Adatközpontokkal az energiaválság ellen

forrás: Prím Online, 2023. február 9. 15:26

Az adatközpontok a globális energiafelhasználás mindössze 1 százalékáért felelnek, miközben az egész gazdaság és társadalom jóléte szempontjából kritikus szolgáltatásokat működtetnek. Energiatakarékos működésük nélkül nehéz volna átvészelni a jelenlegi energiaválságot és teljesíteni az EU klíma- és energiapolitikai céljait. Azok a szervezetek, amelyek a Microsoft adatközpontjait használják, 22-93 százalékkal hatékonyabban használják fel az energiát, mintha telephelyi szerverparkot üzemeltetnének.  

 

 

A Microsoft már hosszú ideje jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy hatékonyabbá tegye adatközpontjai energiafelhasználását, amivel – a világ egyik legnagyobb felhőszolgáltatójaként – a globális energiafelhasználás csökkentéséhez is nagyban hozzájárul. A Microsoft adatközpontjai 22-93%-kal használják fel hatékonyabban az energiát, mint a telephelyi szerverparkok.

 

A gyorsuló digitalizáció miatt 2010 és 2018 között világszerte 550%-kal emelkedett a jelentős energiaigényű számítási kapacitások igénybevétele, ám mindeközben az adatközpontok energiafelhasználása csak 6%-kal nőtt, és a globális energiafelhasználásnak is csak mintegy 1%-áért felelnek. Ez arra világít rá, hogy adatközpontok nélkül ma már fenntarthatatlan lenne egy modern, digitalizált társadalom energiaellátása.

 

Az adatközpontok ugyanis a társadalom jóléte szempontjából létfontosságú funkciók működtetésért felelnek: pénzintézetek és kórházak, közigazgatási, közegészségügyi, mentő- és nemzetbiztonsági szolgálatok, az emberek közötti kommunikáció, sok-sok munkahely működése függ tőlük – a felhőt működtető fizikai infrastruktúrától. Az Európai Unióban, a Microsoft adatközpontjaiban futó műveletek több mint 90%-a kereskedelmi és állami szolgáltatásokhoz kötődik. A Microsoft energiahatékonyságot javító intézkedései tehát alapvetően befolyásolják, hogy az EU képes lesz-e nagyobb zavarok nélkül átvészelni a jelenlegi energiaválságot, és teljesíteni hosszútávú energia- és klímapolitikai célkitűzéseit. Csak azok az országok tudják csökkenteni a károsanyagkibocsátásukat, ahol a gazdaság szereplői nagy arányban alkalmazzák a felhőtechnológiát.

 

 

Bár a felhőre való átállás az első lépés az energiatakarékosabb működés felé, a vállalatoknak, intézményeknek ma már ennél többet kell tenniük az energetikai kihívások leküzdéséért. A Microsoft ezért olyan új megoldásokat dolgozott ki, amelyekkel a szervezetek még fenntarthatóbbá tehetik a működésüket:

  • Az Azure-alapokon működő Microsoft Cloud for Sustainability platform segítségével a vállalatok egyetlen helyre gyűjthetik a különböző adatforrásokból származó, energiafelhasználásukra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó információkat. Ez segít a legjobb stratégia kidolgozásában, majd megvalósításának nyomon követésében, az eredmények jelentésében.
  • A Microsoft Emissions Impact Dashboard (EID) azt méri, milyen hatással van a felhő használata a károsanyagkibocsátásra. Az Emissions Impact Dashboard for Microsoft 365 előzetes verziója ugyanerről nyújt adatokat a Microsoft 365-szolgáltatások használata kapcsán.
  • A Microsoft egy útmutatót is összeállított, hogyan lehet minimálisra csökkenteni az erőforrás- és energiafelhasználást a Microsoft Azure használata közben.
  • Az Azure migrációs és modernizációs program keretében a Microsoft rendszerintegrátor partnerei közreműködésével segíti ügyfeleit a különböző alkalmazások és erőforrások felhőbe költöztetésében.

