Az ABB együttműködik a Microsofttal az energiahatékonyság terén

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 1. 12:20

Az ABB bejelentette, hogy a Microsoft csatlakozott az ABB által kezdeményezett Energiahatékonysági Mozgalomhoz (Energy Efficiency Movement)

Az ABB által 2021 márciusában indított #energyefficiencymovement több érdekelt felet tömörítő kezdeményezés, amelynek célja a figyelemfelkeltés és a cselekvés ösztönzése az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Az ABB felkéri a vállalatokat, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és tegyenek nyilvános, másokat is cselekvésre ösztönző kötelezettségvállalást. A Microsoft az egyik legnagyobb vállalati partner, amely eddig csatlakozott a kezdeményezéshez. 

 

Az iparban egyre sürgetőbbé válik az energiahatékonyság kérdése, mivel a vállalatok – a növekvő energiaköltségek, valamint az ügyfelek, a munkavállalók és a kormányok által a fenntarthatóság érdekében kifejtett nyomás hatására – a dekarbonizáció lehetőségeit keresik. Az ABB megbízásából nemrégiben készült felmérés szerint az energiahatékonyság világszerte az első helyen áll a vállalati vezetők által kitűzött célok listáján. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett ipari vállalati vezetők 89 százaléka a következő öt évben növelni kívánja a működésük energiahatékonyságának javítását célzó beruházások volumenét, 54 százalékuk pedig a nettó nulla kibocsátás elérését tűzte ki célul ebben az időszakban. 

 

 

„A legzöldebb energia az az energia, amelyet soha nem használunk fel” – nyilatkozta Tarak Mehta, az ABB Hajtások üzletágának vezetője. „Mivel a világon előállított villamos energiának a 45 százalékát az épületekben és az iparban alkalmazott villanymotorok meghajtására használják, az energiahatékonyság javítása alapvető stratégiai cél az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A digitálisan összekapcsolt, energiahatékony megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy felgyorsítsuk a haladás ütemét az energiahatékonyság javítása terén, ezért nagy örömömre szolgál, hogy a Microsoft és az ABB közösen törekszik arra, hogy nagyobb energiahatékonyságot tegyenek lehetővé a saját és az ügyfeleink működésében.”   

 

„A Microsoft csatlakozik az ABB által kezdeményezett „Energiahatékonysági Mozgalomhoz”, hogy ezáltal is világszerte hozzájáruljon az energiahatékonyság növeléséhez, illetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez” – nyilatkozta Elisabeth Brinton, a Microsoft fenntarthatósági ügyekért felelős alelnöke. „A Microsoft elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra karbon-negatívvá válik, és 2025-re kizárólag 100 százalékban megújuló villamos energiát használ, amely célok jól illeszkednek mind az ABB, mind az Energiahatékonysági Mozgalom célkitűzésihez. Mindez további támogatást jelent a már meglévő együttműködésünk számára, és célunk segíteni a gyártási, a közlekedési és a városfejlesztési ágazatokban működő ügyfeleinket, hogy működési területükön jobb döntéseket hozzanak, és jelentős hatékonyságnövekedést érjenek el.” 

 

Az ABB a maga részéről 2021-ben mintegy 28 százalékkal csökkentette a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátását az előző évhez képest. Az ABB 2030-ig szóló átfogó fenntarthatósági stratégiájában megerősítette, hogy az évtized végére eléri a szén-dioxid-semlegességet. Saját tevékenységére vonatkozó célokon túl az ABB azt is vállalta: támogatni kívánja az ügyfeleit abban, hogy 2030-ig, évente legalább 100 megatonnával csökkentsék CO2-kibocsátásukat, ami 30 millió belső égésű autó közúti forgalomból való kivonásának felel meg. A partnerekkel, köztük a Microsofttal, a Deutsche Post DHL Grouppal és az Alfa Lavallal folytatott együttműködés révén, az ABB az Energiahatékonysági Mozgalom keretében azzal a céllal fogja össze a hasonlóan gondolkodó iparági vezetőket, hogy felgyorsítsa a dekarbonizációra irányuló erőfeszítések ütemét. 

 

Miután a két fél a közelmúltban ünnepelte az ABB Ability, azaz az ABB digitális megoldások portfóliójának keretében folytatott  ötéves, sikeres együttműködésüket, az Energiahatékonysági Mozgalomra vonatkozó mostani bejelentés tovább erősíti a Microsoft és az ABB azon közös, a technológia határait kitoló erőfeszítéseit, amelyek elősegítik az ügyfelek számára a fenntarthatóság kérdésének megoldását. A Microsoft Azure platformszolgáltatási képességet, valamint a mesterséges intelligencián és a gépi tanuláson alapuló analitikát, a felhőalapú számítástechnikát és a peremhálózati („edge”) technológiákat használva az ABB Ability megoldásai számos olyan ipari felhasználási esetet támogatnak, amelyek segítenek a vállalatoknak optimalizálni az energia felhasználását a hajtásláncokban, a létesítményekben és más fizikai eszközökben. Az ABB új fehér könyvében (white paper) rávilágít néhány lehetőségre, amelyeket a digitalizáció és az ipari dolgok internete (IIoT) kínál az energiahatékonyabb működés megvalósításában. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40