Forradalmi áttörést ért el az ElevenEs akkumulátorcella fejlesztésben

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 27. 19:31

Európa első és legnagyobb, teljes mértékben piaci felhasználásra alkalmas LFP (lítium-vasfoszfát) akkumulátorcelláját az ElevenEs alkotta meg, az akkumulátorcellák fejlesztésének úttörőjeként. A legelső darabok 2023 első negyedévében jutnak majd el az ügyfelekhez tesztelés céljából. A vállalat bejelentette, hogy az EDGE névre keresztelt akkumulátorcelláját az EIT InnoEnergy éves rendezvényén, a The Business Booster keretein belül fogja bemutatni, amelyet idén szeptember 28-án, illetve 29-én Lisszabonban rendeznek meg.

Az LFP technológia – amelynek részesedése a Bloomberg NEF jelentése szerint 2022-ben eléri a globális akkumulátorpiac 40 százalékát – magasabb biztonsági mutatókkal, alacsonyabb költségekkel és fokozott fenntarthatósággal jellemezhető, miután az előállításhoz sem nikkel, sem kobalt nem szükséges. A biztonságossága mellett az LFP akkumulátorok élettartama kétszer olyan hosszú, mint a legelterjedtebb konkurens technológiáké. Az utóbbi hónapok során az olyan vezető autóipari vállalatok, mint a Tesla, a Volkswagen, a BMW, a Mercedes vagy a Ford, már megkezdték az LFP cellák bevezetését.

 

elevenes.com
 

 

„Több mint 500 laboratóriumi mintacella legyártásával és tesztelésével a hátunk mögött, kifejlesztettük a cella végleges kémiáját és kialakítását, miközben 50 fős nemzetközi csapattá nőttük ki magunkat. Terveink szerint még az idén 300-500 MWh-ra bővítjük a gyártási kapacitásunkat. Bízunk benne, hogy több stratégiai befektetővel is sikerül partnerkapcsolatra lépnünk, hogy gyorsítsuk a növekedésünket” – mondta Nemanja Mikać, az ElevenEs vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a vállalat három különböző méretű prizma elrendezésű EDGE akkumulátorcellát fog kínálni. Ezek mindegyike versenyképes lesz a világpiacon a jelenleg elérhető összes tömegesen gyártott akkumulátorral szemben. 

 

Az ElevenEs a multinacionális alumínium-feldolgozó vállalat, az Al Pack Group ipari spin-off projektje, amely vállalat közel három évtizedes tapasztalattal és know-how-val rendelkezik a nagy pontosságú alumínium-feldolgozás terén, ami az LFP akkumulátorok aktív részét képező elektródagyártás kulcsfontosságú eleme. A laboratórium és a K+F központ 2021 júniusa óta működik. Az gyártóüzem első fázisa 2023 januárjára készül el. A gigaüzemi termelés első szakasza (8 GWh) 2025 végére várható, évi 200.000 autó számára elégséges akkumulátorkapacitással.

 

Bár egyre több induló vállalkozás jelenti be terjeszkedési szándékát, az európai akkumulátorpiac továbbra is alulellátottnak számít. A termékfejlesztésben a gyors növekedés kulcsa a könyörtelen termékközpontúság és a jól végrehajtott iparosítási stratégia. Európában egyre nagyobb a kereslet a fenntartható módon és helyben készülő akkumulátorok iránt, így az európai akkumulátorgyártók megbízhatósága és vezető szerepe elengedhetetlenné válik a jövőre nézve.

Kulcsszavak: akkumulátor ElevenEs

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09