A valóságmanipulációs eljárás laikus szemmel szinte felismerhetetlen

forrás: Prím Online, 2022. május 6. 15:46

A deepfake technológiák az évek során olyan kifinomulttá és felismerhetetlenné váltak, hogy segítségükkel teljes győzelmet lehet aratni a valóság felett – véli Földesi László, a Systemfarmer ügyvezető igazgatója. A valóságtorzítás napjainkban nem csak a szomszédban zajló háború miatt, hanem a biztonságos internethasználat szempontokból is kiemelkedően fontos. Egy 2019-es kutatás során 19 000 online elérhető deepfake videót találtak, ez a szám azóta valószínűleg megsokszorozódott.

A deepfake egy olyan technológia, amellyel némi hozzáértéssel egyszerűen készíthető akár egy ártatlan profilképből kompromittáló tartalom, azaz arcunkat bármilyen képre, videóra rá tudják élethűen illeszteni, akár videóazonosítást is lehet általa hamisítani. Mesterséges intelligencia segítségével készül, és mesterséges intelligencia segíthet a kiszűrésében is. Gyakori, hogy humorforrásként alkalmazzák a módszert, azonban nem ritka a pornográf tartalmak előállítása sem.

 

A szó maga a deep learning (gépi tanulás) és a fake (nem valóságos) összetételéből keletkezett. A technológia ebből következően mesterséges intelligencián és tanuló algoritmusok működésén alapul – lehetővé téve, hogy alternatív valóságokat kreáljunk.

 

theguardian.com

 

A veszélye abban rejlik, hogy a hétköznapi szemlélő nem veszi észre a csalást, kivéve, ha az teljesen nyilvánvaló. A technológia a kiberhadviselés során is bevetésre kerül – ez most jól látható az orosz-ukrán konfliktus kapcsán – hiszen olyan, valóságosnak ható üzeneteket és álhíreket lehet segítségével elterjeszteni, amelyek országok közötti konfliktusok elmérgesedéséhez vezethetnek, emberéleteket tehetnek tönkre.

 

A dezinformáció régóta a hideg- és forró háborús stratégiák részét képezi, mára a technológiai innováció ezt a módszert a teljes megtévesztésig fejlesztette. Hiteles, valós információforrásokat lehet hiteltelenné tenni, a deepfake megoldásokkal pedig elérhető, hogy az információt fogyasztó váljon bizonytalanná. Szerencsére a mesterséges intelligencia nem csak a támadók kezében válik fegyverré, megfelelő helyen a védekezést is hatékonyan tudja segítheti.

 

A Microsoft a közelmúltban széleskörű lépéseket tett a dezinformáció csökkentéséért, az információfogyasztó közönség tájékoztatásáért, és további partneri kapcsolatokat épít ki a megelőzés és a felhasználói edukáció érdekében. 

 

„Ugyan a deepfake nagyon komoly eszköz a dezinformációs és közvéleménybefolyásolásra alkalmas kiberháborúban, a digitális transzformációnak köszönhetően közel sem ez az egyetlen lehetőség. A Trusted News Initiative és a Microsoft globális célja az, hogy a legmodernebb technológiákat bevetve harcoljon a hiteles médiumokért, és gátat vessen az álhírek és következményeik terjedésének” – állítja Földesi.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Debütál a ChatMate, az interaktív chatbot

Mára az internet és az okostelefonok a fiatalok életének szerves részévé váltak, azonban a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről, amelyben a fiatalok segítőpartnere a színész-énekes Miller Dávid.

2023. március 27. 21:20

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Közösségi finanszírozással segítené az iskolákat a Redmenta

Befektetésért indult a Cápák Közöttbe a digitális oktatás úttörőjeként ismert Redmenta, cápatörténelmi ajánlatot kaptak. Most a közösség erejét hívják segítségül, hogy megoldásukat minél több iskolába elvihessék országszerte. 

2023. március 27. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08