Többnyelvű egészségügyi dokumentumok mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordítása

forrás: Prím Online, 2022. június 29. 11:18

A Villámfordítás Fordítóiroda Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból közel 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00423 számú „KKV START INNOVÁCIÓ” című felhívásra benyújtott pályázatával. A Magyarországon egyedülálló mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordításra lehetőséget nyújtó technológia és nyelvi keretrendszer létrehozására lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatóktól származó iratok gépi fordítását.

A projekt célja olyan mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordításra lehetőséget nyújtó technológia és nyelvi keretrendszer létrehozása, amely lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatóktól származó iratok gépi fordítását. A magyar állami és magán egészségügyi intézmények 2022-ig szinte kivétel nélkül papíron adnak anamnézist, kezelési információt, laboreredményt és zárójelentést a pácienseiknek. A betegek külföldi gyógykezeléséhez az iratok fordítása szükséges, legtöbbször angol vagy német nyelvre. A nyomtatott iratok nem teszik lehetővé a modern fordítási technikák korlátlan alkalmazását.

 

A komplex fejlesztés során a legmodernebb fordítástechnológiai folyamat kidolgozása alkalmazott kutatást és adaptív innovációt igényel. A projektet nyelvész szakemberek, fordítás-technológusok, ML és AI szakemberek, valamint üzleti folyamattervezők együttműködése váltja valóra. Az eredményeket a hazai egészségügyi szervezetek és az érintett betegek egyaránt használni tudják majd. Hasonló eredményre vezető projekt, kutatás vagy piaci gyakorlat eddig nem valósult meg Magyarországon. A magyar nyelv sajátosságai és az egészségügyi dokumentációs gyakorlat következtében a piacon elérhető gépi fordítómotorok nem támogatják az orvosi szövegek automatizált fordítását, ezért a Villámfordítás tervezett megoldása jelenleg egyedülálló.

 

 

A projekt keretében a gépi fordító motor létrehozása és valós helyzetekben történő tesztelése történik meg. Az új műszaki megoldás a Villámfordítás fordítóiroda által korábban végzett orvosi és egészségügyi szakfordítások utólagos elemzése, szemantikai és komplex nyelvészeti feldolgozása történik, természetesen a személyes adatok eltávolítását követően.

 

A Villámfordítás fordítóiroda az elmúlt évtizedben számos olyan technológiai protokollt épített ki, amelyek segítségével a ritkában előforduló szövegformátumokat is fordításra alkalmas formára, szerkeszthetővé tud alakítani, ezzel lehetővé teszi a fordítási memóriák felépítését, a fordítási korpuszok létrehozását, később pedig a gépi fordítást. Az összesen 33 millió forintból fejlesztett technológia segítségével magasabb szintre léphet a hazai orvosi ellátásban résztvevők számára kiadott dokumentumok fordítása.

 

A Villámfordítás fordítóiroda elemzése szerint a hazai lakosság évi 70 ezer külföldi gyógykezelési alkalma esetében megközelítőleg évente 1,5 milliárd karakternyi orvosi dokumentum fordítására van lakossági igény.

 

A fejlesztés eredményeképpen az elkészülő fordítási modell alkalmas lesz arra, hogy az egészségügyben használt digitális rendszerekbe integrálva akár automatikusan is generáljanak a magyar zárójelentés vagy lelet helyett/mellett angol és/vagy német nyelvű fordítást, amelyet a páciens (is) kézhez vehet.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Az ABB Red Dot-díjat nyert a FlexPacker ipari delta robotjáért

Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat. 

2022. augusztus 8. 13:55

A Siemens Mobility bemutatja a vasút jövőjét

A Siemens Mobility bemutatja az InnoTrans 2022 kiállításon a Siemens Xcelerator nevű új, digitális üzleti platformját.  A Siemens Xcelerator egy nyílt, digitális üzleti platform. Célja, hogy olyan partnerekből álló hatékony ökoszisztémát hozzon létre, amelynek tagjai közösen képesek széles körben felgyorsítani a digitális átalakulást és a mobilitás magas fokú fenntarthatóságát. Azáltal, hogy a mobilitási ökoszisztéma minden résztvevője számára interfészeket nyit meg, a Siemens Xcelerator segít összekapcsolni a való világot a digitális világgal. Ezzel, a maga nemében az első ilyen innováció a vasúti ágazatban.

2022. augusztus 8. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20