Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

forrás: Prím Online, 2023. március 21. 21:24

Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak. A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását. 

Az EY kutatása szerint az adatbőség korszaka az egészségügy terén kiemelkedő lehetőségeket tartogat: 2018-ban 1218 exabyte egészségügyi adatot rögzítettek világszerte, ami százszor annyi, mint a 2000-es évekig az egész történelem során előállított adatmennyiség összesen. Előrejelzések szerint pedig 2025-re ez a szám várhatóan 10481 exabyte lesz. A nemzetközi kutatás az egészségügyi piac preferenciáira is kitért: 530 orvos és 6000 beteg válasza alapján az orvosok 64%-a előnyösnek találja a digitális technológiák megjelenését az orvos-beteg kapcsolatokban, míg a páciensek kb. 50%-a tartja az okostelefont az egészségügyhöz kapcsolódó ügyintézés elsődleges eszközének. 

 

A hatalmas adatmennyiségből kinyerhető információk jelentősége, hogy sokkal hatékonyabbá válhatnak az orvosi kutatások és vizsgálatok. A digitális transzformáció kulcsfontosságú területeken változtatja meg a szolgáltatásokat: a betegút rövidülését, a pontosabb kezelési módszereket és magasabb szintű betegelégedettséget eredményeznek az okostechnológiák.  A diagnosztikában pedig azok a megoldások is fontos szerepet kapnak, amelyek az adott időpontokban végzett szakorvosi vizsgálatok között is információkat tudnak közvetíteni az orvosok számára a páciens általános állapotáról. Ezek az információk segítik a személyre szabott terápia felállítását és alkalmat kínálnak a kezelések időközi változtatására, a gyors beavatkozásra és a páciens státuszának utánkövetésére is. 

 

 

A technológia már megjelent a hazai magánegészségügyben is: a Prima Medica Egészségközpontok és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével kialakított informatikai feltételeknek köszönhetően a páciensek okoseszközökön mért vércukor adatai elérhetővé válnak az EESZT-ben, a tárolt páciens adatokat pedig a szakorvosok le tudják hívni az intézmény saját fejlesztésű applikációján keresztül. A rendszert használó betegek esetében tehát már nem szükséges a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végig lapozni a betegek diabétesznaplóját, a szakorvosok sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozzáférhetnek ezekhez az értékekhez. 

 

Magyarországon a 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki elsőként azokat a megoldásokat, amelyek széles körben teszik lehetővé a vércukor-önellenőrzés a cukorbetegek számára. A vállalat innovációja, a Dcont család okoseszközeivel közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést végezhetnek otthonukban is a páciensek. 2010-ben indították el az első hazai telemedicinás rendszert, a Dcont eNAPLÓ-t, és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást, amelyet 2022 novemberében, a magyar telemedicinás rendszerek közül elsőként sikeresen integráltak az EESZT-be. A Prima Medica Egészségközpontok rendszeréhez történő csatlakozás pedig újabb fontos mérföldkő abban, hogy a napi betegellátásban is megjelenjen a teljes körű diabéteszmenedzsmentet támogató online orvosi távfelügyelet. 

 

Az együttműködésnek köszönhetően a diabetológia területén a Prima Medica Egészségközpontok kínálják a szakmailag legmagasabb színvonalú ellátást a pácienscek számára a hazai magánegészségügyben. Azzal, hogy a beteg állapotának változásával kapcsolatos adatok elérhetőek a szakorvos számára a mobil applikációban, a szakorvosi kezelések során felállított terápia folyamatosan figyelemmel kísérhető és megváltoztatható, ezáltal a kezelések sokkal eredményesebbek lehetnek. 

 

 

„Az adatok megosztása az egészségügyi ágazatot is átformája: az új technológiák pontosabb diagnózisok felállítását teszik lehetővé, a prediktív analitikának pedig a megelőző orvoslásban is fontos szerepe van. A páciens által mért adatok integrálásának köszönhetően még inkább erősíthető az ellátás személyre szabottsága. A rendszer arra is képes, hogy jelezzen az orvosnak, ha kiugró adat jelentkezik, így lehetőség van a gyors beavatkozásra” – mutatott rá Kriller Norbert, a Prima Medica Egészségközpontok fejlesztési vezetője.

 

A cukorbetegség sajnos valódi népbetegséggé vált, 2021-re elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma világszerte, előrejelzések szerint 2030-ra pedig már közel 650 millióra nő az esetek száma. Hazánkban 750.000 diagnosztizált cukorbeteg van, becslések alapján viszont ugyanennyi ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről. 

 

A Cukorbetegközpont Magyarország elsőszámú, a diabétesz komplex és hatékony kezelésére fókuszáló intézménye, amely a legmodernebb orvos-terápiás eszközökkel kínál megoldást a páciensek számára a cukorbetegség kezdeti tüneteitől egészen az esetleges szövődmények kezeléséig. A Cukorbetegközpont szakorvosai kiemelt figyelmet fordítanak a terhességi cukorbetegség diagnosztikájára és megfelelő kezelésére is. 

 

A Prima Medica Egészségközpontok Magyarország egyik legrégebb óta működő magánorvosi rendelő hálózata. Jelenleg 4 telephelyen, összesen 25 Egészségközpont tartozik a Prima Medica ernyőintézménye alá, ahol 34 szakterületen több, mint 130 orvos várja a betegeket. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39