Cöliákia vs. gluténérzékenység

forrás: Prím Online, 2022. december 1. 18:05

Folyton felpuffadsz, hányingered van, vagy gyakori gyomorfájdalmat érzel? Ezek a tünetek a gluténintolerancia vagy a cöliákia jelei is lehetnek, amelyeket, ha nem kezelsz megfelelően, hosszú távon jelentősen befolyásolhatják az egészségedet.

Éléskamra finoman reform kínálata is számos gluténmentes lehetőséget kínál mindkét esetre. Ugyanakkor elég nagy zavar keletkezett az emberek fejében azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent pontosan ez a két állapot. 

 

Cöliákia vagy gluténérzékenység?

 

Néhány hasonlóság ellenére az elsődleges különbség eközött a két állapot között az, hogy a cöliákia az immunrendszert érinti, és hosszú távú károsodást okozhat a vékonybelet körülvevő bolyhokban, ami legfőképpen a tápanyagok rossz felszívódásához vezethet. Ezzel szemben a gluténintolerancia egy emésztőrendszeri reakció, amely különféle gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket okoz, de nem áll fenn a komoly károsodás veszélye. 

 

A válasz mindkét állapotra a glutén bevitelének korlátozása lehet, de egy különbség azért akad. Míg a cöliákia esetében a glutén minden apró nyomát kerülni kell, a gluténérzékenységben szenvedőknek azt kell megtanulniuk, hogy mennyi glutént fogyaszthatnak zavaró tünetek nélkül.

 

Hiszen kimutatták, hogy az NCGS-ben szenvedő betegek képesek lehetnek kis mennyiségű glutént elviselni anélkül, hogy bármilyen kórisme is jelentkezne. Azt viszont, hogy mennyi glutént lehet gond nélkül elfogyasztani, egyenként kell meghatározni. Most pedig nézzük meg, hogy milyen ételeket fogyaszthatsz biztonsággal ebben a két esetben. 

 

Húsok és tenger gyümölcsei

 

A húsok és a tenger gyümölcsei természetesen gluténmentesek, így bátran fogyaszthatod őket. Az elkészítési módra viszont fontos odafigyelned, mivel egyes fűszerek és szószok glutént tartalmazhatnak. A legjobb, ha a sütéshez olíva- vagy repceolajat használsz, a fűszerezést pedig a saját fűszerkertedből oldod meg.

 

Gabonafélék

 

Még ha gluténérzékeny is vagy, előfordulhat, hogy vannak olyan gabonaféléket tartalmazó termékek, amelyek nem bántják a gyomrodat, és továbbra is fogyaszthatod őket. Köztük vannak például a rizsből, a kukoricából, az amarántból, a nyílgyökérből és a hajdinából készült ételek. Azonban ezeknél a termékeknél előfordulhat a gluténszennyezettség kockázata, így kiemelt jelentőséggel bír, hogy mindig elolvasd a csomagoláson szereplő címkét. 

 

Gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek

 

A legvégére pedig a vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a tejterméket hagytuk, amelyek szintén jó választást jelenthetnek. A húsokhoz hasonlóan azonban itt is ügyelned kell arra, hogy milyen egyéb összetevőket adsz hozzájuk. Ha például salátát készítesz, akkor a megfelelő ízélmény eléréséhez használhatsz ecetet vagy akár majonézt is. A salátaönteteket viszont érdemes kerülnöd, kivéve, ha a címkén a gluténmentes felirat szerepel. 

 

Igaz, hogy ez az élet eleinte nehéznek tűnik, de kis odafigyeléssel és türelemmel minden nehézség könnyedén áthidalható.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért jó márkafüggetlen szervizben javíttatni a telefonodat?

Az okostelefonok ma már sokunk életének szerves részei, szinte a nap 24 órájában velünk vannak, és a kommunikáció mellet a szórakoztatásunkat szolgálják, de pénzügyeink intézésére, vásárlásra is alkalmasak. Éppen ezért kivétel nélkül érzékenyen érint mindenkit, ha meghibásodik vagy megsérül a készülék. 

2023. január 13. 13:21

Amikor semmi pénzért sem cserélnénk le a kedvenc kotyogónkat

Már csak néhány lakásban találkozunk kotyogóval, mivel a legtöbb ember automata kávéfőzőre váltott, de nem mindenki. A szüleim vidéken élnek és a mai napig kotyogóval főzik a kávéjukat. Elmondásuk szerint sokkal erősebb így a kávé, mint bármilyen más kávégéppel készült ital. Azt nem tudom, ebben mi az igazság, azt viszont igen, hogy még ezek a darabok is szorulhatnak időnként némi tuningra.

2023. január 1. 13:31

A kézi címkézőgép jellegzetességei

A kézi címkézőgép használata minden olyan vállalkozás számára fontos, ahol napi szinten sok terméken kell a címkéket elhelyezni. Elképzelni is rossz, mi lenne akkor, ha egyenként kellene azokat felragasztani. 

2023. január 1. 13:25

Hogyan parkolj a reptéren?

Amikor közeledik az utazás időpontja, minden felelősségteljes utazó végiggondolja, hogy hogyan fog kijutni a reptérre. Opció lehet a taxi, a carsharing szolgáltatók vagy a saját autó használata. Ha viszont saját autóval megyünk ki a reptérre, szeretnénk azt biztonságban tudni, miután felszálltunk.

2023. január 1. 13:16

A budapesti sittszállítás egyszerűbb, mint gondolnánk

A konténerrendelés egy igazán népszerű megoldás, ha építkezésen, felújításon, bontáson vagy lomtalanításon keletkezett hulladékról van szó. Az előbbiekben említett négy művelet során rengeteg szemét elszállításáról kell gondoskodni, így egy gyors, hatékony és valamilyen szinten rugalmas szolgáltatásra van szükség, ez a sittszállítás.

2023. január 1. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46