Fókuszban a fenntarthatóság: sikeres hallgatói innovációs projektek a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2023. február 16. 09:56

A fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás állt a legutóbbi hallgatói innovációs projektek középpontjában a győri Széchenyi István Egyetemen. A fiatalok négy valós vállalati, illetve szervezeti problémára kínáltak újszerű megoldásokat, az egyik csapat például a győri jégcsarnok energetikai átvilágítását végezte el, amellyel a klub jelentős megtakarítást érhet el.

A Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának gondozásában működő Hallgatói Innovációs Projekt (HIP) program 2019-ben indult. Ennek során a különböző szakokról érkező hallgatók, 4-5 fős multidiszciplináris csapatokba szerveződve dolgoznak együtt partnervállalatok és -szervezetek által kitűzött fejlesztési feladatokon, mentoroktatók segítségével. A programhoz az indulás óta több mint harminc együttműködő cég, intézmény és közel kétszáz hallgató csatlakozott.

 

A legutóbbi kiírás fókuszában a körforgásos gazdaság, energiagazdálkodás, hulladékgazdálkodás, tágabban értelmezve a fenntarthatóság állt. „Az Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék vezetésével zajlik a KEHOP 3.1.5. »Térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojekt«, amelynek célja a térségi hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó szemléletformálás. Ez adta az apropót az előző félévi pályázatok témájának, ami az előttünk álló szemeszter kiírásában is a fókuszban marad” – fejtette ki dr. Torma András tanszékvezető. Hozzátette, a hallgatói projektek most lezárult körében négy csapat vett részt, akik a Győri ETO Hockey Club „zöld jégpálya – zöld klub”, a Wahl Hungária Kft. „hulladékgazdálkodás”, az Otto Fuchs Hungary Kft. „Gurulj munkába!”, valamint a dunaszentpáli önkormányzat „kistelepülések zöldhulladék-kezelési problémái” elnevezésű projektjeit dolgozták ki. 

 

A „zöld jégpálya – zöld klub” elnevezésű projektet megvalósító hallgatói csapat mentorukkal, dr. Pécsinger Judittal, az Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék adjunktusával (balról a második). (Fotó: Horváth Márton)

 

„A fiatalok nemcsak jelentős elméleti tudásról, de kiváló gyakorlati feladatmegoldó képességről és csapatmunkáról is tanúbizonyságot tettek. Az egyik csapat például a projektet adó cég hulladékkezelési térképének elkészítésében segített, vagyis abban, hogy hol, milyen hulladék keletkezik, ezeket hogyan gyűjtsék és hasznosítsák hatékonyan. A hallgatók egy új hulladékgazdálkodási koncepció alapjait tették le, amely a hatékonyság mellett a fenntarthatósághoz, azon belül pedig a körforgásos megoldások megvalósításához is hozzájárul” – mondta.

 

Egy másik hallgatói team a Győri ETO HC-nek és a Győri Jégsportért Alapítványnak hozott egy teljes energetikai átvilágítást és javaslatcsomagot. „A téma aktualitását a jelenlegi energiaárak és energiaellátási kihívások mellett talán hangsúlyozni sem kell, és a fiatalok valós, a pénztárcát jelentősen érintő megoldásokat tudtak összeállítani, szakmai szemmel is profi anyagot tettek le az asztalra. Külön öröm, hogy az energetika terén minden, amivel pénzt tudunk megtakarítani, egyben alacsonyabb környezetterhelést is jelent” – fogalmazott a tanszékvezető.

 

A hallgatói javaslatok is segítik a győri jégcsarnok energiahatékonyságának növelését. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A sport világában a jégcsarnokok üzemeltetése az egyik legenergiaigényesebb terület, ezért kerestük az alternatív megoldások lehetőségét. Ennek megtervezéséhez fontos, hogy lássuk, most hol állunk. Az innovációs projekt célja pedig pont ez a helyzetelemzés volt, amit a Széchenyi István Egyetem hallgatói a vártnál is magasabb színvonalon végeztek el. Mély, szakmailag megalapozott, minden részletre kiterjedő vizsgálatot végeztek. Megállapították, hogy a kiindulási helyzetünk jó, az eddigi fejlesztések megfelelőek, ugyanakkor olyan alternatív energiaforrásokra alapozó javaslatokat dolgoztak ki, amelyek mentén egy magasabb energiahatékonyságú sportközpontot üzemeltethetünk költséghatékonyan. Az eredményeket a Magyar Jégkorong Szövetségnek is be szeretnénk mutatni, hiszen időközben a szövetség is átfogó energetikai felülvizsgálatba kezdett a hazai jégcsarnokok esetében. Céljaink egy irányba mutatnak: a jégsport fenntartható működését szeretnénk megteremteni” – fejtette ki Horváth László, a Győri ETO HC elnökségi tagja. 

 

A hallgatók több javaslatot is megfogalmaztak, amelyek közül a napelemes rendszer telepítését, illetve a gáz kiváltása érdekében geotermikus energia felhasználását tervezi megvalósítani az egyesület. „A megújuló energiaforrások használata zöldebb működést eredményez, és hozzájárul a fenntarthatósághoz, amely környezetvédelmi szakértőként nekem is szívügyem” – hangsúlyozta.

 

Dr. Torma András azzal zárta, hogy a HIP-programban részt vevő valamennyi csapat nagyszerűen teljesített, büszkék lehetnek a Széchenyi-egyetemen megszerzett tudásukra, gyakorlati tapasztalatszerzésük pedig a munkaerőpiacon is sokat érhet majd.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo Yoga laptopjainak legújabb generációja az inspirációtól az önkifejezésig segíti a kreatív alkotókat

A hibrid világban való alkotás, fogyasztás és együttműködés most egyszerűbbé vált a Lenovo legújabb generációs Windows 11 Yoga laptopjaival, amelyek lenyűgöző teljesítményt, hihetetlen sokoldalúságot és egyszerű mobilitást biztosítanak elegáns és hordozható kivitelben.

2023. március 29. 21:30

A felhő gyors és kényelmes, de hogyan lesz biztonságos?

A felhőalapú IT rendszerekkel a vállalatok gyors, megbízható és könnyen elérhető technológiai szolgáltatásokhoz jutnak, amelyek maximálisan képesek támogatni az üzleti igényeket és a működést.  A felhőtechnológia alkalmazása ugyanakkor biztonsági kihívást is jelent a hozzáférések kezelése szempontjából, hiszen a vállalati IT infrastruktúra határai kibővülnek, így a védendő adatok köre is. Ezért elengedhetetlenül fontos egy felhőstratégia megalkotása és alkalmazása a vállalatok számára.

2023. március 29. 20:08

Így lehetünk sikeres streamerek

Az utóbbi pár évben hazánkba is nagy erőkkel robbant be a streaming piac, és egyre többen szeretnének belekóstolni a tartalomgyártás ezen formájába. De hogyan tudunk teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Az Euronics összegyűjtötte, hogy milyen alapeszközökre van szükség, és tippeket ad ahhoz, hogy sikeres streamerek legyünk. 

2023. március 29. 18:39

„Élj sokszínűen!” üzeni a Xiaomi az új Redmi Note 12 sorozattal

A Xiaomi bejelentette a piacon már jó ideje várt Redmi Note 12 sorozatot. A népszerű termékcsaládhoz négy készülék tartozik: a Redmi Note 12 Pro+ 5G, a Redmi Note 12 Pro 5G, a Redmi Note 12 5G, és a Redmi Note 12. 

2023. március 29. 17:11

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08