A kutatás hidakat épít a Seco ügyfelei felé

forrás: Prím Online, 2022. május 20. 16:28

Rachid M'Saoubi szerepe a Seco Tools-nál vezető kutatási és fejlesztési szakértőként bonyolultnak tűnhet, számára azonban az a legfontosabb, hogy hidakat épít a tudományos világ és a Seco Tools és a vállalat ügyfeleinek igényei között, hogy megőrizhessék versenyképességüket és sikerességüket.

Ezek a projektek gyakran közvetlen összefüggésben állnak az ügyféligényekkel és az ipari alkalmazásokkal, ahol új szerszámanyagokat és megmunkálási megoldásokat lehet kikísérletezni a termelékenység és a költséghatékonyság növelése érdekében. „Célunk az, hogy támogassuk a műszaki platformok fejlesztését, amelyeket az új termékek és megmunkálási megoldások kifejlesztésére lehet felhasználni. Az, hogy már a korai szakaszban bevonjuk a folyamatba az ügyféligényeket azt jelenti, hogy nem csak szerszámokat fejlesztünk, hanem olyan teljes körű megoldásokkal szolgálunk, amelyek megfelelnek az alkatrészgyártók követelményeinek” – magyarázza M’Saoubi. „Nem pusztán az anyagot biztosítjuk, hanem a vele járó megmunkálási stratégiát és támogatást is, ami a Seco arra irányuló törekvésének szerves része, hogy plusz erőfeszítéseket tegyen ügyfeleiért.”

 

A mechanizmusok megértése

M’Saoubi a Lund Egyetem gépészmérnöki karán a gyártás- és anyagmérnökség tanszék docense, így tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy áthidalhassa a tudományos felfedezések és a való világban történő felhasználás közötti szakadékot.

 

Együttműködései során az ügyfelek, a Seco kutatási és fejlesztési szakértői, egyetemi és PhD hallgatók közösen dolgoznak a gyártók által tapasztalt problémák megoldásán. E nehézségek némelyike nagyon specifikus, mások viszont a tartósság, a minőség és a termelékenység ősidők óta meglévő problémái. „A munkánknak végeredményben két fontos célja van. Az egyik a tudományos cél, vagyis az, hogy új tudományos ismeretekkel bővítsük a megmunkálás tudományterületét, a másik pedig, ami ugyanolyan fontos számunkra, az, hogy érezhető eredményekkel szolgáljunk az ügyfeleknek” – teszi hozzá M’Saoubi. „Az általam végzett kutatások többségének van egy alapvető jellemzője: főként azt próbálják megérteni, mi történik a forgácsolószerszámmal a megmunkálási folyamat alatt. Megpróbáljuk megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek következtében a szerszám a megmunkálási folyamat során károsodik, valamint azt, hogy hogyan befolyásolja ez a megmunkált alkatrész felületi integritását.”

 

A korai ügyfél-együttműködésnek és a tudományos világon belüli kiterjedt ismeretségének köszönhetően M’Saoubi széles körben kivetheti a hálóját a megoldások keresése során. „A világ legkülönbözőbb részein élő ügyfelekkel, illetve többek között egyesült királyságbeli, francia, svéd, német, amerikai és kanadai egyetemekkel működünk együtt” – mondja M’Saoubi.

 

Középpontban a fő üzleti tevékenység

Bár bizonyos iparágak speciális kihívásokkal néznek szembe, M’Saoubi továbbra is a Seco Tools fő tevékenységére helyezi a hangsúlyt. „Az ügyfeleknek olyan forgácsolószerszámokra és megoldásokra van szükségük, amelyek magas anyagleválasztási sebességet tesznek lehetővé, ugyanakkor tartósak és könnyen kezelhetők. Emellett minden területen következetes megmunkálási teljesítményt várnak el. A fenntarthatóságot is egyre inkább be kell építeni az anyag- és szerszámfejlesztésbe, például a szállítmányozási szektorban, ahol az utóbbi években elkezdődött a majdnem száraz és teljesen száraz megmunkálási megoldások fejlesztése a nehezen vágható fémekhez és ötvözetekhez” – magyarázza M’Saoubi.

 

Közel 25 éves iparági tapasztalatával és egy olyan pályafutással, amely a világ szinte minden részére eljuttatta, M’Saoubi továbbra is arra szeretné használni a tudását és a kapcsolatait, hogy konkrét megoldásokká formálja ötleteit. „A legnagyobb kihívás számunkra az, hogy az egyetemeken végzett tudományos kutatásokból származó alapvető ismereteket olyan bemeneti adatokká alakítsuk át, amelyeket ügyfeleinkkel együtt át tudunk ültetni a gyakorlatba” – mondja. „Számomra, aki mindkét világhoz tartozom, ez egy rendkívül izgalmas feladat.”

Kulcsszavak: Seco Tools

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

K&H: megtriplázódott a villanyautók száma Magyarországon

Látványos bővülés vár a villanyautók piacára az uniós piacokon, a tervek szerint ugyanis 2035-től várhatóan csak elektromos autókat lehet értékesíteni. Magyarországon 2020 májusa óta megháromszorozódott a tisztán elektromos személyautók száma, igaz, a teljes autóparkhoz képest még marginális az arányuk – derül ki a K&H összeállításából. A pénzintézet pedig kedvező kamatozású lízingkonstrukciót nyújt a magyar cégeknek ahhoz, hogy villanyautóval bővítsék a flottájukat, ezzel is segítve a vállalkozások kiadásainak csökkentését, lendületet adva az elektromobilizációnak.

2022. augusztus 8. 18:10

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Az ABB Red Dot-díjat nyert a FlexPacker ipari delta robotjáért

Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat. 

2022. augusztus 8. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20