Amikor semmi pénzért sem cserélnénk le a kedvenc kotyogónkat

forrás: Prím Online, 2023. január 1. 13:31

Már csak néhány lakásban találkozunk kotyogóval, mivel a legtöbb ember automata kávéfőzőre váltott, de nem mindenki. A szüleim vidéken élnek és a mai napig kotyogóval főzik a kávéjukat. Elmondásuk szerint sokkal erősebb így a kávé, mint bármilyen más kávégéppel készült ital. Azt nem tudom, ebben mi az igazság, azt viszont igen, hogy még ezek a darabok is szorulhatnak időnként némi tuningra.

A következő cikkben a legfontosabb kotyogó alkatrészekkel ismerkedhet meg, hogy semmi esetre se kelljen nélkülöznie hű társát. 

 

A kotyogóról

 

A kotyogó az 1900-as évek elején született találmány, amiről egykor talán azt gondolták, hogy a modernizáció képes lesz teljesen kiszorítani a piacról, ez viszont 100 év múltán sem történt meg. A Gastro Bolt kotyogó alkatrészek kínálatában a mai napig ott találjuk azokat a kellékeket, amelyekkel egykettőre helyrepofozhatjuk kedvenc kis kotyogónkat, ráadásul bárhol vehetünk új termékeket is. 

 


Felesleges rögtön a tömény műszaki ismeretekkel kezdenünk. Először talán ismerkedjünk meg a kotyogó működési elvével, ami segít nekünk jobban átlátni a folyamatokat, így az esetleges meghibásodás esetén sem esünk majd pánikba. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Lássuk!

 

A kotyogó működési elve

 

A jó kotyogó minőségi anyagból készül, általában alumíniumból vagy rozsdamentes acélból. Azt mondják, hogy az ilyen kávéfőzővel készült italtól valóban felébredünk, ez pedig minden korán kelő ember álma. Hogyan használjuk a kotyogót és mi történik annak belsejében?

 

A kotyogó alsó részébe teszünk vizet, a szűrőt fölé helyezzük, a felső részt erősen rátekerjük, majd a tűzhelyre rakjuk. A zárt, alsó részben fog összegyűlni a vízgőz, ahol időközben megnövekedik a nyomás. A víz felmelegedik, a nyomás a vizet a csőbe préseli, egészen a felső tartályig. A tökéletes ital elkészítéséhez azért kell némi tapasztalat, rá kell jönnünk arra, hogy milyen az ideális őrlésfinomság.

 

Kotyogó alkatrészek - amikor gyors megoldásra van szükség

 

Bármilyen kávéfőző meghibásodhat, még a kotyogó is. Emiatt nem kell rosszul éreznünk magunkat. Kedvező áron szerezhetünk be másikat, de még az is lehet, hogy szervizelhetjük a gépet.

 

A legkeresettebb kotyogó alkatrészek közé tartoznak a bakelit fülek, kalifa gumik, a biztonsági szelepek, a csavarok, de speciális javítókészletek egyaránt kaphatók. Ezekben általában felső, alsó szűrők, szűrőtartók és tömítések is vannak. Egy kotyogót pikkpakk szétszedhetünk és összerakhatunk, minden nehézség nélkül, nem beszélve arról, hogy pár száz forintos alkatrészekre lesz csupán szükségünk.

 

A kotyogó örök klasszikus és lefogadom, hogy 10 év múlva sem megy ki teljesen a divatból. Szerencsére az élettartamuk is legalább ilyen jó. Amennyiben Önnek is ez a szerkentyű a kedvence, ne feledkezzen meg időnként a hozzá tartozó alkatrészek cseréjéről sem!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért jó márkafüggetlen szervizben javíttatni a telefonodat?

Az okostelefonok ma már sokunk életének szerves részei, szinte a nap 24 órájában velünk vannak, és a kommunikáció mellet a szórakoztatásunkat szolgálják, de pénzügyeink intézésére, vásárlásra is alkalmasak. Éppen ezért kivétel nélkül érzékenyen érint mindenkit, ha meghibásodik vagy megsérül a készülék. 

2023. január 13. 13:21

Amikor semmi pénzért sem cserélnénk le a kedvenc kotyogónkat

Már csak néhány lakásban találkozunk kotyogóval, mivel a legtöbb ember automata kávéfőzőre váltott, de nem mindenki. A szüleim vidéken élnek és a mai napig kotyogóval főzik a kávéjukat. Elmondásuk szerint sokkal erősebb így a kávé, mint bármilyen más kávégéppel készült ital. Azt nem tudom, ebben mi az igazság, azt viszont igen, hogy még ezek a darabok is szorulhatnak időnként némi tuningra.

2023. január 1. 13:31

A kézi címkézőgép jellegzetességei

A kézi címkézőgép használata minden olyan vállalkozás számára fontos, ahol napi szinten sok terméken kell a címkéket elhelyezni. Elképzelni is rossz, mi lenne akkor, ha egyenként kellene azokat felragasztani. 

2023. január 1. 13:25

Hogyan parkolj a reptéren?

Amikor közeledik az utazás időpontja, minden felelősségteljes utazó végiggondolja, hogy hogyan fog kijutni a reptérre. Opció lehet a taxi, a carsharing szolgáltatók vagy a saját autó használata. Ha viszont saját autóval megyünk ki a reptérre, szeretnénk azt biztonságban tudni, miután felszálltunk.

2023. január 1. 13:16

A budapesti sittszállítás egyszerűbb, mint gondolnánk

A konténerrendelés egy igazán népszerű megoldás, ha építkezésen, felújításon, bontáson vagy lomtalanításon keletkezett hulladékról van szó. Az előbbiekben említett négy művelet során rengeteg szemét elszállításáról kell gondoskodni, így egy gyors, hatékony és valamilyen szinten rugalmas szolgáltatásra van szükség, ez a sittszállítás.

2023. január 1. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46