Miért fontos, hogy profi bérszámfejtővel dolgozzunk?

forrás: Prím Online, 2022. július 18. 16:08

Ha egyszerű a vállalkozásunk, és nincs alkalmazottunk, hanem magunk húzzuk az igát, akkor elegendő egy könyvelő a vállalkozásunk adóügyeinek rendben tartására. Abban a pillanatban azonban, hogy legalább egy alkalmazottunk van, szükségünk lesz egy bérszámfejtőre. Nem mindegy azonban, hogy milyenre. Cégünk gyarapodásához és jóllétéhez ugyancsak szükséges, hogy profi bérszámfejtőt alkalmazzunk.

 

De mit is csinál egy bérszámfejtő?

 

A könyvelőtől eltérően, aki a cég adóügyeit és számláit rendezi, a bérszámfejtő alapvetően az alkalmazottak bérezésével, szabadságügyeivel, betegállományával dolgozik - és az utolsó forintig mindent számon tart.

 

A bérszámfejtő asztalára tartozik az alkalmazottal kötendő szerződések és munkaköri leírások elkészítése, de a NAV felé való bejelentések vagy kijelentések is.

 Photo by Javier Sierra on Unsplash

 

Ha az alkalmazott beteg lesz - márpedig időnként szinte mindenki beteg -, akkor az ő betegszabadságának papírozását is a bérszámfejtő intézi. Ugyanígy, ha az alkalmazott szülési szabadságra meg, beleértve az összes ide tartozó állami támogatást, a CSED-et, a GYED-et és a GYES-t is, ott és akkor neki kell intézkednie. Ha pedig a munkavállaló gyermeke beteg, annak a papírozását is ő intézi. De a gyermekek után járó kedvezmények, sőt, még a túlóra is az ő hatáskörébe tartozik.

 

Mindaz, ami a bruttó és a nettó bér között van, a bérszámfejtő feladata: a nyugdíj- és a TB-járulék, amely biztosítja az egészségügyi ellátást és a betegszabadságot, a táppénzt. Természetesen a személyi jövedelemadó levonása és az összes több adó, amely ide tartozik, a bérszámfejtő íróasztalának papírhalmait gyarapítja. Ne feledjük a munkahelyi baleseteket sem, hiszen a munkahelyi baleset bejelentése és az ehhez tartozó táppénz is az ő dolga.

 

Ott vannak aztán az egyéb kifizetések, kiküldetések kifizetése, egészségpénztári utalások, cafeteria, és minden egyéb hasonszőrű juttatás. És természetesen sok esetben maga a fizetés utalása, hogy a munkavállaló nettó bére a megbeszélt napra megérkezzen a bankszámlájára - mégpedig pontosan.

 

A munkáltató felé még ezeken felül különböző nyilvántartásokat és bérstatisztikákat készít el.

 

Csupán ebből a felsorolásból is látszik, a bérszámfejtőnek nem kevés feladata van, ráadásul azok is meglehetősen összetettek. Hát még, ha belegondolunk, hogy mindez csupán egyetlen munkavállalóra vonatkozik! Már egy kisebb, családias méretű cégnél is ez a szám felszorzódik. Könnyű ezek után belátni, hogy a bérszámfejtőnek a hónap minden napjára akadna tennivaló úgy, hogy egyáltalán ne unatkozzon.

 

Lássuk, mi minden szükséges ehhez a munkához - mitől lesz valaki profi?

 

A jó bérszámfejtő - manapság bérügyintézőnek is hívják - elsősorban pontos és nagyon precíz. Annyi adatot kell kezelnie, hogy nem engedheti meg magának a pontatlanságot, mert magának okozna kellemetlenségeket. Ehhez pedig bizony monotóniatűrés szükséges.

 

A profi bérszámfejtő azonban többet is tud ennél: az ismeretei nem statikusak, hanem folyamatosan naprakész, képzi magát, fejlődik a szakmabeli és jogi ismeretekben, és nem utolsósorban követi a törvényi változásokat, hiszen ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne pusztán jól, hanem aranyat érően végezze a munkáját.

 

Ide tartozik az is, hogy képes legyen felzárkózni a technikai fejlődéssel, mindazokkal a programokkal, amelyek megkönnyítik a munkáját, hiszen a feladatainak nagy része ma már elektronikus ügyintézésben működik.

 

Mivel a munkabérek mindig is tabunak számítanak, a bérszámfejtő bizalmi pozíció is. Tudnia kell minden körülmények között diszkrétnek és egyenesen titoktartónak lennie. Az adatok, amelyekkel dolgozik, bizalmasak: születési idő, családi állapot, és természetesen a fizetés és az egyéb juttatások. Ezek mind nem nyilvános információnak minősülnek, nemcsak hivatalosan, hanem a valóságban is..

 

A gazdasági irodákban pont ezért nem csupán szakmai, hanem emberi történetekkel is találkozhat az ott dolgozók. Itt derül ki, hogy nem csupán a számokkal és a papírokkal van dolga, hanem némi pszichológiai jártasság sem árt. A papírok és nevek mögött ugyanis minden esetben emberek és egyedi sorsok állnak.  Az emberek pedig kiszámíthatatlanok, különösen, ha a fizetésük a tét, a gazdasági irodák - nos, az irodák gócpontjai a feszültségnek. Olykor előfordul, hogy a bérszámfejtő nehéz napját nem a papírok okozzák, hanem hogy a feszültséget rajtuk vezeti le a csalódott vagy frusztrált alkalmazott - esetleg főnök. A jó bérszámfejtő tehát nagy stressztűrő képességgel rendelkezik (és természetesen vastag bőr vagy adott esetben némi empátia sem árt).

 

A stressz nemcsak az érintett alkalmazottak felől jön, hanem még gyakrabban a határidők felől, márpedig ebben a szakmában nagyon is szükséges a pontosság és a határidők betartása, hiszen a NAV nem nézi az embert, a bérszámfejtőnek viszont muszáj.

 

A szakma része, hogy a könyvelőkhöz hasonlóan többnyire van felelősségbiztosítása, amivel biztosíthatjuk az anyagi biztonságot magunknak és az alkalmazottainknak. Ide tartozik természetesen az is, hogy a bérszámfejtővel szerződés alapján dolgozunk, vagyis már a legelején lefektetjük, pontosan mi lesz az ő dolga és felelőssége, és mi a miénk mint a vállalkozás vezetőié.

 

Ha a bérszámfejtő mindezeket nem tudja jól csinálni, akkor könnyen szembetalálhatja magát alsó hangon is egy fél tucat ember haragjával: a munkavállalók, a cégvezető, az adóhatóság, hogy csak párat említsünk. A számoknak bizony stimmelnie kell. Az informatika fejlődése persze nagy segítség mind a könyvelőknek, mind a bérszámfejtőnek, de pont a dolog emberi oldala miatt (váratlan megbetegedések, várandósság stb) esetében bizonyosodik be, hogy szükség van egy pontos ember munkájára, mert ezeket az eseteket egy gép önállóan - egyelőre legalábbis - nem tudja megoldani. Szerencsére ott a bérszámfejtő.

 

Az alábbiakból talán azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a bérszámfejtőnek valamiféle modern szupermennek kell lennie, aki minden téren megállja a helyét, és ezek után belátható, hogy ez valamennyire igaz. Ha profi bérszámfejtőt találunk, becsüljük meg. Most már talán sejtjük, mennyit ér. Még akkor is, ha egyébként ember.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50