Zajszennyezés és zajvédelem a munkahelyeken

forrás: Prím Online, 2022. május 1. 11:50

A zajszennyezés láthatatlan veszély, amely akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A közlekedési zajtól a koncertek hangerejéig a hangos vagy elviselhetetlen zajok halláskárosodást, stresszt és magas vérnyomást okozhatnak. 

Zajszennyezésnek tekinthető minden olyan nem kívánt vagy zavaró hang, amely hatással van az emberek és más élőlények egészségére és jóllétére, vagyis zavarja a szokásos tevékenységeket, az alvást, a beszélgetést, zavarja vagy csökkenti az egyén életminőségét. A környezetben sokféle hang létezik, a zizegő levelektől a mennydörgésen át a fűnyíró hangjáig. A 85 dBA vagy annál nagyobb zajok károsíthatják a hallást.

 

A zajszennyezés és a zajvédelem jelentősége

 

A zajszennyezés naponta emberek millióit érinti. Az általa okozott leggyakoribb egészségügyi probléma a halláskárosodás. A hangos zajnak való kitettség magas vérnyomást, szívbetegségeket, alvászavarokat és stresszt is okozhat. 

 

Különféle lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a zajszennyezés káros hatásaitól, hangos zajok közelében védhetjük fülünket füldugóval vagy fülvédővel

 

Munkahelyi zajvédelem

 

Munkavédelmi előírások alapján a munkavállalóknak hallásvédőt kell viselniük, ha olyan munkát végeznek, amely során 85 dBA-t elérő vagy meghaladó zajnak vannak kitéve. A munkáltatónak kell biztosítania ezeket az eszközöket. 100 dBA felett kettős hallásvédelmet kell definiálni.

 

Az emberi szervezetben átmeneti vagy maradandó károsodásokat okozó zajártalmak különfélék lehetnek, a leggyakoribb környezeti zajforrás a közlekedésből származik, a másik a főként ipari környezetben végzett munkatevékenységekből.

 

Nemcsak a zaj szintje, hanem intenzitása, időbeli lefolyása és frekvenciaspektruma is meghatározó és emiatt vizsgálandó.

 

A zajvédelem egyéni munkavédelmi eszközei

 

A hallásvédő eszközök, mint füldugók, fültokok, csak abban az esetben biztosítanak megfelelő védelmet, valós zajcsillapítást, ha helyesen alkalmazzák őket. Helytelen illesztéssel ugyanis lényegesen csökken a térbeli csillapításuk, ez főként a füldugókra igaz. 

 

A másik problémát a viselés okozza, ugyanis a munkavállalók sokszor a hallásvédő eszközök kényelmetlensége miatt nem motiváltak azok viselésére, és sokszor a munkáltató nem felügyeli és nem kényszeríti ki megfelelő használatukat, így maximális csillapításuk lényegesen csökken.

 

A munkavállalók személyes motivációja az egyéni védőeszközök viselésére és a munkahelyi kultúra javításának módjai közé tartozik a hatékonyabb képzés, hogy hogyan, mikor és miért kell helyesen viselni a hallásvédelmi eszközt.

 

Az egyéni hallásvédő eszközök megfelelő kiválasztása, a kényelem, a környezeti feltételek és a viselt egyéb védőeszközökkel való kompatibilitás érdekében be kell vonni a munkavállalókat az eszközök kiválasztásába.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mikor jöhet jól a konténeres szemétszállítás?

Nem egy szokatlan utcakép, amikor egy felállványozott ház előtt, ahonnan fúrás-faragás hallatszik ki, több konténer is áll telepakolva különböző építési törmelékekkel. De mit is lehet egész pontosan ezekbe a konténerekbe helyezni, és hogyan lehet szükség esetén a legkönnyebben hozzájutni egyhez?

2022. május 1. 13:07

Volna mit javítani a szexuális életeden?

Hiába, az ember már csak ilyen. Ha nincs partnere, akkor partnerre vágyik, ha pedig már megvan a partner, akkor a minél fantasztikusabb együttléteket tűzi ki célul. Te is így vagy ezzel? Nyugi, nem vagy egyedül!

2022. május 1. 13:03

Zajszennyezés és zajvédelem a munkahelyeken

A zajszennyezés láthatatlan veszély, amely akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A közlekedési zajtól a koncertek hangerejéig a hangos vagy elviselhetetlen zajok halláskárosodást, stresszt és magas vérnyomást okozhatnak. 

2022. május 1. 11:50

Aranyos figurák a kert díszítőelemeiként

Szeretnéd feldobni valahogy a kertedet most, hogy beköszöntött a jó idő? Ne aggódj, ha nincs ötleted, hiszen mutatunk neked sok-sok kedves kerti törpét. Ezek a figurák minden udvarban gyönyörűen ékeskednek, és magukra vonzzák a tekinteteket. Nézz körül köztük te is!

2022. május 1. 10:45

Minden, amit a sarokkanapéról tudnunk kell

A sarokkanapék mindenki számára helyet biztosítanak a kikapcsolódásra. Tökéletesek a nagycsaládosoknak, vagy azoknak, akik szeretnek vendégeket fogadni, mivel lehetővé teszik, hogy pihenjünk anélkül, hogy aggódnunk kellene attól, hogy együtt zsúfolódunk össze egy apró méretű kanapén.

2022. május 1. 09:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24