30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 14. 21:20

A Bártfai Barnabás által alapított vállalkozás 1992 óta foglalkozik könyvkiadással, amely 30 év alatt több mint száz könyvet jelentetett meg, s a kötetek darabszáma jelenleg már meghaladja a 600 ezer példányt. 

Könyveikből több generáció ismerhette meg a számítógépek használatát, és kapott bevezetést a számítástechnika különböző ágainak rejtelmeibe. A kiadó alapítójának nevéhez köthető az első magyar szerzőtől származó hétköznapi embereknek szóló számítástechnika könyv is. Kezdetben még elektronikai és számítástechnikai alkatrészkészítéssel és kiadványszerkesztéssel foglalkoztak majd jöttek a közérthető nyelvezetű számítástechnikai szakkönyvek, tankönyvek, oktatóprogramok és marketing vagy hagyományos műfajú könyvek, melyekkel több díjat is elnyertek, például 2003-ban a legjobb oktatóprogramnak járó Budai-díjat. A jeles évfordulón az ünnepelt ad ajándékot az olvasóknak: a www.shop.bbs.hu webáruházban 30% kedvezménnyel valamennyi könyvet megvásárolhatjuk idén a bbs30year kuponkód felhasználásával, ahol a könyvekről részletes információkat tartalomjegyzékeket is lehet találni.

 

A BBS-INFO Kft. a regények, marketing, ismeretterjesztő, politika, gazdaság, történelem, pedagógia és utazás tematikájú könyvek mellett természetesen továbbra is foglalkozik számítástechnika oktatással, kiadványszerkesztéssel, egészségügyi dokumentumok készítésével és egyéb nyomdai munkákkal. Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarországon nincs még egy ilyen sokoldalú magánkönyvkiadó. Könyveik a szakmai sikerlisták élén vannak, köszönhetően közérthető fogalmazásmódjuknak. A ma már nem kapható, de annak idején százezer példányban elfogyott „Hogyan használjam” c. könyvüket évekig tankönyvként is használták, a 2000-es évek elején pedig tízezrek készültek fel az ECDL vizsgákra a könyveikből. A „Sosem késő” című könyvük például az idősebb generációnak nagy támasz a modern eszközök elsajátítását illetően, de ma is számos közkedvelt témájú könyvüket megtaláljuk a könyvesboltok polcain a 3D nyomtatástól kezdve, a C# programozáson, hackelésen, darkneten, grafikán és Androidon át az Exceles témákig.

 

 

30 évvel ezelőtt történt...

Informatikai kiadó lévén, összeszedtük, hogy milyen nagy események, újítások történtek 1992-ben az IT szektorban.

 

Bemutatják a Terminátor 2: Ítélet napja c. mozifilmet

James Cameron rendező 1984-es The Terminator című slágerének folytatása az Industrial Light & Magic forradalmi speciális effektusait tartalmazza. Rekord 100 millió dollárból készült, és akkoriban ez volt a valaha készült legdrágább film. Ennek a költségnek a nagy része a számítógéppel generált speciális effektusok költségeinek köszönhető a film során. A Terminátor 2 egyike azoknak a filmeknek, amelyek élesen bírálják az új technológiai és innovatív megoldásokat, illetve, hogy semmiben sem bízhatunk meg teljesen. Ekkor még nem is voltak okoskütyük.

 

A DEC bejelentette az Alpha chip architektúrát

A 32 bites VAX architektúra helyettesítésére tervezett Alpha egy 64 bites csökkentett utasításkészletű számítógépes (RISC) mikroprocesszor. Széles körben használták a DEC munkaállomásain és szerverein, valamint számos szuperszámítógépen, például a kínai Sunway Blue Light rendszerben és a svájci Gigaboosterben. Az Alpha processzorterveket végül a Compaq vásárolta meg, amely az Intellel együtt fokozatosan megszüntette az Alpha architektúrát a HP/Itanium mikroprocesszor javára.

 

Intel Paragon rendszer

Az Intel által a Caltechnél épített Touchstone Delta számítógépre épülő Paragon egy párhuzamos szuperszámítógép, amely 2048 (később több mint négyezer) Intel i860 processzort használ. A rendszer élettartama során több mint száz Paragont telepítettek, mindegyik ötmillió dollárba került. A Caltech Paragon-ját 1992-ben a világ leggyorsabb szuperszámítógépének nevezték el. A Paragon rendszereket számos tudományos területen használták, beleértve a légköri és óceáni áramlási tanulmányokat, valamint az energiakutatást.

