Amit a rakós botokról tudni kell

forrás: Prím Online, 2022. július 1. 16:54

Amikor horgászfelszerelésre gondolunk, valahogy mindenkinek a horgászbot jut elsőként az eszébe. Talán azért, mert végső soron ez teremti meg a kapcsolatot köztünk és szeretett közegünk, a víz között, szerencsés esetben pedig köztünk és a horogra akadt hal között. 

Egy biztos, nagyon sok horgásznak a rakós botokra esik a választása.

 

Mikor válasszunk rakós botot?

 

Horgászbot-választásnál két dolgot kell átgondolnunk: mire és hogyan szeretnénk horgászni?

 

Azért köt ki nagyon sok horgász a rakós botnál, mert ez az a botfajta, amit szinte minden vízben kiválóan tudunk használni, legyen szó akár tóról vagy folyóról. Nem véletlen, hogy sok versenyhorgász is rakós botot használ! Nem beszélve az élményől, amit nyújt – a finom felszereléssel még nagyobb élmény elejteni egy tekintélyes méretű halat. A TackleBait.hu horgász webáruházban pedig igazán izgalmas választékból válogathatunk.


 

Mik a rakós botok alapvető jellemzői?

 

A rakós botok onnan kapták a nevüket, hogy több tagot egymásba rakva alakul ki a bot végső hossza, tehát a botok nem teleszkópos rendszerrel húzhatók ki egymásból. A bot hosszának változtatásához a hátsó tagokból kell levennünk.

 

Hosszuk 7-8 métertől akár 20 méterig is terjedhet, de a Nemzetközi Versenyhorgász Szövetség 13 métert határozott meg férfi versenyzők esetében – ez az a hossz, ami nem okoz egészségügyi károsodást, például húzódásokat, és nem mér túlzott terhelést a gerincre. Hobbihorgászok esetében elegendő a maximum 11,5 méteres hossz, de sokszor ennyi sem szükséges: egy 9-10 méteres bottal már kényelmesen el lehet horgászgatni.

 

Mit vegyünk figyelembe a bot kiválasztásakor?

 

A rakós botok minőségét elsősorban az határozza meg, hogy milyen anyagokat használnak fel a gyártásukhoz. Háromféle anyag jöhet szóba: a karbonszál, a műgyanta és az üvegszál.

 

A karbonszál a legdrágább alapanyag a három közül. Nagyon rideg, de mégis könnyű anyag, ezért nagy szilárdságot ad a botnak. Jellemzően nagy átmérőjű botokat készítenek belőle, mert így viszonylag elfogadható áron tudják őket értékesíteni (a nagyobb átmérőjű bot szilárdabb, így gyengébb minőségű karbon is használható a gyártásukhoz).

 

A műgyantát a karbonszalagok összeragasztására használják. Kiválóan alkalmas arra, hogy kitöltse a hézagokat a szálak között, így a karbonszálak egyenletessé válnak, ami kedvez a bot tulajdonságainak.

 

Az üvegszál strapabíró anyag, szinte törhetetlen. Amiért mégsem készülhetnek botok kizárólag ebből az anyagból, annak oka az, hogy a súlya viszont nagy, tehát lehetetlen lenne megtartani a horgászbotot.

 

Az üvegszálat ezért karbonszállal szokták keverni, de az így készülő botok még mindig nem kényelmesek, mert lógnak. Az egyetlen hely, ahol az üvegszál még jól is jöhet, a nyéltag: ha itt alkalmazzák ezt az anyagot, akkor az egész bot súlypontja hátrébb kerül, ami jót tesz a kezelhetőségének.

 

A rakós botok tehát mind kezdő, mind haladóbb horgászoknak jó választást jelentenek, hiszen széles körben kihasználhatóak, és kiváló horgász élményt nyújtanak.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet túlélni az érettségi előtti időszakot?

Mindig az utolsó hetek és napok a legnehezebbek, hiszen az érettségi egy nagyon stresszes időszak. Amellett, hogy rengeteget kell tanulni ilyenkor, nagy az esély arra, hogy a diákok fáradtak, a pihenés hiánya pedig ronthat a teljesítményen. Éppen ezért nem érdemes állandóan csak magolni és nem aludni semmit, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.

2022. augusztus 1. 11:47

Mit szólsz a legmenőbb, 2022-es nyári szettekhez?

Vannak olyan márkák, amelyek mindig a legjobb termékeket kínálják vásárlóik számára. A lábbelik területén például elsődleges a kényelem, de ennek a komfortérzetnek nem szabad a design rovására mennie. A legújabb stílusirányzatok a divat szerelmeseit teljesen elveszik a lábukról.

2022. augusztus 1. 11:20

Nyaraljunk az Északi-középhegységben!

Kis hazánk számtalan gyönyörű tájjal és településsel rendelkezik. Akármelyik országrészbe tervezünk elutazni, több napra, akár hetekre szóló elfoglaltságokat, programokat gyűjthetünk össze, és megannyi csodás emlékkel gazdagodhatunk.

2022. augusztus 1. 11:11

A remek és sokoldalú sztreccsfólia

Ha valamit be kell csomagolni, arra általában azért van szükség, mert azt a valamit el kell vinni az eredeti helyéről valami teljesen más helyen lévő pontra. Számos oka lehet ennek, de egy közös vonást minden egyes esetben érdemes kihangsúlyozni az ilyen történéseknél: vigyázni kell a szállítandó dolgokra. Ezt pedig csak szakszerű csomagolással és az ehhez való megfelelő csomagolóanyagok kiválasztásával lehet elérni.

2022. augusztus 1. 10:50

A tökéletes nyári ruha megtalálásának titka

Hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van, a télikabátok pedig szilárdan az ágy alatt maradnak, és egy darabig nem is jönnek majd elő. 

 

2022. augusztus 1. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24