Hogyan jegyezd meg könnyen az idegen szavakat?

forrás: Prím Online, 2022. július 3. 15:50

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a régi bölcsesség. De vajon hogyan, hányszor és milyen módon kell ismételni, hogy stabilan rögzüljenek a fejünkben az idegen szavak? Nyelvtanároktól megtudhattunk: ennek külön tudománya van, és közben számos érdekes trükköt alkalmazhatunk.

Hogyan jegyezzünk meg minél több szót és kifejezést, ha idegen nyelvet tanulunk? Kezdjük a kevésbé lelkesítő hírrel: tudomásul kell vennünk, hogy az ismétlést nem lehet megúszni. Ráadásul nagyon következetesen kell végrehajtanunk, hogy a szavak a hosszú távú memóriánkba is bekerüljenek.

 

“Közismert tény, hogy egy szót átlagosan csak nyolc találkozás után jegyez meg az ember. Szerencsére viszont azt is megállapították a kutatások, hogyan tudjuk a leghatékonyabban rögzíteni az új szavakat. A titok, hogy 2-3 hónapig rendszeresen elő kell venni őket” – mondja Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője.

 

A tanulmányok rávilágítottak, eleinte minél rövidebb időközönként, akár egy nap, majd két nap elteltével érdemes feleleveníti a szavakat. Ahogy azonban az idő halad, elég egyre ritkábban felidézni őket – hetente, két hentente és így tovább.

 

“Éppen ezért kevésbé hatékony az a kurzus, ahol teljesen egymásra épülnek az órák. Ehelyett érdemes használni az előző órán tanultakat is, hiszen egy alkalom kevés a tudás rögzítésére. A feladatok során ezért nem csak az aktuális leckéből, hanem a teljes korábbi anyagból merítünk. A tudás átadása jó esetben nem lineáris, inkább spirális folyamat” – teszi hozzá a szakértő.

 

 

A merész dáma, aki kutyát sétáltat

De vajon mennyi időbe telik elsajátítani az angol nyelvet, és összesen hány szóról beszélünk? Varga Brigitta angoltanár, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat angoltanulási szakértője elárulja: a középfokú tudás megszerzése minimum 360-440 óra tanulást igényel, ami anyanyelvi környezetben lehet egy év, egyébként pedig ennél hosszabb idő is.

 

Az angol nyelv több mint egymillió szóból áll, ám az átlagember ebből nem használ többet 12-14 ezernél. A középfokú vizsgához elegendő mintegy 3 ezer szót megjegyezni. Ehhez létezik még egy jól bevált trükk: az agyunk könnyebben memorizál történeteket, vicces dolgokat, főleg, ha kép, hang, mozgás is kapcsolódik az adott szóhoz.

 

“Ezzel én gimiben kísérleteztem a franciaórán. Képtelen voltam például megjegyezni a hebdomadaire szót. Ezért elképzeltem egy kutyát az “eb” részhez, a “doma”-hoz pedig egy dámát, aki nagyon merész – ugyanis a daire az angol dare, azaz merni szóra emlékeztet. Így megjelent a szemem előtt egy merész dáma, aki egy kutyával sétál az utcán, a kezében egy hetilappal, mivel a szó egyébként azt jelenti: hetente. Erről a képről már könnyen eszembe jutott a szó. Érdemes tehát képeket, gondolattársításokat alkotni, ha nehéz szavakat tanulunk, mert ha eleinte zagyvaságnak tűnnek is, mindig segítenek” – zárja Brigitta.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2022. július legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta legújabb, 2022 júliusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A jelentés szerint az Emotet tartja magát a legyakrabban előforduló kártékony programok listáján, annak ellenére is, hogy globális hatása 50%-kal csökkent júniushoz képest.

2022. augusztus 17. 11:20

Az energiaválság a számítástechnikai piacot sem kíméli

A növekvő rezsiköltségek miatt még nagyobb lendülettel szabadulnának a bányászok a videokártyáiktól, ami a használtpiac további erősödését eredményezi, a magyarok pedig most kezdenek rájönni, mennyit is számít az energiatakarékosság.

2022. augusztus 17. 09:55

Mobilpiac: a legolcsóbb díjcsomagok drágultak, de többet is nyújtanak érte

A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 első félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elemzésből kiderül: elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára emelkedett, amik ugyanakkor minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak.

2022. augusztus 16. 18:43

Nikon siker az EISA Awards-on

A Nikon négy terméke is sikeres volt az EISA Awards 2022-2023 rendezvényen. A Nikon vezető tükör nélküli fényképezőgépe, a Z 9, lenyűgözte a zsűrit, és elnyerte a „Camera of the year“ címet. A NIKKOR objektívek szintén diadalmaskodtak: a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S a „Telephoto Lens” díjat, a NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S a „Professional Telephoto Lens” díjat hozta el, a NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S pedig a „Macro Lens” kategóriában nyert.

2022. augusztus 16. 17:00

Új gyerek okosórával jelentkezik a norvég Xplora

Az Xplora, az 5 és 12 év közötti gyermekek számára készült okosórák világelső gyártója piacra dobta legújabb készülékét, az új XGO3-at. A még gyorsabb, pontosabb és strapabíróbb okosórák már a hazai piacon, a Media Markt üzleteiben is elérhetőek.

2022. augusztus 16. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40