A gerinctorna gyakorlatok sérv esetén is segíthetnek (FOLYAMATBAN)

forrás: Prím Online, 2022. június 20. 09:07

A gerinctorna számos esetben segíthet, hogy megoldódjanak a problémáink. Sokan azt gondolják, hogy csak a hát fájdalmában nyújthanak enyhülést, azonban egy jó szakember képes akár a sérvet is kezelni a személyre szabott gerinctorna gyakorlatokkal. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mi az a gerinctorna és hogyan segíthet rajtunk, hogy könnyebb legyen az életünk.  

Mi az a gerinctorna?

 

A gerinctorna egy speciális gyógytorna, amely segíthet a gerinc panaszain, célba veszi a fájdalmat és enyhíti azt. Bár ez egy általános kifejezés, számos féle és fajta változata létezik, amely a különféle bántalmakra lehet megoldás. Ennek során a szakember a mozgást használja fel gyógyításra, általában azokat az izmokat célozza meg, amik létezéséről alig vagy egyáltalán nem tudtunk. 

 

A Gyógytornászom rendelő gerinctorna gyakorlatai mindig a páciens állapotához vannak igazítva. A cél mindig az, hogy a panasz okait megtaláljuk, majd azt kezeljük. Ez lehet gerincet érintő elmozdulás, izomegyensúly zavar, de akár sérv is, hiszen ebben ugyanúgy segíthet a gyógytorna, mint bármely más esetben. Nagy előnye a többi kezeléssel szemben, hogy itt megkeresik a probléma forrását, majd azt kezelik, így a gyógyulás maradandó lehet. Nem muszáj tehát azonnal fájdalomcsillapítóhoz folyamodni, géleket kenni magunkra, hiszen ezek bizonyos esetekben nem sokat használnak. 

 

A gerinctorna mikor segíthet?

 

A gerincsérv, a gerincferdülés, a porckorongsérv, de egyéb gerincbántalmak, illetve az ülőmunka miatt kialakult fájdalmak szinte minden esetben sikeresen gyógyíthatóak gerinctornával. Általánosságban elmondható, hogy minél előbb keressük fel a szakember a fájdalommal, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyógyulás gyors és maradandó legyen. A specialisták segítenek kiválasztani a számunkra megfelelő tornát, amit aztán néhány esetben akár otthon is elvégezhetünk. 

 

A személyre szabott kezelés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékony eredményt érhessünk el, hiszen kizárólag az a terület lesz érintett, amellyel komoly problémák vannak. Jelen esetben a gerinc, hiszen a sérv megkeserítheti a mindennapjainkat, így nem ár a lehető legkorábban felkeresni egy szakorvost.

 

 

Torna gerincsérvre

 

Szögezzük le, hogy általánosságban nem létezik speciálisan gerincsérvre kitalált torna. Azonban sokan használják például a McKenzie terápiát, mint általános kezelési módszer, azonban tévesen. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy ilyen kezelést kaptak, pedig csak egy hagyományos gerinctornán vettek rész, amellyel csak az idő lett húzva. 

 

A gerincsérv során a sérv legtöbbször egy irányba boltosul Ez egy deformációt hoz létre, amit kizárólag a megfelelő irányú mozgással lehet a helyére tenni. Miután mindez sikerül, ügyelni kell arra, hogy az ott is maradjon, így lehetősége van a körülötte lévő szöveteknek begyógyulni, hosszú távon a helyükre kerülni.

 

Erre azonban kizárólag egy szakképesített gyógytornász képes, aki egy részletes anamnézis felvételét követően megvizsgálja a pácienst. Ebből már jobban látja, hogy milyen mozgásra lesz szükség, hogy az újrasérvesedést el lehessen kerülni. Az egyéni terápián kiderül, ha valami miatt a test nem reagál a mozgásra, ilyenkor a terápiás terv változik, így elkerülhető, hogy hónapokon keresztül kelljen tornára járni és addig fájdalommal élni. A megfelelő feladatokkal és gyakorlatokkal, illetve a részletes kommunikációval kialakítható a compliance, ami manapság már nélkülözhetetlen eleme a sikeres terápiának. 

 

Ha esetleg már nincs tünet és fájdalom, a mozgás már nem korlátozott annyira, akkor már nyugodtan elkezdhetjük az izmok erősítését, az óvatos nyújtási gyakorlatokat. Ez segít majd abban, hogy egy stabil izomfűzőt alakítsunk ki. A folyamatos gyógytorna pedig hatással lesz a mindennapjainkra, hiszen ösztönöz majd bennünket arra, hogy aktívak maradjunk, így a gerinc képes lesz ellenállni az erős megterheléseknek. 

 

Gyógytornász választása

 

Mielőtt nekilátunk, hogy keressünk egy megfelelő szakembert a környéken, érdemes odafigyelni pár apróságra. Az egyik az, hogy a gyógytornásznak legyen megfelelő szakképesítése, hiszen egy tapasztalt orvos sokkal tisztábban látja az egyes helyzeteket. Emellett nem árt, ha az adott helyet könnyedén el tudjuk érni, nem kell órákat sétálni a városon belül. Nem utolsó sorban nézzük meg, hogy mivel lehet fizetni, hiszen praktikus lehet, ha a klinikán lehetőség van a bankkártyával történő fizetésre. 

 

Kép: pexels.com

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Milyen fémipari szalagfűrészt válassz?

A szalagfűrész egy rendkívül praktikus találmány. A körfűrészekkel szemben, amelyek egy forgó fűrészlapot hajtanak meg, a szalagfűrészeknél egy rugalmas szalagot hajt körbe a gép, amely szintén folyamatos vágást tesz lehetővé. A szalagfűrészek nagy teljesítményű gépek, amelyekkel fától elkezdve a fémen át számos anyagot vágnak, nagyrészt komoly műhelyekben, illetve ipari létesítményekben.

2022. június 28. 15:05

A gerinctorna gyakorlatok sérv esetén is segíthetnek (FOLYAMATBAN)

A gerinctorna számos esetben segíthet, hogy megoldódjanak a problémáink. Sokan azt gondolják, hogy csak a hát fájdalmában nyújthanak enyhülést, azonban egy jó szakember képes akár a sérvet is kezelni a személyre szabott gerinctorna gyakorlatokkal. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mi az a gerinctorna és hogyan segíthet rajtunk, hogy könnyebb legyen az életünk.  

2022. június 20. 09:07

A zöldségek kiemelkedő hatása az egészségre

A zöldségek a legjobb szénhidrátforrások közé tartoznak, és minden étrend alapját kell képezniük. Ez alól a gyökérzöldségek sem kivételek, amelyek területünkön a hagyományos fajok közé tartoznak. Levesekhez, köretnek sütve, salátákba nyersen, sütemények alapanyagaként is kiválóak. A zöldségek pótolhatatlan helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban a magas vitamin-, ásványianyag-, rost- és egyéb fontos anyagok miatt, amelyek kedvezően befolyásolják szervezetünk élettani folyamatait.

2022. június 17. 10:46

Ilyen egy jó webshopkészítési tanfolyam

A webshopkészítés, köszönhetően a CMS rendszereknek, e-commerce platformoknak, bérelhető webáruházrendszereknek, sosem volt még ennyire egyszerű, akár egy online tanfolyam keretében is elsajátítható. 

2022. június 14. 09:46

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24