Folyamatosan emelkedik a női videójátékosok száma

forrás: Prím Online, 2022. március 8. 18:33

Jóllehet az informatikai szakmákat – a programozástól kezdve az IT-projektek levezényléséig – férfidominancia jellemzi – vagy legalábbis ezt képzeljük, a nők jelenléte egyre erősebb a digitális játékok világában. A MediaMarkt és az ASUS összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat és trendeket, amelyekkel ma egy gamer márka és egy kereskedő kiszolgálhatja a hölgyek támasztotta igényeket e területen.

Európában a videójátékosok 47 százaléka nő – derül ki az Európai Interaktív Szoftver Szövetség (Interactive Softare Federation of Europe) 2021-ben publikált felméréséből*. A nemek arányának kiegyenlítettsége érdekes információ lehet, bár ez nem volt mindig így a számítástechnikai foglalatosságok területén. Kezdetben, a második világháborútól kezdődően évtizedeken át a programozás például alapvetően női szakma volt, egészen a személyi számítógépek megjelenéséig.

 

Az, hogy most, ha gamerekről esik szó, alapvetően konzolok és számítógépes perifériák előtt ülő férfiak jutnak az eszünkbe, nos, az részben talán e trend hetvenes évekbeli megfordulásának és évtizedes fennmaradásának köszönhető sztereotip örökség.

 

Az elmúlt években, nem kis mértékben a pandémia okozta bezártságnak és a technológiai újításoknak köszönhetően a számítógépes játékipar jelentős növekedésen ment keresztül és ez a folyamat jó eséllyel folytatódik is. Ami azt is jelenti, hogy csak Európában több tízmillió női játékos preferenciáit kell tudnia kiszolgálnia a gyártóknak és forgalmazóknak. 

 

 

De mire vágyik a női gamer és hol tart most a számára speciálisan kialakított kínálat?

„Ahhoz képest, amekkora lehetőség rejlik a női videójátékos célcsoport egyedi igényeiben, a kínálat sok esetben még kimerül a világosabb színű, vagy nőiesebbnek gondolt díszítőelemekkel szerelt egerekben és billentyűzetekben” – mondta el Papp Balázs a MediaMarkt kategóriamenedzsere. „Kimondottan női gamer portfolió nagyon ritkán bukkan fel. Ami azonban fontos, hogy az egyedi igények alapján egy jó tanácsadó képes segíteni megtalálni a megfelelő súlyú, kialakítású, méretű eszközöket, amelyek színtől függetlenül teszik könnyebbé, élvezhetőbbé, hatékonyabbá a játékot, vagy akár a munkát” – tette hozzá.

 

„Tény, hogy a hölgyek keze jellemzően kisebb, mint a férfiaké és sok esetben a könnyebb egereket keresik a játékokhoz – éppen ezért ezek a modellek számukra kényelmesebbek és használhatóbbak mintha a férfiak által preferált darabokat választanák. Ráadásul a trendek ebbe az irányba mozdultak, az egerek egyre könnyebbek” – tette hozzá Gyöngyösi Zoltán, az ASUS Magyarország ügyvezetője és gaming termékkategória felelőse. „Mi azt tapasztaljuk, hogy a multifunkcionalitás fontosabb a nők számára: például egy fülhallgatót szívesen használnak otthon játék közben, majd az utcán is. A kínálatunkat ezért igyekszünk minél szélesebbé tenni, hogy mindenki megtalálhassa benne a számára megfelelő kiegészítőt.”

 

Mindezekkel együtt a vérbeli gamerek számára nemtől függetlenül a funkcionalitás az első: a programozható gombok, a gyorsaság, a reakcióidő, az egér siklási sebessége, de akár az eszközök snack-állósága: legyen vízálló, ütésálló, zsírtaszító, hogy – a sokszor nem csak a sztereotípiákban létező – üdítő—csipsz-páros kisebb baleseteit túléljék a perifériák. Fontos még a jó szenzor és a már említett súlycsökkentés, de számít a jó egérpad is, fontos a szegése és tapadása, nagysága.

 

Egyszóval rengeteg szempont jöhet számításba, amikor női gamernek vásárolunk, legyen az a kedvesünk, vagy éppen a lányunk.

 

Annak érdekében, hogy még nyugodtabb szívvel tegyük, engedjük játszani is a felnövekvő generációt, álljon itt a fent már idézett tanulmány egyik fontos megállapítása: a videójátékokat rendszeresen játszó 13-14 éves lányok háromszor akkora eséllyel lépnek tudományos, technológiai, mérnöki, vagy matematikai pályára, mint azon kortársaik, akik nem játszanak ezen eszközökön. Ha ez tényleg így van, akkor megvan a legszórakoztatóbb út első lépése ezen szakmák női arányának további növelése felé. Boldog, játékos nőnapot!

____________________

https://www.isfe.eu/wp-content/uploads/2021/10/2021-ISFE-EGDF-Key-Facts-European-video-games-sector-FINAL.pdf 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással

A Közel-Kelet két meghatározó üzleti központja Törökország és az Egyesült Arab Emírségek (UAE). Szerepük a világgazdaságban is felértékelődött. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással” című konferenciáján török, arab és magyar előadóink megmutatják, hogy miért érdemes ezeken a piacokon megjelenni.

2023. szeptember 29. 20:17

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

A Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education világranglistáján is

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

2023. szeptember 29. 15:49

E-kereskedelmi útmutató: Hogyan növelhetjük a konverziót és az eladásokat az üzenetküldő alkalmazásokkal?

Bár az üzenetküldést általában hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez társítják, mára a marketing és a kereskedelem szempontjából is nagyszerű csatornává vált.

2023. szeptember 29. 14:21

Tiltólistás időrabló vagy egyre inkább hasznos edukációs eszköz a platform?

A TikTok népszerűsége az oldal 2017-es indulása óta töretlen. Egy friss felmérés szerint a 4 és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek el rajta. A tiktokozó diákok több, mint 60%-a szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

2023. szeptember 29. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38