Miért fontos, hogy profi bérszámfejtővel dolgozzunk?

forrás: Prím Online, 2022. július 18. 16:08

Ha egyszerű a vállalkozásunk, és nincs alkalmazottunk, hanem magunk húzzuk az igát, akkor elegendő egy könyvelő a vállalkozásunk adóügyeinek rendben tartására. Abban a pillanatban azonban, hogy legalább egy alkalmazottunk van, szükségünk lesz egy bérszámfejtőre. Nem mindegy azonban, hogy milyenre. Cégünk gyarapodásához és jóllétéhez ugyancsak szükséges, hogy profi bérszámfejtőt alkalmazzunk.

 

De mit is csinál egy bérszámfejtő?

 

A könyvelőtől eltérően, aki a cég adóügyeit és számláit rendezi, a bérszámfejtő alapvetően az alkalmazottak bérezésével, szabadságügyeivel, betegállományával dolgozik - és az utolsó forintig mindent számon tart.

 

A bérszámfejtő asztalára tartozik az alkalmazottal kötendő szerződések és munkaköri leírások elkészítése, de a NAV felé való bejelentések vagy kijelentések is.

 Photo by Javier Sierra on Unsplash

 

Ha az alkalmazott beteg lesz - márpedig időnként szinte mindenki beteg -, akkor az ő betegszabadságának papírozását is a bérszámfejtő intézi. Ugyanígy, ha az alkalmazott szülési szabadságra meg, beleértve az összes ide tartozó állami támogatást, a CSED-et, a GYED-et és a GYES-t is, ott és akkor neki kell intézkednie. Ha pedig a munkavállaló gyermeke beteg, annak a papírozását is ő intézi. De a gyermekek után járó kedvezmények, sőt, még a túlóra is az ő hatáskörébe tartozik.

 

Mindaz, ami a bruttó és a nettó bér között van, a bérszámfejtő feladata: a nyugdíj- és a TB-járulék, amely biztosítja az egészségügyi ellátást és a betegszabadságot, a táppénzt. Természetesen a személyi jövedelemadó levonása és az összes több adó, amely ide tartozik, a bérszámfejtő íróasztalának papírhalmait gyarapítja. Ne feledjük a munkahelyi baleseteket sem, hiszen a munkahelyi baleset bejelentése és az ehhez tartozó táppénz is az ő dolga.

 

Ott vannak aztán az egyéb kifizetések, kiküldetések kifizetése, egészségpénztári utalások, cafeteria, és minden egyéb hasonszőrű juttatás. És természetesen sok esetben maga a fizetés utalása, hogy a munkavállaló nettó bére a megbeszélt napra megérkezzen a bankszámlájára - mégpedig pontosan.

 

A munkáltató felé még ezeken felül különböző nyilvántartásokat és bérstatisztikákat készít el.

 

Csupán ebből a felsorolásból is látszik, a bérszámfejtőnek nem kevés feladata van, ráadásul azok is meglehetősen összetettek. Hát még, ha belegondolunk, hogy mindez csupán egyetlen munkavállalóra vonatkozik! Már egy kisebb, családias méretű cégnél is ez a szám felszorzódik. Könnyű ezek után belátni, hogy a bérszámfejtőnek a hónap minden napjára akadna tennivaló úgy, hogy egyáltalán ne unatkozzon.

 

Lássuk, mi minden szükséges ehhez a munkához - mitől lesz valaki profi?

 

A jó bérszámfejtő - manapság bérügyintézőnek is hívják - elsősorban pontos és nagyon precíz. Annyi adatot kell kezelnie, hogy nem engedheti meg magának a pontatlanságot, mert magának okozna kellemetlenségeket. Ehhez pedig bizony monotóniatűrés szükséges.

 

A profi bérszámfejtő azonban többet is tud ennél: az ismeretei nem statikusak, hanem folyamatosan naprakész, képzi magát, fejlődik a szakmabeli és jogi ismeretekben, és nem utolsósorban követi a törvényi változásokat, hiszen ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne pusztán jól, hanem aranyat érően végezze a munkáját.

 

Ide tartozik az is, hogy képes legyen felzárkózni a technikai fejlődéssel, mindazokkal a programokkal, amelyek megkönnyítik a munkáját, hiszen a feladatainak nagy része ma már elektronikus ügyintézésben működik.

 

Mivel a munkabérek mindig is tabunak számítanak, a bérszámfejtő bizalmi pozíció is. Tudnia kell minden körülmények között diszkrétnek és egyenesen titoktartónak lennie. Az adatok, amelyekkel dolgozik, bizalmasak: születési idő, családi állapot, és természetesen a fizetés és az egyéb juttatások. Ezek mind nem nyilvános információnak minősülnek, nemcsak hivatalosan, hanem a valóságban is..

