Gyorsabb, kiszámíthatóbb és olcsóbb a formatervezésiminta-oltalom szerzés az EU-ban

forrás: Prím Online, 2022. december 5. 14:00

Az Európai Unió Bizottsága két javaslatból álló csomagot fogadott el a formatervezési minták (design) oltalmára vonatkozó uniós jogszabályok korszerűsítésére. A javaslatok a Bizottság 2020. novemberében elfogadott szellemi tulajdoni Cselekvési Tervében foglalt célkitűzésre épülnek és Unió-szerte olcsóbbá, gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszik a designokra vonatkozó oltalomszerzést. Az uniós formatervezésiminta-oltalomra vonatkozó rendelet és irányelv korszerűsítésére irányuló javaslatok modernizálják az oltalomra vonatkozó meglévő szabályozási keretet és a felülvizsgált szabályok hozzá fognak járulni a vállalkozások innovációs feltételeinek további javításához.

A két javaslat törekszik a formatervezési minták uniós szintű lajstromozására vonatkozó eljárás egyszerűsítésére és észszerűsítésére. Ennek megfelelően az új szabályok egyszerűbbé teszik a formatervezési minták bemutatását a bejelentésben (például lehetővé teszik videofájlok benyújtását), lehetőség nyílik egyazon bejelentésben egynél több formatervezési minta benyújtására, valamint csökkennek az oltalom első tíz évére fizetendő díjak, hozzáférhetőbbé, hatékonyabbá és megfizethetőbbé válik a lajstromozott formatervezésiminta-oltalom, különösen az egyéni tervezők és a kkv-k számára. 

 

Az új szabályozási keret biztosítja az uniós szintű és a nemzeti formatervezésiminta-oltalmi szabályok egymást kiegészítő jellegét, például a formatervezési minták lajstromozására vonatkozó követelmények vagy a lajstromozott formatervezési minták megsemmisítésére vonatkozó szabályok egyszerűsítése tekintetében. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vállalkozások Európa-szerte egyenlő versenyfeltételek mellett működhessenek.

 

 

Fontos változás még, hogy a formatervezési mintákról szóló irányelvbe uniós szintű „javítási záradék” kerül, amely hozzájárul a verseny megnyitásához és fokozásához a pótalkatrészek piacán. Ez különösen fontos a gépjármű-javítási ágazatban, amelynek esetében valamennyi uniós országban jogilag lehetővé kell tenni, hogy egy adott gépjármű eredeti megjelenésének helyreállítása érdekében javítás céljából reprodukálni lehessen azokat a karosszériaelemeket, amelyeknek az eredetivel „kötelezően azonosnak” kell lenniük. A javasolt „javítási záradéknak” csak a jövőbeli formatervezési mintákra kellene azonnali joghatással rendelkeznie, míg a már oltalomban részesített formatervezési minták egy tízéves átmeneti időszak alatt továbbra is élveznék az oltalmat. 

 

A két javaslat rendes jogalkotási eljárás keretében történő elfogadás céljából most az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül. A javaslatok elfogadását követően az uniós tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogukba az irányelvben foglalt új szabályokat. A rendelet módosításainak többsége röviddel (3 hónappal) a hatálybalépését követően válik alkalmazandóvá, míg a többi csak a szükséges felhatalmazáson alapuló és végrehajtási jogi aktusok elfogadása után (18 hónappal a hatálybalépést követően). 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már toronymagasan előzik a zenei CD-k a bakelitlemezeket a Vaterán

Míg négy évvel ezelőtt a “bakelitek” voltak a legkelendőbb használt fizikai zenei kiadványok az online piactéren, a 2022-es számok a zenei CD-k előretörését mutatják, mára toronymagasan ez a legnépszerűbb zenei formátum a Vaterán. Mindez teljesen ellentétes a globális trendekkel, amelyek épp a CD hanyatlását, és a vinyles kiadványok forgalmának növekedését mutatják. A Vaterán 2019-hez képest 60 százalékkal, 2021-hez képest pedig durván hatezerrel több, mintegy 36 ezer zenei CD-vel kapcsolatos tranzakció valósult meg, vinylből viszont 42 százalékkal kevesebb.

2023. március 23. 15:50

Az ABB szerint minden évben újabb 8,56 milliárd köbméter szennyvíz kezelése szükséges

A globális szennyvíztisztítási kapacitást évente 8,56 milliárd köbméterrel kell növelni, és évente 469* új szennyvíztisztító létesítménybe kell beruházni ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) célkitűzései teljesüljenek**. Ezek az ABB által megrendelt független kutatás eredményei a 2023. március 22-i Víz Világnapja (WWD) kapcsán.

2023. március 23. 15:05

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Robotkutya volt az idei biztonsági konferencia egyik sztárja

A magyar biztonsági piac  legkomplexebb rendezvénye zajlott március 20 és 22 között Esztergomban. Egy tucat kiállító mellett közel 300 résztvevő látogatta meg a Magyar Biztonsági Fórum díjátadóval egybekötött konferenciáját. Az esemény egyik sztárja egyértelműen egy robotkutya volt, aki még egy valódi bombakereső kutyával is lelkesen pózolt.

2023. március 23. 12:40

Klímabarát kismegszakítókat dob piacra a Schneider Electric

A Schneider Electric piacra dobja első, újrahasznosított műanyagot tartalmazó kismegszakítóit a Resi9 termékcsalád részeként. Az új termékek több mint 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek, gyártásuk során pedig a korábbi modellekhez képest 14 százalékkal alacsonyabb a CO2-kibocsátás.

2023. március 23. 11:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48