Okosegészségügy: a Széchenyi István Egyetem kutatói betekintést engedtek legújabb fejlesztéseikbe

forrás: Prím Online, 2023. február 6. 11:19

A betegek rehabilitációját, a betegellátáshoz szükséges adatátvitel hatékonyságát, valamint az orvosok és egészségügyi dolgozók munkáját támogatják azok a fejlesztések, amelyeken a Semmelweis Egyetem kutatói, a Széchenyi István Egyetem fejlesztőmérnökei és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosai közösen dolgoznak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Programban (TKP). A résztvevők bemutatóval egybekötött szakmai-tudományos egyeztetést tartottak nemzetközi szinten is a legmodernebbnek számító, orvostechnikai kutatásaik eredményeikről.

Mik lehetnek a trendek a jövő egészségügyi ellátásában? Hogyan csatornázható be a digitalizáció és a mérnöki precizitás a gyógyulni vágyók és a gyógyítók mindennapjaiba? – két kérdés, amelyre a győri Széchenyi István Egyetem által szervezett szakmai-tudományos bemutatón részt vevő kutatók és orvosok kézzelfogható válaszokat adtak. 

 

A programban hét tématerület szakértője számolt be az elmúlt egy év eredményeiről, amelyek közül a legtöbbről már a fejlesztésnek ebben a szakaszában is elmondható, hogy megalapozták a piacra jutás lehetőségét. 

 

„Az adatátvitel és ezzel a diagnosztikai folyamatok sebességének növelésétől, hatékonyságától a mozgásszervi rehabilitáció komplex és magas szintű támogatásán át az egészségügyben dolgozók munkájának, képzésének megkönnyítéséig olyan területekkel foglalkoznak a TKP-ban részt vevő kutatók, amelyek egytől egyig közvetlenül segíthetik majd a régióban és bárhol a világon élő betegek gyógyulását” – adott képet a hiánypótló és szükséges fejlesztésekről Hargitai Hajnalka, a projekt menedzsere, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető professzora. 

 

Dr. Villányi Balázs, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója és az egyetemi Egészséginnovációs Kompetenciakzpont vezetője, a TKP-program szakmai vezetője kiemelte: intézményükben messzemenőkig elégedettek az eddig elért eredményekkel, amelyek már most előrelépést jelentenek a mindennapokban. „A győri egyetem mérnökeivel megtaláltuk a közös nyelvet és a platformot is. Inspiráló látni a fejlesztések és egyeztetések folyamatában, hogy ilyen magas szintű tudományos bázisra támaszkodhatunk” – húzta alá az orvosigazgató, egyetemi központvezető. 

 

Az innovatív fejlesztések a gyógyítókat és a gyógyulni vágyókat is támogathatják

 

Hermann Judit, az egyetem által a győri Zrínyi utcai volt kórház területén kiemelt egyetemi fejlesztési programként megvalósítani kívánt Egészségtechnológiai Campus programvezetője hozzátette: mindez biztos alapot és tartalmat jelent az új kutatás-fejlesztési és szolgáltató létesítmény majdani működéséhez.

 

Az intézmények kiválóságát ösztönző Tématerületi Kiválósági Program 2025 végéig biztosít támogatást a tudásközpontok és kutatóhelyek számára kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeikhez.

 

Az előadókról

 

A eseményen dr. Kovács Ákos az első online közvetített endoszkópos műtétről, dr. Prukner Péter a műtőkben is megvalósítható, 5G alapú videó- és adatgyűjtő infrastruktúra alkalmazásáról, Kollár Krisztián és Szlovák Zoltán a virtuális tér segítségével zajló rehabilitációs célú mozgáselemzés és fejlesztő alkalmazások teszteléséről, dr. Wersényi György a HoloLens egészségügyi alkalmazásának lehetőségéről, dr. Tollár József a telerehabilitációról, Kulcsár Klaudia a fogászati implantátumok mechanikai analíziseiről, dr. Kozma István pedig a CT-diagnosztika fogászati implantátumokon történő alkalmazásáról tájékoztatta a résztvevőket.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tűzvédelmi és mentési célokra fejlesztett négylábú robotplatformot a Unitree

A fogyasztói és ipari felhasználású bionikus robotok területén egyaránt vezető szerepet betöltő kínai Unitree Robotics professzionális tűzoltási, tűzmegelőzési, felderítési és mentési célú robotot mutatott be. A négylábú platform a katasztrófavédelem szinte bármely területén alkalmazható adatgyűjtési, felderítési és mentési feladatok ellátására.

2023. március 30. 16:03

Közel húszezer érdeklődő vett részt a Műegyetemi Állásbörzén

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.

2023. március 30. 12:48

Újabb 180 általános iskolában lesz elérhető az élményszerű tanulás

A Delta Systems Kft. szállítja azt a 600 darab 3D nyomtatót és induló nyomtató anyagkészletet, amelyet hátrányos helyzetű térségek 180 általános iskolája kap a Klebelsberg Központ által indított nyílt uniós közbeszerzési eljárásban. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Delta Technologies 100%-os leányvállalata által megvalósuló nettó 346 millió forintos beruházás az Okostanterem 2 folytatásaként köznevelési intézményekben teremti meg a diákok élményszerű oktatásának lehetőségét modern eszközökkel, támogatva a műszaki érdeklődésüket. 

2023. március 30. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08