Világszínvonalú innovációs teljesítményeket ismertek el

forrás: Prím Online, 2022. március 24. 21:42

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíj, valamint további öt innovációs díj került átadásra az Európa Hajón. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az innovációs és technológiai miniszterrel, elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többlet-árbevétel – és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeit.

Az ünnepségen Bódis József, az ITM államtitkára elmondta: „Az elmúlt években minden eddiginél tudatosabb és koncentráltabb erőfeszítéseket tettünk a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében, ezért a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításokat 2010-hez képest megdupláztuk: az akkori 400 milliárd helyett ma már csaknem 800 milliárd forint hasznosul a tudásalapú, magas hozzáadott értékű területeken.

 

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírusellenes gyógyszerkészítmény segédanyagáért. Innovációjuk tárgya új szintézismódszer és tisztítási eljárás kidolgozása a szulfobutiléter-béta-ciklodextrin ipari méretű gyártására. A szintetikus kémiai eljárásuk hatékony, környezetbarát és jelentős költséget kímélő tisztítási lépésekből áll. Ez a ciklodextrin-származék ma már több mint 10 forgalomban levő humán gyógyszer segédanyaga (Dexolve). Többek között a COVID-ellenes Remdesivir molekula terápiás használhatóságát ez a segédanyag tette lehetővé. Az amerikai CyDex cég után a CycloLab ennek a ciklodextrin-származéknak a második legnagyobb gyártóhelye a világon. A Cyclolab üzemi eredménye 2021-ben mintegy 1,4 Mrd Ft volt, ebből a Dexolve 1,1 Mrd, ebből hazai értékesítés, 776 kg volt, 1 077 088 EUR értékben, tehát kb. 377 M Ft.

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjban a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. részesült, a Favipiravir Meditop 200 mg filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért. A készítmény gyártására olyan gyártástechnológiát kellett kidolgozni, amely nem sérti az eredeti gyártó 2030-ig érvényes szabadalmi jogait. A kidolgozott független, új és innovatív eljárás szabadalmi függetlenségét az SZTNH szabadalom tisztasági vizsgálata igazolta. 2021-ben a COVID 19 harmadik, illetve negyedik hullámában leszállított Favipiravir MEDITOP 200 mg filmtabletta összes árbevétele meghaladta a 2600 M Ft + ÁFA értéket.

 

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjában a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. részesült. a szántóföldi növény-termesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért, ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével. A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktérium törzsek endospórát képezve vetőmag felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt adnak. Az innováció 2021-ben 2625 M Ft nettó árbevétel t eredményezett.

 

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. részesült, a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért, a tiszta víz szolgálatában. Folyamatirányító rendszerük a Big Data adatelemzést felhasználva olyan adatösszefüggésekkel dolgozik, amelyek teljesen új felismerésekhez vezethetnek, ezek alapján az ipari folyamatok és az emberi viselkedésminták vetületében is képes a hatékony előrejelzésre. Legkiemelkedőbb eredményünk, hogy Magyarország minden második lakosának vízellátásában részt vesznek. Az innovációból 2021-ben 1140 M Ft nettó árbevételt értek el.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért. A MANTI nanokerámiás, ultravékony hővédő bevonó-anyag család egyes termékei a mindenkori felhasználás célkitűzéseinek – kültéri vagy beltéri; adott időjárási viszonyok; milyen anyagra kerül felvitelre; fokozott ellenállóság valami (pld. vegyi) ellen; egyéb speciális adottságok –  egyedileg, tudatosan kerülnek legyártásra, amelyeket egységes családdá a nanotechnológiával előállított mikro kerámiagömbök alkalmazása kovácsol össze.

 

A 2021. évben  összesen 1900 E Ft  többlet árbevételt  értek el, ebből az exportárbevétel 1.740  M Ft  volt.

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjában a Péntech Solutions Kft. részesült a Digitális Cégfinanszírozásért. A Péntech azért jött létre, hogy digitalizálja és ezáltal megkönnyítse a magyar kis- és középvállalati szektor pénzügyi menedzsmentjét és finanszírozási folyamatait. 2022-re már több mint 800 magyar kis- és középvállalat regisztrált szolgáltatásaikra. Ezek a cégek összesen ~15 milliárd forint összértékben igényeltek faktoring hitel és lízing szolgáltatást. A cég eddig 3 befektetőtől (2 magyar kockázati tőke alaptól és 1 szlovák pénzintézettől) vont be tőkét összesen mintegy 400 millió forint összegben.

