Miért olyan nehéz legyőzni a függőségeket?

Czipperer Dia, 2022. szeptember 1. 16:55

A függőség rabságába beleesni könnyű, kiszabadulni onnan viszont már annál nagyobb kihívás. Ez egyaránt érvényes az alkohol, a cigaretta, a drogok vagy akár a gyógyszerek okozta addikcióra. 

De vajon mi lehet annak az oka, hogy ilyen nehéz megszabadulni azoktól a szokásokról, melyekről jól tudjuk, hogy valójában milyen károsak?


 

A kitaposott út metaforája

 

A függőségek működésének megértését legjobban egy kitaposott út analógiájával lehet demonstrálni – mondják a Swan Lake Központ szakemberei

 

Képzeljünk el egy földutat, amin rendszeresen végighajtunk az autónkkal. Minden egyes alkalom után egyre mélyebb nyomot hagyunk a porban, és mivel mindig ugyanazt az utat tesszük meg, egy idő után rutinossá válik.

 

Az autó szinte már magától kanyarodik rá az útra, ahol a mélyedések terelik a kerekeket, így kormányozni sem szükséges a járművet. Meglehetősen komfortos így a vezetés, hisz újra és újra ugyanazt a betanult útvonalat járjuk végig. 

 

Egy új út kitaposása sosem könnyű

 

Miután hosszú évekig közlekedtünk a bejáratott útvonalon, rájövünk, hogy akadna sokkal optimálisabb út is, amelyen gyorsabban célba érnénk. Elhatározzuk hát, hogy mostantól inkább arra fogunk majd menni. 

 

A következő alkalommal ezért a kitaposott helyett az új útra térünk rá. Mivel azonban ezt eddig nem használtuk, nincsenek meg azok a mélyedések, amik terelnék a járművet, így a vezetés sokkal nehezebb, és nagyobb odafigyelést igényel. Talán elsőre túl nagy kihívásnak is találjuk, és elmegy a kedvünk az egésztől. Mi lenne, ha mégis megmaradnánk a jól bevált útvonalnál? 

 

De nem adjuk fel, kitartunk az elhatározásunk mellett, és legközelebb ismét az új úton megyünk végig. Még mindig nagyon nehéz, bár talán már egy kicsit egyszerűbb, mint a legelső alkalommal. És minél többször haladunk át rajta, annál könnyebb lesz, hiszen szép lassan itt is elmélyülnek a nyomok.

 

A régi utat pedig elkezdi benőni a gaz, lassan feltöltődnek a keréknyomok. Egy ideig még nagy a kísértés, hogy visszakanyarodjuk rá, és koncentrálnunk kell, hogy ne engedjünk a megszokásnak, de ha kitartóak vagyunk, előbb-utóbb ez az út is bejáródik, és azon kapjuk magunkat, hogy már nincs is szükségünk a régire.

 

Mi köze mindennek a függőségekhez?

 

A kitaposott út metaforája tökéletesen példázza a függőségek működését. Ugyanis az agyunkban is vannak hasonló “útvonalak”, melyek egy-egy gyakran alkalmazott viselkedésforma során alakulnak ki. 

Ha például minden problémánk megoldását az alkoholban keressük, ez lesz az a bejáratott út, amire mindig visszatérünk, hisz kényelmes, mert szinte már rutinból cselekszünk. Az agyunk nem ismer más alternatív útvonalakat. 

 

Elménk és pszichénk is az “ismerős”-t kedveli, és tart az újtól, legyen az új barát, hobbi, étel stb. Ez az ismerősség nagyon erősen benne tart minket a megszokásban, de ha pl. a sportolás új szokásától jobb közérzetünk lesz, az segít az ellenállást leküzdeni.

 

Amennyiben megszületik az elhatározás, hogy abbahagyjuk az italozást, ezzel új útvonal alapjait tesszük le. Ám ahogy az az autós példában is megfigyelhető, először ezen az úton is igen nehéz lesz végighaladni. Erőfeszítésre lesz szükség, megtalálni azokat a módokat, melyekkel a feszültségünket csökkenthetjük, illetve jobb közérzetet alakíthatunk ki. Ám ahogy a  jó szokások kezdik kifejteni jótékony hatásukat, illetve a pszichoterápia segítségével “kihúzzuk” a lelki “tüskéket”, egyre kisebb a kísértés a régi, rossz vágányra visszatérni.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fülbevaló öltöztet

Az embereket mindig is elvarázsolta a szépség és az elegancia. Az ékszerek között az egyik legérdekesebb és izgalmasabb a fülbevalók világa, talán azért, mert a legszembetűnőbb a viselése. 

2022. október 1. 10:19

Ütvefúró vagy fúrókalapács? Melyik mire jó?

A fúrás már-már hétköznapi tevékenység. Ha épp nem nekünk kell lyukat fúrni, akkor a szomszéd veszi elő a leghangosabb gépét. Ilyenkor általában két szerszám kerül szóba. Az ütvefúró, vagy a fúrókalapács. Ebben a bejegyzésben megnézzük, mi a különbség a kettő között, illetve mikor, melyiket, és hogyan célszerű használni.

2022. szeptember 27. 17:27

Miért olyan nehéz legyőzni a függőségeket?

A függőség rabságába beleesni könnyű, kiszabadulni onnan viszont már annál nagyobb kihívás. Ez egyaránt érvényes az alkohol, a cigaretta, a drogok vagy akár a gyógyszerek okozta addikcióra. 

2022. szeptember 1. 16:55

A tökéletes fóliázás titka

Ha a lakásunk felújításra szorul, vagy ha szeretnénk rajta picit változtatni, feldobni pár dologgal, esetleg az ablakunkon látnak be, és ezt szeretnénk orvosolni, akkor a megoldás erre a fóliázás lesz! 

2022. szeptember 1. 15:35

Vége a szandálok idejének, de azért még ápoljuk a lábainkat is!

Sokan akadnak olyanok, akik a lábaik, lábkörmeik ápolására kevésbé fektetnek hangsúlyt attól kezdve, hogy beköszönt a hűvösebb, zoknis időszak. Pedig legyünk őszinték magunkhoz: ősszel és télen sem rejthetjük el mindig a lábainkat!

2022. szeptember 1. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00