 

JPEG szabvány véglegesítve

1986-ban nemzetközi szabványügyi szervezetek egy csoportja leválasztotta a Joint Photographic Expert Group-ot (JPEG), hogy szabványokat hozzanak létre a digitális képek számára. 1992-re a csoport meghatározta a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mi lett a jpeg (vagy .jpg) formátum. A Jpeg tömörítés kompromisszumot tesz lehetővé a fénykép minősége és a fájl mérete között. A Jpeg ma is az egyik legnépszerűbb képformátum, és a digitális fényképezőgépek által legszélesebb körben használt formátum.

 

SanDisk SSD modul az IBM számára

Egy prototípus szilárdtestalapú lemez (SSD) modul készült az IBM általi kiértékeléshez. A SanDisk, amely akkoriban SunDisk néven volt ismert, gyártotta azt a modult, amely nem felejtő memóriachipeket használt a merevlemez-meghajtók forgó lemezeinek helyettesítésére. A SanDisk felismerte, hogy a kézi eszközök és számítógépek egyre könnyebbek és kisebbek, és hogy az SSD-modulban használt flash memória hatalmas előnyöket kínál a merevlemezekkel szemben.

 

A BBS-INFO kiadó a különleges eseményt egy 30 %-os kedvezménykuponnal ünnepli idén, amelyet a www.shop.bbs.hu webshopban a bbs30year kuponkóddal lehet felhasználni bármelyik kiadványra. Aki pedig inkább elektronikus formában szeretné magáénak tudni a könyveket, úgy ők is megtalálják a kiadó könyveit a nevesebb e-book forgalmazóknál (interkonyv, google play áruház, stb.)  Jól szemléltetik a könyvek (pl.: Excel, Word, Windows, Android kézikönyv), hogy a kezdeti időszaktól mennyit változott az informatika világa. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG 13 díjat gyűjtött be a nemzetközi dizájnversenyen

Ismét számos kitüntetéssel jutalmazták az LG Electronics formatervezési megoldásait az International Design Excellence Awards (IDEA) díjátadón: a vállalat 13 elismerést gyűjtött be, köztük egy, a verseny rangos elismerésének számító Arany díjat. Az Amerikai Ipari Tervezők Társasága (Industrial Designers Society of America, IDSA) évente rendezi meg a világ egyik legfontosabb formatervezési ¬versenyét, az IDEA-t, ahol az iF Design Awardhoz és a Red Dot Design Awardhoz hasonlóan az ipari formatervezés terén elért kivételes teljesítményeket értékeli.

2022. szeptember 28. 18:32

Már az EKG-t is figyeli a Huawei WATCH GT 3 Pro okosóra

A HUAWEI WATCH GT 3 Pro EKG alkalmazása megkapta az Európai Unió CE tanúsítványát, amely jelzi, hogy az applikáció megfelel a vonatkozó uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Mostantól a WATCH GT 3 Pro európai és magyarországi felhasználói az EKG-funkcióval elektrokardiogram mérést is végezhetnek, így kényelmesen nyomon követhetik szívritmusukat, ami hozzájárulhat a szívükkel kapcsolatos esetleges egészségügyi kockázatok proaktív kezelésében. Mindazok, akik már rendelkeznek HUAWEI WATCH GT 3 Pro modellel itthon, az EKG funkciót a Huawei Egészség applikációban történő szoftverfrissítéssel érhetik el. 

2022. szeptember 28. 16:55

Az ABB új kiberbiztonsági megoldást vezetett be

Az ABB bevezette az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldását, mely úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze. Azzal, hogy a kiberbiztonsági információk hozzáférhetőbbé és könnyebben kezelhetővé válnak, a mérnökök és az operátorok gyorsabban felismerhetik és orvosolhatják a problémákat, csökkentve ezzel a különböző kockázatoknak való kitettséget.

2022. szeptember 28. 13:58

Új lendületet kap az informatikatanárok továbbképzése

Jelentősen bővíti továbbképzési palettáját és kapacitását, hamarosan pedig digitális platformon köti össze a pedagógusokat az IT cégekkel az InfoTanár Mentor Program. A 2019-ben indított kezdeményezés a tech szektorból érkező anyagi és szakmai támogatással kap új lendületet: az Aliz, egy magyar központú, felhős technológiákkal foglalkozó nemzetközi IT cég karolja fel az informatikatanárok szakmai támogatásának ügyét.

2022. szeptember 28. 12:40

Az informatikusok elárulták, mi tartaná itthon őket

Négyből három hazai informatikus valószínűnek tartja, hogy a következő két évtized során távmunkában külföldi munkaadónak fog dolgozni, és szinte minden szakember az IT-életpálya természetes részének tekinti a külföldre történő munkavégzést – derül ki egy friss kutatás eredményeiből. 

2022. szeptember 28. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38