Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

forrás: Prím Online, 2022. január 31. 09:19

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

Tény, hogy egyre inkább szükségünk van az internet előnyeit a magunk javára fordítani, de mint mindennek, ennek a fajta kényelemnek is ára van. Az online jelenlétért cserébe adatokat szolgáltatunk ki magunkról, jobb esetben kevésbé bizalmasokat, de ha nem vigyázunk eléggé adataink biztonságára, ha a személyazonosságunkat nem is, de a bankkártyaadataink könnyűszerrel kerülhetnek illetéktelenek kezébe.

 

A TonerPartners.hu munkatársai a megfelelő erősségű jelszó kiválasztásához adnak ebben a cikkben támpontokat.

 

Miért fontos az online biztonság?

 

A webes jelenlét biztonsága legalább olyan fontos, mint otthonunk védelme. A nyilvános wifi kapcsolat használata, egy gyanús link egy személyre szóló e-mailben olyan lehetőségek a hackereknek, amivel a tudtunk nélkül pillanatok alatt megszerezhetik a jelszavainkat, feltörhetik a közösségi hálózatokon létrehozott profiljainkat, és rosszabb esetben megszerezhetik a bankkártyaadatainkat is.

 

Sok oldal, ami regisztrációt kér, ellenőrzi a jelszó erősségét, és olyan követelményeket támaszt, amik megnehezítik az illetéktelen hozzáférést. Például ha a TonerPartners.hu oldalon regisztrálsz alternatív vagy eredeti festékpatron rendelésekor, kis pipa jelzi a megfelelő hosszúságú jelszót.

 

 

1 másodperc alatt feltörhető jelszavak

 

Laikusként nehéz elképzelni, hogy valaki éppen a te jelszavad kitalálásával foglalkozik, de a számtalan visszaélés a bizonyíték arra, hogy mennyire fontos egy kellően erős és biztonságos jelszó kiválasztása. Ennek ellenére sokan még mindig az alábbiakat adják meg, a hackerek pedig rutinosan ezekkel próbálkoznak először. Így gyakran nem kerül többe egyetlen másodpercnél a személyes fiók feltörése. Nem biztonságos, elcsépelt jelszavak:

 

  • Iloveyou
  • Abc123
  • Milion2
  • Valamilyen fontos évszám (gyermek születése, saját születési dátum, házasságkötés, évforduló, stb.)
  • Kedvenc sportcsapat, évszak, nap vagy étel
  • Saját vagy családtag keresztneve

 

Milyen a biztonságos jelszó?

 

  • Legyen hosszú: Minél több karakterből áll a jelszó, annál nehezebb lesz egy idegennek kitalálnia.
  • Kombinálj: Sok regisztrációs felületen elvárás, de ahol nem, ott is alkalmazd a kombinálást. Szerepeljen benne kis- és nagybetű is, szám és / vagy valamilyen speciális karakter.
  • Legyen egyedi: Az a legjobb, ha valami olyan szót / mondatot találsz, ami jellemző rád, de másnak mégsem nyilvánvaló.
  • Magyar: Magyarul nagyon kevesen beszélnek az angolhoz képest, így azzal is megnehezíted a hackerek dolgát, ha magyar karaktereket használsz.

 

Extra tipp a TonerPartners.hu csapattól: Ne használd több fiókhoz ugyanazt a jelszót! Ezzel elkerülheted, hogyha egy fiókodat sikerül feltörniük, akkor az összesbe szabadon garázdálkodhatnak. Ha nehézkes minden egyes bejelentkezéshez megjegyezni a különböző belépési kódokat, akkor használj megbízható jelszókezelőt, mint a LastPass vagy az iCloudKeychain.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09