 

A Microsoft az összes új adatközpontját a LEED Gold szabványnak megfelelően tervezi, így ezek nemcsupán rendkívül energiahatékonyak, hanem hamarosan 100%-ban megújuló energiaforrásokat használnak, és – ahol erre lehetőség van – villamos energiát táplálnak vissza az elektromos hálózatokba. A Microsoft európai adatközpontjai kültéri környezeti levegőt keringetnek a hőmérsékletük szabályozására, így több energiájuk marad a szervereken futó számítási feladatok végrehajtására.

 

A Microsoft jelenleg az adatközpontjai zavartűrő képességének továbbfejlesztésén dolgozik, ami a villamosenergia-átviteli hálózatok zavartalan működéséhez is hozzájárul. Írországban a Microsoft adatközpontja szünetmentes tápegységével (UPS) vesz részt a hálózatszintű frekvencia-szabályozásban. Svédországban meghosszabbított üzemidejű akkumulátorokat tesztelnek, amelyekkel kiválthatók a dízelgenerátorok. Finnországban pedig a világ legnagyobb olyan rendszerét tervezik megvalósítani, amely a szerverek által generált hőt hasznosítja újra. Ily módon Finnország második legnagyobb városa, Espoo lakossági hőigényének akár 40 százaléka lesz biztosítható. A Microsoft emellett több adatközpontjában is vizsgálja, miként lehetne folyadékkal megoldani a szerverek hűtését, ezzel is tovább csökkentve az energiafogyasztást.

 

A Microsoft kulcsfontosságúnak tartja a villamosenergia-átviteli hálózatok nagyobb zavartűrőképességének megteremtését. Ugyanakkor, az energiaellátás esetleges zavaraira egy kockázatmenedzsment stratégiával készült fel a vállalat, amelynek például része tartalék erőforrások rendelkezésre bocsátása. A Microsoft európai adatközpontjai fel vannak készülve arra, hogy szükség esetén ezeket a stratégiákat alkalmazzák, mert a legelső az ügyfelek folyamatos kiszolgálása a Microsoft-felhőből.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Végre egy helyen összegyűjtve megkapunk minden tanácsot, iránymutatást, hogyan pályázzunk EU-s támogatásokra, bár ezek egy ideje nem elérhetőek itthon. A pályázatíró szakember szerint jövőre újra lehetőséget kaphatnak a vállalkozók, azonban gyakori tévhitekre, hibákra hívja fel a figyelmet.

2023. november 30. 10:01

A Kyndryl technológiai előrejelzései 2024-re

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója nemrégiben ünnepelte független, tőzsdei vállalatként való működésének második évfordulóját. E mérföldkő alkalmából a vállalat megerősítette elkötelezettségét a régióban és a Magyarországon működő szervezetek, ügyfelek és üzleti partnerek iránt, amelyek a modernizáció, az átalakítás és a növekedés szellemében fogalmazzák meg céljaikat, és mindeközben fenntartható és versenyképes üzleti működést folytatnak. 

2023. november 29. 19:03

HONOR: Az olyan hajlítható készülékek, mint a Magic V2 az okostelefonok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és a szemkímélő technológiákra – amikben mind úttörő a vállalat.

2023. november 29. 17:34

Szervezeti változásokat jelentett be az LG Electronics

A vállalat működésében rejlő képességek és az üzleti versenyképesség megerősítése érdekében szervezeti változásokat jelentett be az LG Electronics (LG), amely újabb lépést jelent a júliusban bejelentett Future Vision 2030 megvalósítása felé. A cél az, hogy az LG olyan intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá alakuljon át, amely az elektronikai készülékek gyártásán túl arra is képes, hogy összekapcsolja a fogyasztók különféle tereit és az azokhoz kapcsolódó felhasználói élményeket.

2023. november 29. 16:00

Együttműködési megállapodás a MINDS Park létrehozására

Az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatása, valamint az azokhoz kapcsolódó fejlesztések elősegítése áll annak az együttműködési megállapodásnak a középpontjában, amelyet Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese írt alá a Hungaroringen 2023. november 28-án. 

2023. november 29. 12:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04

Meglepő döntést hozott a Vodafone

2023. október 24. 17:30