A gerinctorna gyakorlatok sérv esetén is segíthetnek (FOLYAMATBAN)

forrás: Prím Online, 2022. június 20. 09:07

A gerinctorna számos esetben segíthet, hogy megoldódjanak a problémáink. Sokan azt gondolják, hogy csak a hát fájdalmában nyújthanak enyhülést, azonban egy jó szakember képes akár a sérvet is kezelni a személyre szabott gerinctorna gyakorlatokkal. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mi az a gerinctorna és hogyan segíthet rajtunk, hogy könnyebb legyen az életünk.  

Mi az a gerinctorna?

 

A gerinctorna egy speciális gyógytorna, amely segíthet a gerinc panaszain, célba veszi a fájdalmat és enyhíti azt. Bár ez egy általános kifejezés, számos féle és fajta változata létezik, amely a különféle bántalmakra lehet megoldás. Ennek során a szakember a mozgást használja fel gyógyításra, általában azokat az izmokat célozza meg, amik létezéséről alig vagy egyáltalán nem tudtunk. 

 

A Gyógytornászom rendelő gerinctorna gyakorlatai mindig a páciens állapotához vannak igazítva. A cél mindig az, hogy a panasz okait megtaláljuk, majd azt kezeljük. Ez lehet gerincet érintő elmozdulás, izomegyensúly zavar, de akár sérv is, hiszen ebben ugyanúgy segíthet a gyógytorna, mint bármely más esetben. Nagy előnye a többi kezeléssel szemben, hogy itt megkeresik a probléma forrását, majd azt kezelik, így a gyógyulás maradandó lehet. Nem muszáj tehát azonnal fájdalomcsillapítóhoz folyamodni, géleket kenni magunkra, hiszen ezek bizonyos esetekben nem sokat használnak. 

 

A gerinctorna mikor segíthet?

 

A gerincsérv, a gerincferdülés, a porckorongsérv, de egyéb gerincbántalmak, illetve az ülőmunka miatt kialakult fájdalmak szinte minden esetben sikeresen gyógyíthatóak gerinctornával. Általánosságban elmondható, hogy minél előbb keressük fel a szakember a fájdalommal, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyógyulás gyors és maradandó legyen. A specialisták segítenek kiválasztani a számunkra megfelelő tornát, amit aztán néhány esetben akár otthon is elvégezhetünk. 

 

A személyre szabott kezelés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékony eredményt érhessünk el, hiszen kizárólag az a terület lesz érintett, amellyel komoly problémák vannak. Jelen esetben a gerinc, hiszen a sérv megkeserítheti a mindennapjainkat, így nem ár a lehető legkorábban felkeresni egy szakorvost.

 

 

Torna gerincsérvre

 

Szögezzük le, hogy általánosságban nem létezik speciálisan gerincsérvre kitalált torna. Azonban sokan használják például a McKenzie terápiát, mint általános kezelési módszer, azonban tévesen. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy ilyen kezelést kaptak, pedig csak egy hagyományos gerinctornán vettek rész, amellyel csak az idő lett húzva. 

 

A gerincsérv során a sérv legtöbbször egy irányba boltosul Ez egy deformációt hoz létre, amit kizárólag a megfelelő irányú mozgással lehet a helyére tenni. Miután mindez sikerül, ügyelni kell arra, hogy az ott is maradjon, így lehetősége van a körülötte lévő szöveteknek begyógyulni, hosszú távon a helyükre kerülni.

 

Erre azonban kizárólag egy szakképesített gyógytornász képes, aki egy részletes anamnézis felvételét követően megvizsgálja a pácienst. Ebből már jobban látja, hogy milyen mozgásra lesz szükség, hogy az újrasérvesedést el lehessen kerülni. Az egyéni terápián kiderül, ha valami miatt a test nem reagál a mozgásra, ilyenkor a terápiás terv változik, így elkerülhető, hogy hónapokon keresztül kelljen tornára járni és addig fájdalommal élni. A megfelelő feladatokkal és gyakorlatokkal, illetve a részletes kommunikációval kialakítható a compliance, ami manapság már nélkülözhetetlen eleme a sikeres terápiának. 

 

Ha esetleg már nincs tünet és fájdalom, a mozgás már nem korlátozott annyira, akkor már nyugodtan elkezdhetjük az izmok erősítését, az óvatos nyújtási gyakorlatokat. Ez segít majd abban, hogy egy stabil izomfűzőt alakítsunk ki. A folyamatos gyógytorna pedig hatással lesz a mindennapjainkra, hiszen ösztönöz majd bennünket arra, hogy aktívak maradjunk, így a gerinc képes lesz ellenállni az erős megterheléseknek. 

 

Gyógytornász választása

 

Mielőtt nekilátunk, hogy keressünk egy megfelelő szakembert a környéken, érdemes odafigyelni pár apróságra. Az egyik az, hogy a gyógytornásznak legyen megfelelő szakképesítése, hiszen egy tapasztalt orvos sokkal tisztábban látja az egyes helyzeteket. Emellett nem árt, ha az adott helyet könnyedén el tudjuk érni, nem kell órákat sétálni a városon belül. Nem utolsó sorban nézzük meg, hogy mivel lehet fizetni, hiszen praktikus lehet, ha a klinikán lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre. 

 

Kép: pexels.com

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09