Ütvefúró vagy fúrókalapács? Melyik mire jó?

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 27. 17:27

A fúrás már-már hétköznapi tevékenység. Ha épp nem nekünk kell lyukat fúrni, akkor a szomszéd veszi elő a leghangosabb gépét. Ilyenkor általában két szerszám kerül szóba. Az ütvefúró, vagy a fúrókalapács. Ebben a bejegyzésben megnézzük, mi a különbség a kettő között, illetve mikor, melyiket, és hogyan célszerű használni.

Mire jó az ütvefúró?

 

Az ütvefúró elsősorban fém, tégla, ytong, vagy kő megmunkálásához tökéletes, de akár beton fúrására is alkalmas lehet. Sőt, még sima csavarozásra (nem ütvecsavarozásra) is használhatjuk. Működési mechanizmusa a következő: az ütő mozgást egy körmöstárcsás ütőmű állítja elő, ilyenkor a tokmánynak körülbelül 3 milliméter mozgása van előre és hátra. Minél nagyobb az ütvefúró fordulatszáma, annál jobban pörög a fúrógép, és annál nagyobb az ütésszám, valamint az ütési energia is.

 

Miben különbözik a fúrókalapács?

 

A fúrókalapács egy pneumatikus szerszám, ami levegős rendszerrel működik. Nagy különbség az ütvefúróhoz képest, hogy SDS befogással készül, nem oldalról fogja, csak megvezeti a fúrószárat, ami ezáltal tengelyirányban mozog. Beton és kemény felületek fúrására is használhatjuk. Sőt, ilyen esetekben megéri az erősebb, masszívabb fúrókalapács mellett dönteni az ütvefúróval szemben.

 

Melyiket válasszuk?

 

Nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb a másiknál. Ez inkább a felhasználás céljától függ. Amennyiben ritkán, évente egyszer-egyszer fúrunk, valószínűleg teljesen jó lesz egy ütvefúró is. Pár lyuk kifúrásához nem is lesz szükségünk fúrókalapácsra. Utóbbi inkább a keményebb munkákra való, előbbi pedig a hétköznapi, egyszerűbb, kisebb (mégis preczíz) munkavégzésre.

 

Ha kemény betonnal állunk szemben, fúrókalapácsot érdemes használni. E téren még egy ilyen olcsóbb, egyszerűbb szerszám is jobban teljesít, mint bármely ütvefúró. A betont ugyanis valójában nem fúrjuk, hanem nagyobb erejű ütésekkel megrepesztjük. Ilyenkor pedig szükség van a magas ütési energia, illetve az alacsony fordulatszám elérésére.

 

Mi a helyzet puhább beton esetén?

 

Habár beton fúrásához elsősorban fúrókalapácsot kell használni, egy-egy puhább típushoz akár az ütvefúró is jó szolgálatot tehet. Ez azonban nagyon ritka, és ilyenkor is csak kellő körültekintéssel dolgozzunk. Ha a szerszám elakadna, a betonkavicsot törjük szét, vagy állítsuk át a gépet HSS-G fémfúróra (pl. betonvas esetén), illetve kezdjünk új furatot. Amennyiben viszont nem szeretnénk kockáztatni, szerezzünk be egy fúrókalapácsot.

 

Ütvefúró használata

 

Az ütvefúró más és más bánásmódot igényel a megmunkálandó anyag függvényében. Fa, fém, tégla, ytong, kő, vagy puhább beton fúrása esetén a következő módokon kell eljárnunk:

 

  • Fa fúrása: ez esetben használjuk a sima fúró üzemmódot. A precíz fúrás alapja pedig az olyan speciális fúrószár, ami hosszú, központosító csúccsal, két elővágó éllel rendelkezik.
  • Fém fúrása: itt sem lesz szükség az ütvefúró üzemmód bekapcsolására. Fémek fúrásához a részlegesen csiszolt hegyű fúrószárak lehetnek ideálisak.
  • Tégla, ytong vagy kő fúrása: ennél a három anyagnál már használnunk kell az ütvefúró üzemmódot. A vídialapkás fúrószár lesz a jó választás, valamint a keményebb kövekhez speciális gyémántos típusra is szükség lehet.

