önmagukat vállalni. Mindenkinek vannak fejlesztendő területei, és ezzel az interjúztató, a kiválasztást végző szakember is tisztában van. Sokkal kellemetlenebb helyzetek adódhatnak abból, ha nem valljuk be a hiányosságunkat, majd ránk bíznak egy olyan feladatot, amelyhez az adott ismeretre vagy képességre lenne szükség. Annak hiányában azonban nem tudjuk elvégezni. Ha a kezdetekkor tisztázzuk, hogy miben vagyunk jók, mik az erősségeink, de a fejlesztendő területeinket is felfedjük, akkor a leendő munkáltató számára is világos lesz, miképpen számíthat ránk. Amennyiben szükséges, segíthet is minket abban, hogy a lemaradásunkat behozzuk.

 

 

Senki sem tökéletes, és ezt szabad vállalni

Azért is érdemes magunkat adni az interjún, az igazi személyiségünket megmutatni, mert bár számos munkakör betöltéséhez elengedhetetlen bizonyos fokú szakértelem, de sok HR-es vallja azt a nézetet, hogy számára az ember, a személy a fontos, és nem a szaktudás. Ugyanis az a lényeges, hogy a leendő kolléga a szervezetbe illő legyen, aki majd könnyen be tud illeszkedni az adott csapatba. Hasonló értékrenddel és hozzáállással rendelkezzen, mint amit a szervezet is képvisel, hiszen ezen nehezen lehet változtatni, viszont könnyebb valakit szakmai téren képezni, vagy neki tapasztalatot gyűjtenie.

 

Azaz, egy egyszerű példával élve, ha olyanok vagyunk, akik, mondjuk, szeretik a kiszámíthatóságot, a stabilitást, ne mondjuk azt, hogy folyamatosan kihívásokat keresünk munkák során, csak azért, hogy megkapjuk az adott állást. Majd megkezdjük a munkát egy munkahelyen, ahol állandó nyüzsgés és változás van, és nem fogjuk jól érezni magunkat, valamint talán nem is tudjuk megállni a helyünket. Ez akkor mindkét fél számára idő- és energiapazarlás. Feleslegesen fektettek erőforrásokat abba, hogy minket felvegyenek, betanítsanak, valamint mi meg könnyen lemaradhatunk egy olyan állásról más helyen, ami sokkal inkább nekünk való lett volna…

 

Nem szívesen beszél az ember a hibáiról, de be lehet azokat mutatni úgy is, hogy mégis pozitívan jöjjünk ki belőle

Például, ha eláruljuk, hogy már dolgozunk azon, hogy az adott területen fejlődjünk, és erre konkrét példákat is megemlítünk. Ez azért is fontos, mert nem arról van szó, hogy bele kell nyugodnunk, ha valamiben nem vagyunk jók. Fontos, hogy nyitottak legyünk, és folyamatosan fejlesszük magunkat, mivel a világ, a munkahelyi elvárások is folyamatosan változnak. Ha helyt szeretnénk állni, munkahelyünket megőrizni, akkor nem kényelmesedhetünk el.

 

Az én konklúzióm az, hogy inkább adjuk önmagunkat, tényleg mi nyerjük el az állást, és ne az a személy, akinek kiadtuk magunkat.

 

Szakértő: Szabó-Bálint Brigitta, oktató, coach, PTE KTK
Forrás: munkaeropiac.eu 
Fotó: Envato

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

160 milliárd forintos iparág a hazai üvegipar

Az Európai Üvegipari Szövetség statisztikája szerint a síküveg globális piaci értéke 2020-ban elérte a 115 milliárd eurót, míg az iparág ebben az évben mintegy 186 ezer embert foglalkoztatott. Az Üveg Nemzetközi Éve szakmai programsorozata 2022-ben hazánkban is kiemelten foglalkozik az üveg ipari, gazdasági, valamint innovációs és fenntarthatósági szerepével. A hazai üvegipar nettó árbevétele az elmúlt három évben növekvő tendenciát mutat, ez a szám 2021-ben több, mint 160 milliárd forint volt. 

2022. május 20. 20:01

A BitMEX elindította Spot Trading szolgáltatását

A BitMEX a világ egyik legnagyobb kripto-kereskedő platformja bejelentette a BitMEX Spot Exchange szolgáltatás indulását, amely lakossági és intézményi kereskedők számára is egyszerűen elérhetővé teszi az azonnali kriptovaluta-kereskedést. A BitMEX európai kriptokereskedők körében végzett kutatása alapján a megkérdezettek több mint felének (55%) jelenleg is van kriptovalutája, a tranzakciók 80 százaléka pedig elérte az 1000 dollárt.

2022. május 20. 18:12

A kutatás hidakat épít a Seco ügyfelei felé

Rachid M'Saoubi szerepe a Seco Tools-nál vezető kutatási és fejlesztési szakértőként bonyolultnak tűnhet, számára azonban az a legfontosabb, hogy hidakat épít a tudományos világ és a Seco Tools és a vállalat ügyfeleinek igényei között, hogy megőrizhessék versenyképességüket és sikerességüket.

2022. május 20. 16:28

5 hasznos tipp: így vigyázz a mobilodra nyáron

A nyári időszakban igyekszünk az elmúlt hónapok hajtását kipihenni, megrohamozzuk végre a strandokat, fesztiválokat, vagy éppen a tengerpart felé vesszük az irányt. Bárhogyan is, egy biztos: a telefonunkat nem hagyjuk otthon – utazás, pihenés közben pedig a meghibásodás és a balesetek kockázata is nőhet. A Yettel most összegyűjtött 5 tippet, amivel biztonságban tudhatjuk eszközünket a nyári időszakban is, hiszen erre is érdemes ugyanúgy vigyázni ilyenkor, mint magunkra.

2022. május 20. 14:50

Okostelefonból POS-terminál

Kiugróan sikeres évet zárt az OTP Bank fintech leányvállalata, az OTP Mobil, amely széles körben kínál készpénzmentes fizetési és a mindennapi ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásokat. A Simple megoldások „legfiatalabb tagja”, a SimpleBusiness alkalmazás a 2020-as elindítása óta négy, két QR-kód alapú és két fizetési linken alapuló lehetőséget kínál a vállalkozásoknak elektronikus fizetésre. Ez a csomag bővül most egy ötödik elemmel, a bankfüggetlen és sokoldalú érintéses fizetési funkcióval.

2022. május 20. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24