435 milliárd forint árbevétel a tőkefinanszírozott magyar vállalkozásoknál

forrás: Prím Online, 2023. február 21. 19:51

Hat év alatt 84 milliárd forintot fektetett hazai vállalkozásokba az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, amelyből 2022-ben 24 milliárdot realizált. A tőkealap-kezelő tevékenysége felpörgette a magyar startup és vállalati életet, és katalizátor szerepe van abban, hogy a tavalyi évben 435 milliárd forint árbevételt termeltek a portfóliójában szereplő cégek. A Hiventures tehát érdemben járult hozzá a 2022-es év dinamikus gazdasági teljesítményéhez.

Összesen 3615 foglalkoztatott, 165 darab saját szabadalom és védjegy, 435 milliárd forint árbevétel 44 százaléknyi exportrészesedéssel: ezek voltak a főbb számai 2022-ben a Hiventures 446 startupot és 32 érettebb vállalatot tömörítő portfóliójának, amelyben egyre nagyobb teret nyernek a közép-és nagyvállalkozások. A 24 milliárd forintos tavalyi összbefektetésével a társaság továbbra is Közép-Kelet-Európa egyik legaktívabb tőkebefektetőjének számít. 

 

2022: a vállalati üzletág éve

 

A Hiventures 2019-ben indította el vállalati üzletágát, melynek révén hathatós segítséget nyújt a generációváltás, a beruházás, a fejlesztés vagy éppen fúzió előtt álló hagyományos vállalkozások számára. Az indulás óta nagy utat járt be a tőkebefektető: „a tőkefinanszírozás, mint növekedést biztosító alternatíva, startup körökön kívül Magyarországon kevésbé volt elterjedt. Így mikor elindítottuk a már érettebb vállalkozásokat célzó termékportfóliónkat, azt a szerepet is felvállaltuk, hogy felkészítsük a piacot – eloszlassuk a kétségeket, feltárjuk a hitel és a tőkebefektetés közti különbségeket, valamint megmutassuk a konstrukcióban rejlő lehetőségeket” – mutatott rá Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.  

 

A törekvés eredményessége a számokban is megmutatkozik: 2022-ben már 32 vállalattal dolgozott együtt a Hiventures, mintegy 17 milliárd forint forrást biztosítva számukra. Ezzel a társaság több mint 410 milliárd forint árbevételhez segítette hozzá a magyar gazdaság gerincét képező KKV-kat, valamint hazai nagyvállalatokat. „Elsősorban gazdaságfejlesztési célú tőkebefektetésekről számolhatunk be, amelyek révén a cégek leginkább versenyelőny kiépítését vagy megtartását célzó beruházásokat, kapacitásbővítéseket valósítottak meg” – emelte ki Katona Bence. A Hiventures közreműködésével realizálódhatott többek között a rekordnagyságú, 5 milliárd forintos tőkeemelés az UBM Csoport részére vagy a Solar Markt energetikai beruházása is. 

 

A vezérigazgató hozzátette: „Egyre élénkebb az érdeklődés, az idei évre vonatkozóan is tízmilliárdos nagyságrendben vannak tárgyalási vagy döntési szakaszban lévő ügyleteink”. Emellett kiemelte, hogy a finanszírozási paletta is kibővült, így már tőzsdei cégeknél is tudnak befektetéseket eszközölni, mint amilyen Masterplast vagy a Sundell ügylet volt.

 

Szisztematikus építkezés a startup üzletágban

 

Kezdenek beérni a korábbi startup befektetések, ezt jelzi az exitek növekvő száma és értéke is. A tavalyi év egyik meghatározó ügyletét a NowTechnologies kerekesszékes innovációja jelentette, amit egy világelső globális cég vásárolt fel.  

 

Ugyanakkor markáns fókuszváltás is zajlott az üzletágban, az eddigi akvizíciós berendezkedést egy portfóliómenedzsment-célzatú, további értékteremtést előtérbe helyező látásmód váltotta fel. „Meg kellett találnunk – a startupokkal közösen – azokat az eszközöket, amelyekkel társfinanszírozóra vagy szakmai befektetőre találhatnak, így akár a nemzetközi piacokra is kiléphetnek. Ezzel tovább növelhetjük cégértéküket, amely a sikeres ügyletzárás feltétele” – fogalmazott Katona Bence.  

 

Természetesen az új befektetések sem maradtak el: harminc új induló innovatív cég csatlakozásával közel 450-re duzzadt a Hiventures startup-portfóliója, amelynek összesen 7 milliárd forintot folyósított a tőkealap-kezelő 2022-ben.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sürgősen el kell kezdeni a jövő villamos hálózatainak kialakítását

Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői. A vállalat a múlt héten, Párizsban megrendezett Enlit Europe 2023 konferencián több olyan megoldást is bemutatott, amelyek támogatják a hálózatok hatékony, a fenntarthatóság jegyében megvalósuló fejlesztését. 

2023. december 6. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27