 

Minden esetben figyeljünk rá tehát, mire használjuk az ütvefúrót, és ha fával, fémmel dolgozunk, ne kapcsoljuk be az ütvefúró üzemmódot. Ezzel több kárt okozhatunk, mint hasznot, az eredmény pedig legfeljebb egy tönkrement szerszám lesz.

 

Fúrókalapács használata

 

A fúrókalapács tehát mára már nem egy olyan szerszám, amit kizárólag szakemberek használnak. Hétköznapi célokra, a háztartásban is nagy hasznát vehetjük. Alapvetően pedig több lehetőséget is kínálnak, mint az ütvefúrók, ezért egyre népszerűbbek.

 

Használata során a szerszámot támasszuk a falnak, hogy ne akadályozzuk az ütőmű működését. Ez az, ami a fúráshoz szükséges ütési energiát (J, vagyis joule) előállítja. Minél nagyobb ennek mértéke, annál erősebb maga a szerszám. A hatékony betonfúráshoz ne nyomjuk erővel fúrás közben, mert azzal kiiktatjuk az ütőenergiát.

 

Fontos tudni továbbá, hogy a fúrókalapácsoknak vésés funkciója is van. A forgás kikapcsolható, reteszelhető. Hosszú távon azonban érdemes speciális vésőkalapácsot használni vésés esetén is (egy vésési funkcióval kiegészített fúrókalapács átlagos aránya legfeljebb 30% vésés, míg a maradék 70% fúrás).

 

Forrás: Zákány Szerszámház

 

Zákány Szerszámház, a megbízható szerszámbolt

 

Legyen szó ütvefúró, fúrókalapács, vagy egyéb szerszám rendeléséről, a megbízhatóság mindennél fontosabb. Érdemes ezért olyan szerszámboltot választani, ami megfelel ennek a követelménynek. A Zákány Szerszámház széles kínálatában otthoni, és profi célokra egyaránt vásárolhatunk alkalmas eszközt. További kérdés esetén pedig kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Modern megoldások a fűtési költségek csökkentéséhez

A hazai és nemzetközi piacon egyaránt jelentősen növekedtek az energiaárak. Ennek következtében a legtöbb háztartásban jelentősen emelkedtek a fűtési költségek is. Szerencsére számos házi praktika és modern technológia áll rendelkezésre az anyagi terhek redukálásához. Cikkünkben 3 modern megoldást mutatunk be a fűtési költségek csökkentéséhez.

2022. november 28. 17:48

Kedvező árfekvésű műanyag redőnyrendszerek

A műanyag redőnyök ára kedvezőbb, mint az alumínium redőnyöké, így jelenleg ezek a legkeresettebbek. A technika fejlődésével manapság már rendkívül jó minőségű műanyag rendszereket is találunk a piacon.

2022. november 1. 17:24

Mióta halogatod, hogy elvégezd végre a tanfolyamot?

Nem vagy egyedül akkor, amikor úgy érzed, hogy szívesen váltanál szakmát, és valahányszor eljössz a körmösödtől, megfogadod, hogy most bizony körülnézel a neten, beiratkozol egy körmös tanfolyamra, és belevágsz végre a hőn dédelgetett tervedbe.

2022. november 1. 17:02

Ezeket nem árt tudnod az alternatív kapcsolókról

Biztosan te is találkoztál már olyan épülettel, ahol a helyiségek kialakítása szükségessé teszi, hogy egy adott világítást több helyről is kapcsolni lehessen. Ilyen egy hosszú folyosó, az előszoba, egy nagyobb nappali, esetleg a háló. 

2022. november 1. 16:32

5 hiba, amit ne kövess el takarításkor

Előbb vagy utóbb elérkezik a nagytakarítás ideje, amikor kitakarítjuk a belső tereket, valamint a házunk külsejét is rendbe tesszük. Ilyenkor számos feladat elvégzésére sor kerül, például az ablakpucolásra, a padlástér kitakarítására és az eresztisztításra.

2022. november 1. 16:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56