The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

forrás: Prím Online, 2022. október 6. 11:26

A „Kőbe zárt zene” videosorozat pár perces filmalkotásai az építészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából. 

A sorozat következő része az osztrák fővárosba látogat, hogy szemügyre vegye a The ROCK Radisson RED Hotelt, mely a köz- és a magánszféra, a régi és az új, a funkció és a művészet sajátos elegyét adja.

 

Bécsben mindenből történelem, kultúra és szépség árad. A fejlesztés helyszínéül szolgáló telek a nyüzsgő Leopoldstadt kerületben, közvetlenül a Dunába ömlő csatorna mellett fekszik.  Ez a helyszín valóban többet érdemel egy szokványos szállodánál.

 

 

A feladat végrehajtására az ideális jelölt az INNOCAD volt, melynek figyelemre méltó projektjei közé tartozik Ausztriában a Golden Nugget, amit Mies van der Rohe-díjra jelöltek, valamint a grazi Történeti Múzeum új kiállítás-trilógiája. Az INNOCAD projektjei sajátosak és összetéveszthetetlenek, ugyanakkor produktívak, praktikusak, és közösségi tereket is magukban foglalnak. Martin Lesjak társalapító „új holizmusnak” nevezi ezt a filozófiát, melynek központi gondolata, hogy az építészetet többféle nézőpontból kell megközelíteni, és holisztikus módon kell támogatni a közösségeket, nem csak az esztétika irányából.

 

A The ROCK ennek a felfogásnak az egyik lenyűgöző mintapéldája.  A 179 szállodai szobán kívül ez a félig közterületnek számító épület rendezvényteret, nyilvános tetőtéri bárt és teraszt, udvart, éttermet és edzőtermet is magában foglal. Mindezt úgy, hogy megfelel az önkormányzat építési szabályzatában előírt szigorú magassági, terjedelmi és árnyékhatás-határértékeknek.

 

 

A korlátok azonban kreativitást szültek, és Oliver Kupfner vezető építész elmagyarázta, hogyan tudta a csapat okosan megvalósítani a koncepció egészén belül az előírások betartását. A titok nyitja a hotel homlokzatában rejlik, melynek szabályos rácsszerkezetet képező ablaksorai a precízen megtört lezárásokkal egy sziklaképződményre emlékeztetnek. Azon túl, hogy a megtört vonalvezetés vonzza a tekintetet, elvesz kicsit az épület tömegéből, utat engedve a fénynek, hogy az utca és a többi ingatlan is megfürödhessen benne. Ez teremti meg azt a kapcsolatot beltér és kültér között, amit a szálloda minden pontján hangsúlyozottan érzünk.  

 

A csupaüveg földszinttől az óvárosra nyíló kilátáson át a konzolos teraszig minden arra csábít, hogy kitekintsünk a szálloda épületéből. És akkor már David Leitner 24 méteres falfestményéről sem feledkezhetünk meg, melyben az utcai művészet tükröződik. Ez egy részben közösségi, részben kereskedelmi funkciót betöltő élő épület.

 

 

Az építészek az ABB kisfeszültségű kapcsolóberendezése mellett döntöttek a The ROCK alapvető funkcióinak zavartalan működése érdekében. Ez a technológia tervezésénél fogva észrevétlen marad, amit viszont egész biztosan érzékelnek a vendégek, az a közösségi terek KNX DIN sínre szerelt készülékekkel okosan szabályozott világítása és hőmérséklete. A matt fekete TENTON vezérlők és a vezetékezés tartozékai megkönnyítik a rendszer kezelését és maguk is hozzájárulnak a belső tér elegáns, modern megjelenéséhez. Ezek a megoldások – az újrahasznosítható anyagok alkalmazásával, a távfűtéssel és az épületen elhelyezett napelemekkel együtt – egy energiahatékony és fenntartható szállodát alkotnak. 

 

A The ROCK egy olyan projekt, mely minden szempontból igazán különleges. Sajátos design, mely egyszerre tartja tiszteletben és gazdagítja a városképet. Egy hely, ahol megpihenhetünk, vagy akár dolgozhatunk, ehetünk-ihatunk és társadalmi életet is élhetünk. Egy épület, mely belépésre csábít, miközben odabent minden arról szól, ami odakint zajlik. A The ROCK végül is az lesz, amivé tesszük. 

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

Kulcsszavak: ABB Kőbe zárt zene

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója.

2022. november 29. 18:51

500 millió eurós tőkealap segít a klímavédelemmel és ipari technológiával foglalkozó startupoknak

Az SE Ventures tőkekezelő második alapja, a Fund II 500 millió euróval fejleszti a klíma- és ipari technológiára összpontosító startupokat. Korábbi támogatásuknak, a Fund I sikerének köszönhetően a cég immár 1 milliárd euróval a világ egyik legnagyobb elektromosságra, digitalizációra és szén-dioxid-mentesítésre összpontosító kockázati tőkekezelőjévé vált. Az SE Ventures a Schneider Electric-kel partnerségben létrehozott vállalati kockázati tőkealap. 

2022. november 29. 13:58

4 tipp az adatmaszkoláshoz

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el. Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

2022. november 29. 11:25

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56