Budapestre figyelt a techvilág

forrás: Prím Online, 2022. június 7. 19:41

Kódolói újdonságok, agilis csapatépítés, modern menedzsment fogások és a legfrissebb technológiai trendek – mindez egy helyen várta az idei Craft Conference résztvevőit. Május végén szakmai workshopokkal indult a program, június első két napján pedig többek között a NASA, a Google és a Spotify nagyágyúinak vagy éppen a Continental, a Microsoft és a Shapr3D magyar szakértőinek inspiráló előadásait hallgathatta meg a tanulni vágyó közönség. 

A kihagyhatatlan tudásbombát vállalati standok, kapcsolatépítő buli, dodzsem pálya és konferencia koktélok tették felejthetetlenné a Vasúttörténeti Park csodás díszletében. A Craft mára a szoftverfejlesztők megkerülhetetlen szakmai és közösségi platformjává nőtte ki magát a régióban, ezzel pedig Budapestet is előkelő helyre pozícionálja az európai techtérképen.

 

 

Közel 80 előadó, 5 színpad és 2 virtuális előadói tér, számos kihagyhatatlan workshop – elképesztően sok tudást és még több izgalmas programot sűrített csupán 4 napba az idei Craft Conference. Közép-Európa egyik legnépszerűbb techfesztiválja két évre az online térbe kényszerült, de idén május 31. és június 3. között végre ismét személyesen találkozhattak a szoftverfejlesztéssel foglalkozó junior és szenior szakemberek, valamit az IT-területen tevékenykedő projektmenedzserek, közép- és felsővezetők. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nem csak a szervezők várták nagyon az idei Craft-élményt: 32 országból közel 1500 szakember vett részt a fesztiválon, a budapesti Vasúttörténeti Parkban követték az előadásokat és a kapcsolódó programokat – míg több százan online kapcsolódtak be. „Nagyon büszkék vagyunk, hiszen a május végi Craft már kőbe vésve szerepel minden, technológiai területen dolgozó közép-európai fejlesztő naptárában, és azt is látjuk, hogy a világ egyre több pontjáról érkeznek a résztvevők. Ez nem csak nekünk nagy dolog, de Budapestet is felteszi a képzeletbeli techtérképre: szinte minden előadó azzal indít, mennyire szereti ezt a gyönyörű várost, a kultúrát és persze a gasztronómiát” – mondja Baccifava Médea, az eseményt szervező CraftHub egyik alapítója.

 

 

A legfrissebb techtrendek egy helyen, a legjobbaktól

A Craft Conference egyedülállóan sokszínű előadói gárdájával vonzza a fejlesztői közösséget évről évre, és ez idén sem volt másként. A Google, a NASA vagy az eBay szakemberei mellett a szervezetfejlesztő guruk, coach-ok, a kódolás és a legújabb technológiák mesterei is megosztották gondolatébresztő és azonnal gyakorlatba ültethető tippjeiket. A provokatív szakmai szemléletéről híres Kevlin Henney a nem funkcionális kódolás rejtelmeibe vezette be a nézőket, Kelsey Hightower a szoftverellátási lánc biztonságának eszközeiről beszélt, de szó esett a mesterséges intelligencia szerepéről az adaptív szervezetépítésben és az is kiderült, hogy a DevOps eszközei hogyan támogatják a mobilapplikációk fejlesztését, monitorozását és frissítését, vagyis a kiváló felhasználó élményt. Számos prezentáció fókuszált a technológia jelentőségére az üzleti eredmények elérésében: a Tesco Technology előadója elmagyarázta, hogyan segítik őket saját fejlesztéseik a fogyasztók magasabb minőségű kiszolgálásához – és térülnek meg többszörösen.

 

Az inspiráló előadások arra is rámutattak, hogy a kiváló kódolói tudás vagy egy sikeresen piacra dobott termék korántsem elég a hosszú távú boldoguláshoz: érdemes nagy hangsúlyt fektetni a folyamatos szakmai továbbképzésekre, valamint a soft- és vezetői kompetenciák tudatos fejlesztésére. Smruti Patel arról számolt be, hogy a feladatok közötti helyes priorizálás mennyire meg tudja dobni a csapatok teljesítményét, de a tapasztalt szervezeti szakértők azt is megosztották, hogyan képes a rendszerszintű empátia növelni az eredményességet. Gyakorlati példákból itt sem volt hiány, Maryam Umar olyan módszert mutatott, mely az együttműködést és egymás megértését segíti: egy közös helyiségbe kihelyezett táblán munkatársai megoszthatták, milyen körülmények között tudnak a legjobban dolgozni, mi motiválja őket, milyen nehézségekkel küzdenek vagy éppen mivel szeretnek foglalkozni a szünetekben és a szabadidejükben. A konferenciaprogramot kiválóan kiegészítette a tematikusan illeszkedő workshop-sorozat, mely az elhangzó előadásokhoz nyújtott behatóbb, részletesebb tudásanyagot például a magas teljesítményű csapatok építése vagy a Kubernetes technológia legfrissebb újdonságai kapcsán.

 

 

Élőben vagy az éterben – óriási élmény a Craft

Az előadói gárda mellett a Craft Conference nagy erénye, hogy a szakmai tudást páratlan kapcsolatépítési lehetőségekkel, közösségi programokkal és élményekkel párosítja. Az idei résztvevők megismerkedhettek a konferenciaszponzor cégekkel és az általuk kínált pozíciókkal, a dodzsem pályán vagy a kisvasúton kapcsolódhattak ki a szünetekben vagy kötetlenül diskurálhattak a szakmáról a networking bulin. A Craft tehát idén sem okozott csalódást, ráadásul sikerült tökéletesen egyesítenie az online konferenciák és a személyes részvétellel zajló szakmai találkozók legjobb tulajdonságait. „Bármennyire is örültünk annak, hogy végre visszatérhettünk a világjárvány előtti hagyományos rendezvényformátumhoz, nagyon fontosnak tartottuk, hogy azoknak a craftozóknak is maradéktalan élményt és hasznos szakmai útravalót tudjunk nyújtani, akik ezúttal nem tudtak velünk tartani. Bármikor kérdezhettek az előadóktól, csak úgy, mint a helyszínen, virtuálisan látogathatták a kiállítók standjait és velük játszhattak a nyereményekért. Már-már úgy érezzük magunkat, mint egy nagy család, akik mintha csupán néhány nap kihagyás után találkoznának egymással – az új arcokat pedig mindig örömmel látjuk” – meséli Baccifava Médea.

Kulcsszavak: Craft Conference CraftHub

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05