Tízezer látogató a RETRÓ kiállításon!

forrás: Prím Online, 2023. március 29. 12:47

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum RETRÓ kiállítását láthatták az érdeklődők két héten át a debreceni FÓRUM bevásárlóközpontban. A látogatószám azt mutatja, hogy szívesen kalandoztak az érdeklődők az 1970-80-as években. Az idősebbek a gyerekkorukat elevenítették fel, míg a 40 évnél fiatalabbak egy ismeretlen világba csöppentek. Olyan ikonikus tárgyak idézték meg a ’70-80-as évek hangulatát, mint a vonalas telefon, a SOKOL rádió, a trapper farmer, a pille szék vagy épp egy szódás szifon. Tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, egy múltidéző kvízjáték és még egy Soltész Rezső élőkoncert is színesítette az amúgy sem unalmas kiállítást. 

Március 13-a és 26-a között retró hangulat lepte el a debreceni üzletközpontot. A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kiállításának középpontjában egy czetka motor, valamint egy 30-50 évvel ezelőtti konyha és egy nappali berendezett enteriőrje fogadta a látogatókat. Nem csak megtekinthették a két helyiséget, de helyet is foglalhattak az érdeklődők például egy kagyló fotelben, felpróbálhattak egy valódi otthonkát, kézbe vehettek és fülükhöz emelhettek egy vonalas telefont. A rakéta porszívó, a cekker vagy a lavór – mint emblematikus tárgyak ölelésében egy valódi időutazáson vehettek részt a látogatók. Emellett több vitrinben további használati tárgyak, játékok és a kor emlékezetes kulturális lenyomatai – plakátok, kártyák, könyvek, újságok – tárultak az érdeklődők elé. A Dalnoky Ferenc és felesége tulajdonában lévő, főként lakótéri tárgyakból álló gyűjteményt a hajdúböszörményi Veterán Kulturális Egyesület járművei egészítették ki. Így találkozhattak az érdeklődők a ’70-es évekből származó kultikus autókkal, például egy Trabanttal, egy Daciával vagy épp egy Skodával, valamint emlékezetes motorkerékpárokkal.

 

 

Egy óriási Gazdálkodj okosan! társasjátékkal játszhattak a diákok

 

Nagy érdeklődés övezte a múzeumpedagógiai foglalkozásokat is. Összesen negyven iskoláscsoport ezer tanulója vett részt a múzeum tárlatvezetéssel egybekötött interaktív programján. A diákok egy óriási Gazdálkodj okosan! társasjátékon mérhették össze tudásukat, amelyben olyan kvízkérdések hangzottak el, mint például, hogy hány TV csatorna volt az 1970-es években, vagy, hogy milyen állat bólogatott az autók kalaptartóján 30-50 évvel ezelőtt? Sokszor persze a gyerekek tippeléssel oldották meg a feladatokat, de néha igazán nagy meglepődés volt számukra a jó megfejtés. Gondolhatjuk, hogy a mai gyerekek számára elképzelhetetlen, hogy egyetlen egy TV adás szórakoztassa a nézőket, de fél évszázaddal ezelőtt bizony így volt.

 

 

 

Időutazás időgép nélkül

 

A kiállítás talán azok számára volt a legélvezetesebb, akiknek az 1970-80-as évekből már saját emlékeik vannak. Rengeteg olyan látogató volt, aki egy-egy vitrin előtt megállva hosszasan mesélt gyermekeinek vagy unokáinak a kiállított tárgyakhoz fűződő saját emlékeiről. Valóban generációkat összekötő családi program volt sokak számára a kiállítás. „Sohasem gondoltam volna, hogy a gyerekkorom emlékezetes tárgyait így együtt látom még valaha. Annyi szép történet jutott eszembe a testvéreimmel, a szüleimmel és a barátokkal kapcsolatban ezekről a tárgyakról, hogy csuda! Köszönöm az élményt a múzeumnak.” – nyilatkozta egy középkorú hölgy a kiállítás megtekintése után. A tárgyak és a történetek mellett a retró hangulatot egy izgalmas koncert egészítette ki, március 25-én Soltész Rezső énekelte a kiállítás színpadán, hogy „Szóljon hangosan az ének!”. Nagy érdeklődés övezte a zenei programot, és előtte azt a nosztalgiával fűszerezett kvízműsort is, amelyet a híres debreceni rádió-műsorvezető, Váradi Ferenc és a kiállított retró gyűjtemény tulajdonosa, Dalnoky Ferenc vezetett. Filmek, hírességek, könyvek, édességek, sportolók és kultikus használati tárgyak elevenedtek meg, és hozzájuk kapcsolódóan a két műsorvezető egy-egy kérdést tett fel, s aki tudta a jó választ izgalmas retró ajándékot kapott, például egy kókuszrudat, egy jojót, vagy egy dianás cukrot.

 

     

 

Példás az együttműködés a Bocskai Múzeum és a FÓRUM között

 

Immáron második alaklommal állítja ki népszerű tárlatát a múzeum a debreceni bevásárlóközpontban. Januárban szintén nagy érdeklődés övezte a Bocskai Fejedelem korona- és jogarmásolatát bemutató Fejedelmi Kincstár kiállítást. „Azt látjuk, hogy valóban van értelme odavinni a kultúrát, ahol a potenciális látogatók vannak. A két kiállításunkkal összesen több mint húszezer látogatót értünk el, ami azt mutatja, hogy az embereknek van igénye a kultúra fogyasztására. Nagy öröm számunkra, hogy a FÓRUM nyitott az ötleteinkre. Közös célunk, hogy a jövőben is fenn tartsuk az együttműködést, és újabb kiállításokat mutassunk be az üzletközpontban.” – nyilatkozta Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató. Azoknak, akik lemaradtak a kiállításról jó hír, hogy a gyűjtemény egész évben megtekinthető Hajdúszoboszlón, a Bocskai Múzeumban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39