A kutatás hidakat épít a Seco ügyfelei felé

forrás: Prím Online, 2022. május 20. 16:28

Rachid M'Saoubi szerepe a Seco Tools-nál vezető kutatási és fejlesztési szakértőként bonyolultnak tűnhet, számára azonban az a legfontosabb, hogy hidakat épít a tudományos világ és a Seco Tools és a vállalat ügyfeleinek igényei között, hogy megőrizhessék versenyképességüket és sikerességüket.

Ezek a projektek gyakran közvetlen összefüggésben állnak az ügyféligényekkel és az ipari alkalmazásokkal, ahol új szerszámanyagokat és megmunkálási megoldásokat lehet kikísérletezni a termelékenység és a költséghatékonyság növelése érdekében. „Célunk az, hogy támogassuk a műszaki platformok fejlesztését, amelyeket az új termékek és megmunkálási megoldások kifejlesztésére lehet felhasználni. Az, hogy már a korai szakaszban bevonjuk a folyamatba az ügyféligényeket azt jelenti, hogy nem csak szerszámokat fejlesztünk, hanem olyan teljes körű megoldásokkal szolgálunk, amelyek megfelelnek az alkatrészgyártók követelményeinek” – magyarázza M’Saoubi. „Nem pusztán az anyagot biztosítjuk, hanem a vele járó megmunkálási stratégiát és támogatást is, ami a Seco arra irányuló törekvésének szerves része, hogy plusz erőfeszítéseket tegyen ügyfeleiért.”

 

A mechanizmusok megértése

M’Saoubi a Lund Egyetem gépészmérnöki karán a gyártás- és anyagmérnökség tanszék docense, így tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy áthidalhassa a tudományos felfedezések és a való világban történő felhasználás közötti szakadékot.

 

Együttműködései során az ügyfelek, a Seco kutatási és fejlesztési szakértői, egyetemi és PhD hallgatók közösen dolgoznak a gyártók által tapasztalt problémák megoldásán. E nehézségek némelyike nagyon specifikus, mások viszont a tartósság, a minőség és a termelékenység ősidők óta meglévő problémái. „A munkánknak végeredményben két fontos célja van. Az egyik a tudományos cél, vagyis az, hogy új tudományos ismeretekkel bővítsük a megmunkálás tudományterületét, a másik pedig, ami ugyanolyan fontos számunkra, az, hogy érezhető eredményekkel szolgáljunk az ügyfeleknek” – teszi hozzá M’Saoubi. „Az általam végzett kutatások többségének van egy alapvető jellemzője: főként azt próbálják megérteni, mi történik a forgácsolószerszámmal a megmunkálási folyamat alatt. Megpróbáljuk megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek következtében a szerszám a megmunkálási folyamat során károsodik, valamint azt, hogy hogyan befolyásolja ez a megmunkált alkatrész felületi integritását.”

 

A korai ügyfél-együttműködésnek és a tudományos világon belüli kiterjedt ismeretségének köszönhetően M’Saoubi széles körben kivetheti a hálóját a megoldások keresése során. „A világ legkülönbözőbb részein élő ügyfelekkel, illetve többek között egyesült királyságbeli, francia, svéd, német, amerikai és kanadai egyetemekkel működünk együtt” – mondja M’Saoubi.

 

Középpontban a fő üzleti tevékenység

Bár bizonyos iparágak speciális kihívásokkal néznek szembe, M’Saoubi továbbra is a Seco Tools fő tevékenységére helyezi a hangsúlyt. „Az ügyfeleknek olyan forgácsolószerszámokra és megoldásokra van szükségük, amelyek magas anyagleválasztási sebességet tesznek lehetővé, ugyanakkor tartósak és könnyen kezelhetők. Emellett minden területen következetes megmunkálási teljesítményt várnak el. A fenntarthatóságot is egyre inkább be kell építeni az anyag- és szerszámfejlesztésbe, például a szállítmányozási szektorban, ahol az utóbbi években elkezdődött a majdnem száraz és teljesen száraz megmunkálási megoldások fejlesztése a nehezen vágható fémekhez és ötvözetekhez” – magyarázza M’Saoubi.

 

Közel 25 éves iparági tapasztalatával és egy olyan pályafutással, amely a világ szinte minden részére eljuttatta, M’Saoubi továbbra is arra szeretné használni a tudását és a kapcsolatait, hogy konkrét megoldásokká formálja ötleteit. „A legnagyobb kihívás számunkra az, hogy az egyetemeken végzett tudományos kutatásokból származó alapvető ismereteket olyan bemeneti adatokká alakítsuk át, amelyeket ügyfeleinkkel együtt át tudunk ültetni a gyakorlatba” – mondja. „Számomra, aki mindkét világhoz tartozom, ez egy rendkívül izgalmas feladat.”

Kulcsszavak: Seco Tools

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Milliárdos adóbevételtől eshet el az államháztartás – súlyos a gépjárművezető-hiány

Jelentős, mintegy 1,52 százalékos a hozzájárulása a hazai GDP-hez a 110 hazai piacvezető fuvarozó vállalkozásnak mégis veszélybe került versenyképességük fenntartása. Olyan súlyos a munkaerőhiány az ágazatban, hogy az már az ellátási lánc – és tágabb értelemben – a költségvetés biztonságát és érdekeit is veszélyezteti.

2022. július 7. 12:41

Versenypályára és a sebesség szerelmeseinek szánt új Bridgestone gumiabroncs

A Bridgestone, a gumiabroncsok és a fenntartható mobilitási megoldások globális piacvezetője bejelentette az ikonikus Potenza termékcsalád legújabb darabjának, az ultranagy teljesítményű Bridgestone Potenza Race megjelenését. A versenypályák szerelmeseinek kifejlesztett semi-slick gumiabroncs közutakra is alkalmas, de a fókuszt a teljesítményre összpontosítja. 

2022. július 7. 11:17

A Nikon bejelentette a Z 9 legújabb firmware frissítését

A Nikon bejelentette a Nikon Z 9 teljes képes tükör nélküli vezető fényképezőgép 2.10-es firmware verziójának kiadását.

2022. július 7. 09:53

Páratlan összefogás a Balaton-felvidék természeti kincseiért

„Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora különdíj” címmel közös fotópályázatot hirdet az ország egyik legrangosabb természetfotó-pályázata, a Varázslatos Magyarország és a kékkúti forrásból eredő Theodora ásványvizet forgalmazó Szentkirályi Magyarország Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatásával. 

2022. július 6. 19:01

Elfogadhatatlannak tartja az 1000 forintos órabért a diákmunkások többsége

A fiatalok nagyjából fele az év közbeni lakhatási költségekre teszi félre a diákmunkából származó jövedelmét, 40 százalékuk pedig külföldön is kipróbálná magát a nyáron, többek közt ez derült ki a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet és a Műegyetemi Hallgatói Kft. munkatársai által készített felmérésből. A kutatás során arra is rákérdeztek a résztvevőknél, hogy milyen elvárásokkal rendelkeznek, de külön kitértek az önkéntes munkavállalásra is és a feketemunka megítélésére is.

2022. július 6. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24