Talpraesett diákprogramozók és profi képzőművészek tisztelegtek Neumann János előtt Szekszárdon

forrás: Prím Online, 2023. március 24. 21:17

Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre, amely egyben egy profi, felnőtt képzőművészek számára rendezett, computer art kiállítás, a Hommage à Neumann megnyitója is volt: utóbbi kiállításon több mint 30, országosan ismert alkotó művei tekinthetőek meg egészen 2023. április 23-ig.

A szekszárdi Neumann Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjén a számítógépes animáció, az alkalmazói programok, a játékprogramok, a számítógéppel támogatott tervezés és a megépített digitális automata vezérlése kategóriákban összesen 52 pályamunkát mutattak be a diákok két korcsoportban: általános iskolások és középiskolások köréből. Ezek mellett egy kamarakiállítás formájában számítógépes grafika területén is megvillanthatták tudásukat a versenyzők. 

 

 

Diákok versengtek a jövő startuppereiként

 

Nemcsak Magyarország területéről, de a határon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek tanulók, magyar mellett szerb anyanyelvű gyerekek is. A verseny eredeti célkitűzése miatt alapvetően eltér a megszokott programozási versenyektől, a cél nem algoritmikus gondolkodási feladatok megoldása, hanem saját, egyéni kreativitást tükröző programtermékek, ötletek megvalósítása és bemutatása – gyakorlatilag a jövő startuppereiként.

 

A pályamunkák számos jövőbemutató témára reflektáltak, mint a megújuló energia kérdése, Mars-expedíció vagy például a rakodó robotok, a radar gyakorlati felhasználása vagy a 3D-nyomtatás. Számos diáknál szempont volt, hogy valós feladatot, kihívást segítsen megoldani, akár egy virtuális recepcióssal vagy egy versenygépíró programmal, optimális magyar billentyűkiosztással. Nem egy pályamű kulturális témákat dolgozott fel – és természetesen Neumann János pályája is megragadta a diákok képzeletét.

 

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával zajlott versenyen több mint hatvan pályaművet díjazott az idén Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke által vezetett zsűri, ezek teljes listája az alábbi linken olvasható. A nyertes pályamunkák között megtalálható például logikai kapukból épített számítógép (Pölcz Zsigmond, Berzsenyi Dániel Gimnázium), játékprogram – Locked In Mind (Anisics Bendegúz, Veszprémi SZC Öveges József Technikum és Kollégium), illetve 3D-nyomtatással életre keltett modellek (Erdélyi Szonja és Huszár Mónika, Beszédes József Iskolaközpont).

 

 

 

Az Hommage à Neumann kiállításról

 

A Neumann Versenyen idén Neumann János életéről szóló emlékelőadásra és az Idézhető Neumann János című, új könyv bemutatására is sor került. Az ünnepi verseny döntője egybeesett az Hommage à Neumann című kiállítás megnyitójával is, utóbbi eseményen, a Babits Mihály Művelődési Központban harmincnál is több profi képzőművész munkáit mutatják be, melyeket a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Neumann Társaság meghívásos pályázatára érkezett mintegy másfélszáz képzőművészeti alkotásból válogattak ki a kurátorok. A Neumann 120 meghívásos pályázatra készült műveket számos más városban is bemutatják az év folyamán.

 

A kiállítás megnyitóján Hajós Éva, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója, Szalay Imre, a Neumann Társaság igazgatója és Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, illetve HAász Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész mondott köszöntőt, idézve Ruzsa Dániel képzőművész megnyitó gondolatait is.

 

A tárlaton absztrakt, humoros és valósághű alkotások is láthatóak Neumann János tiszteletére, a portrék felhasználásától a teljesen az adott művészre jellemző képzettársításokig: Kömlődi Ferenc képe például a Neumann által megalkotott sejtautomata előtt tiszteleg.

 

Az Hommage à Neumann tárlat megnyitóján adták át a Neumann Verseny N120-különdíját - az Idézhető Neumann János című, limitált kiadású album egy-egy példányával az alábbi diákok munkáit ismerte el a zsűri:

● Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója

● Erdélyi Szonja és Huszár Mónika, a magyarkanizsai Beszédes József Iskolaközpont tanulói 

● Anastasija Nanic, a szerbiai Djura Jaksic Általános Iskola diákja. A szerb anyanyelvű diáklány Neumann János életéről mutatott be egy igen érdekes prezentációt

 

„Fontosnak tartjuk, hogy a mostani középiskolás nemzedéket meg tudtuk szólítani Neumann János matematikus csodálatos, gazdag pályája szellemében – és a fiatalok is találkozhattak a mai képzőművészekkel és a mai művészeti tendenciákkal: ez egy IT-verseny kapcsán nem mindennapos dolog. Azt az új alkotásokra való nyitottságot szeretnénk ezzel jelképezni, amely Neumann János munkájában oly meghatározó: új utakra lépni, új kapcsolatokat keresni, nézőpontot váltani a jövő érdekében” – hangsúlyozta Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője.

 

Az Hommage à Neumann kiállítás 2023. április 23-ig látogatható a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, hétfőtől szombatig mindennap 9:00 és 17:00 között.

 

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS

Az Emirates légitársaság az Amazon Web Services-zel (AWS) együtt indul el egy jövőbemutató, magával ragadó digitális utazásra, hogy az iparágban elsők között teljesen átalakítsa a munkavállalói élményt. 

2023. június 3. 09:59

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

A Continental új gumiabroncsa minden személyautóhoz és SUV-hez alkalmas

A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak elterjedtnek, azonban ma már elképzelhetetlen nélkülük a gumiabroncspiac: az autósok egyre nagyobb számban használják ezt a típust személyautók és SUV-k esetén egyaránt. A többszörösen díjnyertes elődmodell továbbfejlesztésével a Continental AllSeasonContact 2 néven eddigi legjobb egész évben használható abroncsát vezeti be a piacra, amely minden időjárási helyzetben kiváló vezethetőséget biztosít.

2023. június 2. 20:22

Indul a nyár, felpörög a taxipiac is

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest Park kerül az első helyre.

2023. június 2. 18:41

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39