Az IoT után a Vodafone elhozza az EoT-t

forrás: Prím Online, 2022. március 3. 20:16

Új globális platformot indított a Vodafone, amely a csatlakoztatott eszközök világát új szintre emeli, lehetővé téve, hogy a felhasználók biztonságosan kereskedjenek egymással. Az IoT – az eszközök hálózata – után az EoT (Economy of Things) néven létrejött új globális platform a kereskedelemért és a gazdasági kapcsolatokért felel majd. Az EoT lehetővé teszi például elektromos járművek számára, hogy töltőpontokkal és sok más egyéb eszközzel közvetlenül kommunikálva, biztonságos kereskedelmet folytassanak egymással a felhasználó nevében a Mastercard és az Energy Web rendszerein keresztül.

A Vodafone új globális platformot indított, amely a csatlakoztatott eszközök világát új szintre emeli és lehetővé teszi, hogy az eszközök a felhasználók nevében biztonságosan kereskedjenek egymással. Az új, Digital Asset Broker (DAB) elnevezésű felület a világ egyik legnagyobb, több mint 140 millió csatlakozással rendelkező IoT hálózata által kínált funkciókra épít, amelyeket a Vodafone ügyfelei az EoT segítségével hatékonyabban tudnak kihasználni. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalkozások még több iparágban lesznek képesek a fizikai árucikkeket olyan, kereskedésre alkalmas digitális eszközökké alakítani, amelyek a platformon keresztül forradalmian új és a korábbiaktól eltérő online piacokon versenyezhetnek.

 

Napjainkban a legtöbb csatlakoztatott eszköz és szenzor az interneten keresztül gyűjti össze és továbbítja az információkat. A Vodafone új EoT platformja túlmutat ezen. Lehetővé teszi, hogy ellenőrzött, összekapcsolt eszközök, járművek, intelligens utcabútorok és gépek zökkenőmentesen, biztonságosan, emberi beavatkozás nélkül, azonban teljes tulajdonosi kontroll mellett bonyolíthassanak le tranzakciókat.

 

 

A Vodafone platformjának új üzleti lehetőségei közé tartozik az autóbérlés lehetősége, alkalmi fizetéssel vagy előfizetéses alapon, a szórakoztató jellegű információs tartalmakat vásárolni képes családi autó, a csoportos fizetési megbízás alapján számlázó ‘okos’ mérőórák és ipari riasztóberendezések, továbbá az orvosi felszerelések és egyéb áruk hitelesítése, a hamisítványok kiszűrése érdekében. A jövőben még arra is lehetőség nyílik, hogy a kávégépek automatikusan újratöltést rendeljenek, vagy hogy egy utcai lámpa forgalmi adatokat osszon meg más ‘okos’ városi objektumokkal.

 

Az előrejelzések szerint a csatlakoztatott eszközök száma 2025-re globálisan 30 milliárdra nőhet. Ahelyett, hogy a vállalkozásoknak saját, komplex rendszert kellene kiépíteniük, a Vodafone platformjára és széles globális elérhetőségére támaszkodva bármelyik eszközhöz egyedi digitális identitást tudnak rendelni. Ezt követően az eszköz a mobil SIM által biztosított pénztárca- és fizetési technológia segítségével biztonságosan tud kommunikálni és tranzakciókat bonyolítani más eszközökkel. A Vodafone globális IoT-platformján található eszközökön felül a vállalat 2022 folyamán számos más, harmadik féltől származó platformhoz és az azokhoz kapcsolódó eszközök ökoszisztémáihoz is biztonságos kapcsolatot biztosít majd számos iparágban, az autó- és energiaipartól kezdve a gyártáson át egészen a logisztikáig.

 

A platform biztonsági kérdéseit tekintve a DAB a legújabb blokklánc-technológiát alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a csatlakoztatott összes eszköz ellenőrzésen esik át és megbízható minősítést kap, majd ezt követően automatikusan lehetővé válik számukra a kereskedelem, biztonságos, titkosított kapcsolatokon át, egyetlen ponton keresztül biztosítva a megbízható eszközök számára akár több rendszerrel való egyidejű kommunikációt. Ennek eredményeképpen a vállalatok olyan új termékeket tudnak bevezetni, amelyekről gyorsan megállapítható, hogy biztonságosan lehet-e velük kereskedni, és függetlenül attól, hogy az eszközök fizikailag hol találhatók, készen állnak a valós idejű pénzügyi tranzakciókra.

 

 

“A Vodafone legújabb EoT platformja a korábbi IoT platformra épít és a kereskedelem hálózatát fogja elhozni. Legújabb platformunk a dolgok gazdaságát’ fogja előmozdítani, ahol mindennapi tárgyak és eszközök a nevünkben tárgyalhatnak, vásárolhatnak és értékesíthetnek szolgáltatásokat. Számos más vállalattal is aktív tárgyalásokat folytatunk, amelyek célja, hogy gyorsan bővítsük partnerségeinket, és globálisan is kiterjesszük ökoszisztémáinkat, egyéb funkciókkal és fizetési rendszerekkel kiegészítve.”  – mondta a bevezetés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese. 

 

A szolgáltatás a napokban lépett éles üzembe egy kísérletben, melynek során egy hálózatra kapcsolt elektromos jármű önállóan és biztonságosan kommunikált egy, az Egyesült Királyságban, Newbury-ben található töltőponttal. A Mastercard segítségével és az energiahálózatok széndioxid-mentesítésével foglalkozó, Energy Web elnevezésű nonprofit szervezettel való együttműködésnek köszönhetően az autósok valós idejű információkat kapnak a legközelebbi szabad töltőpont állapotáról és kompatibilitásáról, valamint egyszerűen engedélyezhetik a jármű feltöltését. A Vodafone úgy véli, hogy a platform megszünteti a ‘távolságtól való félelmet’, az akkumulátorok lemerülése miatti aggódást, és lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy tudatosan válasszanak megújuló energiára fókuszáló áramszolgáltatókat.

 

„A villamosenergiára történő átállás a globális széndioxid-mentesítési erőfeszítések fontos részét képezi. Jelenleg azonban az elektromos járművek vezetői nem tudják biztosítani, hogy a járműveik töltéséhez használt összes villamosenergia megújuló forrásokból származzon. A zöld energiamegoldásokhoz való hozzáférés demokratizálódásával azonban ez sürgetővé vált. Megoldásunk segítségével bármely utcai elektromos töltő esetében biztosítani tudjuk a magánszemélyeknek és a vállalatoknak a tiszta energia felhasználását, ami jelentős könnyebbséget jelent majd az elektromos járművek használóinak, valamint az elektromos flottával rendelkező vállalatok számára.” – mondta el Jesse Morris, az Energy Web Foundation vezérigazgatója.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05