Tanácskozás az információbiztonságért

forrás: Prím Online, 2022. november 9. 09:56

A régió legnagyobb információbiztonsági konferenciájának adott otthont a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A tanácskozáson a kiberbiztonság és az információbiztonság fontosságára, az online tevékenységek közben megjelenő fenyegetések, visszaélések, manipulációs technikák, digitális csalási módszerek veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Az IT biztonsággal foglalkozó szakemberek, cégvezetők, szervezeti döntéshozók, gazdasági vezetők, oktatók, hallgatók és a téma iránt érdeklődők olyan szakmai előadásokat hallhattak, melyek segíthetik a kiberbiztonsági tudatosság növelését, az információbiztonsági és adatvédelmi incidensek megelőzését. Emellett az ellátási láncokat érintő biztonsági kihívásokról és megoldásokról, a humán kockázatok kezeléséről és a kiberdiplomáciáról is tájékozódhattak az EIVOK-30 Információbiztonsági Szakmai Konferencia résztvevői.

 

A programmal párhuzamosan az IT biztonsági szervezetek által felállított standoknál első kézből kaphattak válaszokat kérdéseikre az érdeklődők.

 

Ispány Márton, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese a pénteki megnyitón kiemelte: a konferencia teljessé tette a 26. Informatikai Szakmai Napok programját, az országos jelentőségű rendezvényen az Informatikai Kar is meghatározó szerepet töltött be.

 

"Fontos, hogy a karon megjelent szervezetek megmutassák azokat a lehetőségeket, amelyek erősíthetik az információ- és adatbiztonságot. Ezen a területen a hallgatói igényeknek megfelelően bővítjük a képzési kínálatunkat. Az oktatás mellett a tudományban is megjelenik a tématerület, a kutatási és fejlesztési irányok kijelölése érdekében igyekszünk minél több szakmai kapcsolatot kiépíteni" – fogalmazott a dékánhelyettes.

 

 

Kovács Ferenc, a Debreceni Egyetem biztonsági főigazgatója hangsúlyozta: a DE informatikai eszközeinek folyamatos működése a széleskörű feladatellátás alapvető feltétele.

 

"Az informatikai biztonság az oktatás és a klinikai betegellátás zavartalan működése érdekében különösen fontos. Kritikus helyzet állhat elő, ha ezek a rendszerek leállnak. A rendezvényen olyan tapasztalatok szűrhetők le, melyek révén a saját informatikai biztonsági rendszereink is tovább fejleszthetők" – tette hozzá a biztonsági főigazgató.

 

Hazánk kiberbiztonsági stratégiáját ismertette előadásában Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora. Mint fogalmazott: ez ma már olyan léptékű, hogy meghatározó az informatikai fejlesztések terén.

 

"A kockázatmentes internethasználat, a gyermekvédelem, az állami és kormányzati szervek védelme volt a fő szempont Magyarország hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó stratégiájának megalkotásakor. Az ellenállóképesség és a reagálás kiemelt területek, az a célunk, hogy a következő években egy olyan intézkedési tervet állítsunk össze, melyben kutatóközpontokkal működhetünk együtt, a digitális infrastruktúrát és a digitális környezetet erősíthetjük, és amely alapja lehet egy újabb stratégia létrehozásának" – közölte a kiberkoordinátor.

 

Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka plenáris előadásában kiemelte: meg kell vizsgálni, hogyan lehetne szabályozni a magyarországi kibervédelmet és annak milyen hatásai vannak a magyar hadseregre.

 

"Háború van a kibertérben, ami alaposan felértékeli a tématerület jelentőségét. Úgy kell fejleszteni a haderőt, hogy alkalmas legyen az ország szuverenitásának védelmére. Ehhez a kiberteret is műveleti térré kell nyilvánítani, ahol ugyanúgy katonákra és katonai eszközökre van szükség. Magyarország nem kiemelt célpont, de mint minden kelet-európai országnak, nekünk is fel kell készülnünk, a nemzeti kibervédelem közös ügy" – tette hozzá.

 

Magyar Sándor, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály-EIVOK elnöke a Debreceni Egyetemmel való együttműködést emelte ki, mely szerinte garancia arra, hogy a jövőben az információbiztonság mint tématerület szélesebb körben és magas szinten megkapja a kellő szakmai figyelmet.

 

Kujbus Norbert, a HTE Debreceni Területi Csoport elnöke ehhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy Debrecenben nagyszámú szakember-utánpótlásra van szükség, pezsgő szakmai életet kell létrehozni, ami a konferencia megrendezésével maradéktalanul teljesült.

 

A szakmai programot a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztálya – EIVOK, a Debreceni Egyetem, a HTE Debreceni Területi Csoportja és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézete közösen rendezte meg november 4-én az Informatikai Karon.  Az EIVOK-30 Információbiztonsági Szakmai Konferenciának az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) által kezdeményezett Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampány részeként, első alkalommal adott otthont az Informatikai Kar.

 

Képek: unideb.hu

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50