 

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot 30 éve szervezi elmondta, hogy „A 2021. évi pályázat még ismertebbé tette a hazai innovációs tevékenységet és a vállalkozásoknál közvetlenül  kimutatott, több mint 12 Milliárd Ft többletbevétel  jelentősen hozzájárult a gazdaság növekedéséhez.”

 

Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a díjátadón hangsúlyozta: „Az emberiséget sújtó globális koronavírus járvány mély nyomott hagyott az életünkön és ez alól nem kivétel az innováció világa sem. Az innovációs nagydíj idei nyertese annak bizonyítéka, hogy a magyar kutatók igenis képesek közvetlen es azonnali, kiemelt társadalmi gazdasági igényre releváns és világszínvonalú választ adni, mely jelentős mértékben járulhat hozzá a Covid vírus leküzdéséhez.” 

 

A 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 35 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 33 innovációt ismert el sikeres, 2021-ben megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások jelentős többletbevételt értek el (melynek több, mint harmada exportból származik). A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, révén további több 20 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett.

 

A díjazottakról és további 27, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Immáron 20 éve támogatják a hazai kutatónőket

Egy év alatt több mint 250 000-rel növekedett a női kutatók száma az Európai Unióban, ez a szám azonban még mindig kevésnek minősül. Az Eurostat 2022-es felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan a tagállamokban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, de Magyarország alig 30%-os mutatóival sereghajtó a kontinens országai között. Ahhoz, hogy ez a szám növekedni tudjon, olyan programokra, ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat, hogy ne kényszerüljenek a pálya elhagyására sem társadalmi, sem egyéb nyomásra.

2022. május 18. 12:26

Hogy érzi magát a Föld? – országos kreatív alkotói pályázat a Föld napja kapcsán

„Hogy érzi magát a Föld?” címmel hirdet országos kreatív alkotói pályázatot a Föld napján az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Az intézmény Matematikai, Természettudományi és Informatikai Tanszéke mindig is hangsúlyt fektetett a jövő generációk környezettudatos szemléletének alakítására, ezért óvodások, általános iskolások, középiskolások és felsőoktatásban tanulók is jelentkezhetnek a meghirdetett pályázatra sík- és térbeli alkotásokkal. A pályamunkák leadási határideje 2022. június 15.

2022. április 22. 15:26

Megvan a legjobb szakdolgozat a digitális marketingről

Megszületett az IAB Hungary Legjobb szakdolgozat a digitális marketingről 2021 pályázatának eredménye. A most harmadik alkalommal meghirdetett versenyre számos érdekes, színvonalas szakdolgozat érkezett be a szervezőkhöz. A pályázatot szponzoráló Google, Group M és OMD munkatársaiból, az IAB Hungary tagjaiból és további két szakértőből álló zsűri döntése alapján az alábbi szakdolgozatok kerültek díjazásra.

2022. április 22. 11:19

Várja a jelentkezőket Magyarország legrangosabb designpályázata

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen, idén 43. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD). Hazánk legrangosabb designpályázatára 2022. május 1-jéig lehet jelentkezni. A díjazott és különdíjas pályázók alkotói oklevélben és akár bruttó 600 ezer forint pénzjutalomban részesülhetnek, amelyet a díjhoz kapcsolódó, 2022 őszén megrendezendő kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehetnek majd át.

2022. április 17. 10:32

Elindult az LG nemzetközi innovációs versenye, várják a jelentkezőket

Az LG Electronics (LG) a varsói Alpha Wolves Summiton bejelentette, hogy elindítja A jövő otthona című globális innovációs versenyt (LG Future Home Global Innovation Challenge). A startupokat és gyors ütemben növekvő vállalkozásokat célzó felhívás olyan innovációkat és megoldásokat keres, amelyek hozzájárulhatnak a kényelmesebb, egészségesebb, összekapcsolt otthonok megteremtéséhez.

2022. április 11. 11:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24