 

A gazdasági irodákban pont ezért nem csupán szakmai, hanem emberi történetekkel is találkozhat az ott dolgozók. Itt derül ki, hogy nem csupán a számokkal és a papírokkal van dolga, hanem némi pszichológiai jártasság sem árt. A papírok és nevek mögött ugyanis minden esetben emberek és egyedi sorsok állnak.  Az emberek pedig kiszámíthatatlanok, különösen, ha a fizetésük a tét, a gazdasági irodák - nos, az irodák gócpontjai a feszültségnek. Olykor előfordul, hogy a bérszámfejtő nehéz napját nem a papírok okozzák, hanem hogy a feszültséget rajtuk vezeti le a csalódott vagy frusztrált alkalmazott - esetleg főnök. A jó bérszámfejtő tehát nagy stressztűrő képességgel rendelkezik (és természetesen vastag bőr vagy adott esetben némi empátia sem árt).

 

A stressz nemcsak az érintett alkalmazottak felől jön, hanem még gyakrabban a határidők felől, márpedig ebben a szakmában nagyon is szükséges a pontosság és a határidők betartása, hiszen a NAV nem nézi az embert, a bérszámfejtőnek viszont muszáj.

 

A szakma része, hogy a könyvelőkhöz hasonlóan többnyire van felelősségbiztosítása, amivel biztosíthatjuk az anyagi biztonságot magunknak és az alkalmazottainknak. Ide tartozik természetesen az is, hogy a bérszámfejtővel szerződés alapján dolgozunk, vagyis már a legelején lefektetjük, pontosan mi lesz az ő dolga és felelőssége, és mi a miénk mint a vállalkozás vezetőié.

 

Ha a bérszámfejtő mindezeket nem tudja jól csinálni, akkor könnyen szembetalálhatja magát alsó hangon is egy fél tucat ember haragjával: a munkavállalók, a cégvezető, az adóhatóság, hogy csak párat említsünk. A számoknak bizony stimmelnie kell. Az informatika fejlődése persze nagy segítség mind a könyvelőknek, mind a bérszámfejtőnek, de pont a dolog emberi oldala miatt (váratlan megbetegedések, várandósság stb) esetében bizonyosodik be, hogy szükség van egy pontos ember munkájára, mert ezeket az eseteket egy gép önállóan - egyelőre legalábbis - nem tudja megoldani. Szerencsére ott a bérszámfejtő.

 

Az alábbiakból talán azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a bérszámfejtőnek valamiféle modern szupermennek kell lennie, aki minden téren megállja a helyét, és ezek után belátható, hogy ez valamennyire igaz. Ha profi bérszámfejtőt találunk, becsüljük meg. Most már talán sejtjük, mennyit ér. Még akkor is, ha egyébként ember.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet túlélni az érettségi előtti időszakot?

Mindig az utolsó hetek és napok a legnehezebbek, hiszen az érettségi egy nagyon stresszes időszak. Amellett, hogy rengeteget kell tanulni ilyenkor, nagy az esély arra, hogy a diákok fáradtak, a pihenés hiánya pedig ronthat a teljesítményen. Éppen ezért nem érdemes állandóan csak magolni és nem aludni semmit, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.

2022. augusztus 1. 11:47

Mit szólsz a legmenőbb, 2022-es nyári szettekhez?

Vannak olyan márkák, amelyek mindig a legjobb termékeket kínálják vásárlóik számára. A lábbelik területén például elsődleges a kényelem, de ennek a komfortérzetnek nem szabad a design rovására mennie. A legújabb stílusirányzatok a divat szerelmeseit teljesen elveszik a lábukról.

2022. augusztus 1. 11:20

Nyaraljunk az Északi-középhegységben!

Kis hazánk számtalan gyönyörű tájjal és településsel rendelkezik. Akármelyik országrészbe tervezünk elutazni, több napra, akár hetekre szóló elfoglaltságokat, programokat gyűjthetünk össze, és megannyi csodás emlékkel gazdagodhatunk.

2022. augusztus 1. 11:11

A remek és sokoldalú sztreccsfólia

Ha valamit be kell csomagolni, arra általában azért van szükség, mert azt a valamit el kell vinni az eredeti helyéről valami teljesen más helyen lévő pontra. Számos oka lehet ennek, de egy közös vonást minden egyes esetben érdemes kihangsúlyozni az ilyen történéseknél: vigyázni kell a szállítandó dolgokra. Ezt pedig csak szakszerű csomagolással és az ehhez való megfelelő csomagolóanyagok kiválasztásával lehet elérni.

2022. augusztus 1. 10:50

A tökéletes nyári ruha megtalálásának titka

Hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van, a télikabátok pedig szilárdan az ágy alatt maradnak, és egy darabig nem is jönnek majd elő. 

 

2022. augusztus 1. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24