Elhárult az utolsó akadály is a drónos permetezés elől

forrás: Prím Online, 2023. február 12. 13:20

Meghatározó állomáshoz érkezett a hazai speciális drónozás: 2022-ben Magyarországon először indult növényvédelmi drónpilóta képzés az ABZ Drone Kft-nél, mostantól pedig a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam is megtalálható a cég portfóliójában. Ez azért jelentős változás, mert ezzel a drónos permetezés elterjedéséhez minden feltétel adottá vált. Fontos, hogy törvényesen csak a hatósági igazolvány birtokában végezhető drónos permetezés. A hatósági igazolvány megszerzéséhez – hasonlóan az autóvezetéshez – sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát kell teljesíteni. A vizsgára felkészítő első képzést már februárban elindítja az ABZ Drone.

Minden szükséges engedélyt megszerzett az ABZ Drone az első hazai akkreditált tanfolyam elindításához, amely a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére készít fel. Ez hatalmas előrelépésnek számít, mivel a hatósági dokumentum megléte a drónos permetezés egyik alapvető törvényi feltétele.

 

A napokban megszerzett engedélyek birtokában az ABZ Drone lett Magyarországon az egyetlen olyan akkreditált képzőhely, ahol minden egy intézményben megtalálható, ami a mezőgazdasági drónozáshoz szükséges: szakmai képzés, speciális célra használt drónok, szoftverek, szolgáltatás, szerviz háttér, jogszabályi ügyintézés.

 

Magyarország a régióban az első olyan ország, amely az Európai Unió irányelve alapján megteremtette a drónok irányításának törvényi feltételeit és már az uniós szabályoknak megfelelő képzéseket is indított. 

 

 

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022. AM rendelet szigorúan szabályozza a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit. Drónos permetezést csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában.

 

Keczer Máté, az ABZ Drone ügyvezető helyettese a szabályozás részleteiről elmondta: kizárólag a Nébih által nyilvántartásba vett személyek végezhetnek drónos növényvédőszer-kijuttatást. Ahhoz, hogy valaki felvételt kapjon a Nébih nyilvántartásába, a törvény szerint két képzést kell elvégeznie:

  •     A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges képzést,
  •     és a növényvédelmi drónpilóta szakképzést.

 

A növényvédelmi drónpilóta szakképzést 2022 óta rendszeresen kínálja az ABZ Drone, ám ennek a képzésnek az elvégzése önmagában még nem elegendő a törvény alapján. Így azoknak is kötelező az újonnan induló tanfolyam elvégzése és a hatósági igazolvány megszerzése, akik már a növényvédelmi drónpilóta képzést elvégezték.

 

 

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam időtartama 76 óra: 60 óra az elméleti és 16 óra a gyakorlati képzés ideje. A tanfolyam résztvevői ismereteket kapnak 

  •     a jogszabályi háttérről, 
  •     az UAS rendszerek üzemben tartásáról,
  •     UAS rendszerek általános ismeretéről,
  •     az emberi tényezőkről,
  •     illetve a modulok között találhatók a meteorológiai ismeretek és a repülési gyakorlat is.

 

Az igazolvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamra a jelentkezés feltétele az A/2 kompetencia tanúsítvány megléte. Azok számára, akik még nem rendelkeznek ezen drónirányítói képesítéssel, elsőként az A1/A3, majd az erre épülő A2 tanúsítványt szükséges megszerezni. 

 

A speciális drónok irányításához szükséges szakképzés egyben jó befektetés is, mivel a jövőben jelentősen nő a drónpilóták iránti igény. A mezőgazdaság szereplői, a gazdák nyitottak a drónos permetezésre, amelynek törvényi feltételeinek teljesüléséhez már minden adott. Magyarország jelentős előnyre tett szert a drónpilóta képzésben, mivel a környező országok még nem rendelkeznek az uniós szabályoknak megfelelő képzésekkel.

 

Keczer Máté kiemelte: A dróntechnológiába egyértelműen megéri beruházni, ugyanis mind szolgáltatási-, mind a saját célú felhasználás esetén gyorsan megtérülő befektetésről beszélhetünk. A permetező drónok használatával redukálható a vízfelhasználás, kevesebb növényvédő szer felhasználására van szükség (foltkezelés), elkerülhető a taposási kár, valamint lehetővé válik a nehezen megközelíthető, vagy felázott talajú területek kezelése.

 

Ráadásul nem csak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban. A technológia integrálásában jelentős szerepet töltenek be azok az innovatív növényvédőszer-gyártó és/vagy forgalmazó cégek, melyek már a tavalyi évben elkezdték a növényvédő szerek engedélyezéséhez szükséges drónokkal végzett GEP hatékonysági vizsgálatokat, szem előtt tartva a gazdák érdekeit.

 

„A gazdák mellett azoknak is ajánlom a drónpilóta képzéseket, akik egy most kialakuló, merőben új, ám biztosan hosszútávon piacképes szakmát szeretnének elsajátítani. A drónpilóták iránti kereslet rövid időn belül ugrásszerűen nő, és ahogy említettem, jelenleg óriási versenyelőnyt élvez Magyarország ezen a területen” – hangsúlyozta Keczer Máté.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05