Stratégiát készített az ESSA

forrás: Prím Online, 2022. február 12. 17:26

A szoftverfejlesztéshez kötődő készségek területén tapasztalható jelenlegi szakadék csökkentése érdekében az ESSA (European Software Skills Alliance – Európai Szoftverkészség Szövetség) kidolgozta az Európai Szoftverkészség Stratégiát. Mind a szoftverfejlesztési szakértők hiányára, mind pedig a szoftverkészségek iránti jövőbeli piaci igény problémájának enyhítésére megoldást jelent ez az anyag, amelynek elkészítésében az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért is közreműködött. 

2021-ben Európa-szerte 21 partnerszervezet közreműködésével felmérés készült a szoftverkészségek jelenlegi és jövőbeli igénye tekintetében. Magyarországon az IVSZ mellett a BME és a CodeCool is részt vett a felmérésben annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet tudjunk adni a piaci igények, illetve a jelenleg elérhető képzések tekintetében. 

 

A stratégia perspektívát és szakértői ajánlásokat tartalmaz az egyének képzése, továbbképzése és átképzése tekintetében olyan szakértői szintű szoftverfejlesztéshez kötődő szerepekre, amelyek iránt nagy igény mutatkozik. Meghatározza az irányokat három fontos pillér tekintetében: képzés, oktatás és validálás, melyek 2022-ben a szoftverfejlesztéshez kötődő korszerű, piacorientált szakképzési tantervek és programok kidolgozásának kiindulópontjai lesznek.

 

●  Az egyének képzése saját ütemű és munkaalapú tanulással. Az ESSA elősegíti az oktatási kínálathoz való nagyobb hozzáférést azáltal, hogy felszámolja a fő akadályokat a szakképzettség, a továbbképzés és az egyének igény szerinti szoftveres szerepkörökbe való átképzése előtt.

●  Szerepkörökre való oktatás. Az ESSA támogatja a rugalmas, de széles körben alkalmazható oktatási profilok, valamint a szoftverszerepeket leíró profilokhoz kapcsolódó speciális szakképzési tantervek és programok kidolgozását.

●  Lehetővé teszi a határon átívelő validációt. Az ESSA a tanulási eredmények hordozható és rugalmas uniós szintű elismerésének támogatásával ösztönzi a nemzetközi mobilitást. 

 

A stratégia fontos lépcsőfok a további munkához, mely az oktatási profilok, szakképzési tantervek és programok kidolgozását, valamint a tanúsítási és képesítési keretrendszerekkel kapcsolatos további munkát jelenti 2022-ben.

 

Háttér

Körülbelül 8 millió IKT szakember van Európában, amely messze elmarad  az Európai Bizottság által meghatározott 20 milliós célkitűzéstől. Mindeközben a szoftverszektor folyamatos növekedése tapasztalható – a megkérdezett szervezetek 45%-a úgy véli, hogy több szoftverfejlesztőre lesz szüksége a következő 5 évben. Jelentős azonnali igény mutatkozik több DevOps és technológiai szakértőre. Az ESSA olyan tanulási eszközöket kíván biztosítani, amelyekre az embereknek a szoftveres készségek iránti igény kielégítéséhez szükségük van.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05